«Πώς κόβεις το μουσακά με αλυσοπρίονο»

«Πώς κόβεις το μουσακά με αλυσοπρίονο» Facebook Twitter
0

Με ένα άρθρο που κριτικάρει με ειρωνεία και στοιχεία τα πειράματα των εταίρων και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα το αυστριακό περιοδικό Ρrofil. Οι συντάκτες του περιοδικού εκτιμούν ότι  το πρόγραμμα που έχει ως τώρα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, είναι ένας αχταρμάς κακών ιδεών από κάθε οικονομική θεωρία. Δεν είναι ούτε νεοφιλελευθερισμός, ούτε κεινσιανή λογική, ούτε σοσιαλδημοκρατία. «Είναι ένα πρόγραμμα που συνενώνει ό, τι χειρότερο από παντού», σημειώνει το περιοδικό και τονίζει ότι «αν  ένα τέτοιο πακέτο λιτότητας που θα έκοβε 3,7 δις από την υγεία, εμφανιζόταν στην Αυστρία, αυτό θα ήταν το τέλος της Αυστριακής Δημοκρατίας».  

Όλα αυτά, συνεχίζει το άρθρο, όταν η ανεργία έχει φτάσει στο 19,2%, τα κρατικά νοσοκομεία κλειδώνουν τα χειρουργεία γιατί δεν έχουν προσωπικό, όταν το ποσοστό αυτοκτονιών αυξάνεται κατακόρυφα, όταν το υπουργείο Παιδείας μοιράζει κουπόνια σίτισης για παιδάκια που υποσιτίζονται. Η Ευρώπη, σύμφωνα με το περιοδικό, θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα και «ο ελληνικός λαός έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό. Να πέσει θύμα της φτώχειας, αυτό γίνεται όλο και πιο σαφές. Η υπόλοιπη Ευρώπη αρκείται να παρακολουθεί με μια «νόστιμη φρίκη» τις ελληνικές κακουχίες και την εξαθλίωση, ακόμη και τους γονείς να εγκαταλείπουν τα παιδιά τους επειδή δεν έχουν για να τα φροντίσουν».

Ίσως ακόμη και το ψύχος που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα, συμπληρώνει με πικρό χιούμορ το Prοfil,  να ήταν ευπρόσδεκτο ως μια περίπτωση ανώτερης δικαιοσύνης. «Η Ελλάδα είναι ένα πεδίο δοκιμής για σχιζοφρενείς οικονομολόγους».

Οι αυστριακοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι «σωτήρες εκμεταλλεύονται την Ελλάδα ως πεδίο πειραματισμού» επιβάλλοντας ένα πρόγραμμα το οποίο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα χλευαζόταν ως οικονομικό-πολιτικό «βουντού», αφού επιβάλλει ταυτόχρονα ακραία λιτότητα εν μέσω ύφεσης, με αυξήσεις υφιστάμενων φόρων και νέες επιβαρύνσεις και μειώσεις μισθών.

 «Ωστόσο η τρόικα δεν έχει εξαντλήσει ακόμη όλη τη σοφία της», καθώς επιμένει σε μείωση του κατώτατου μισθού, κάτι στο οποίο αντιτίθενται ακόμη και αυτές οι ενώσεις των εργοδοτών, που καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης».

«Κι αν στο τέλος η Ελλάδα καταρρεύσει, υπάρχει και ακόμη μια εναλλακτική επιλογή, δηλαδή, το ίδιο πείραμα να επιτύχει στην Πορτογαλία», καταλήγει το άρθρο του έγκυρου αυστριακού περιοδικού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ