Προκλητικές δηλώσεις Έντι Ράμα με αφορμή τη Χειμάρρα: Αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα, οφείλεται και στην Αλβανία

Προκλητικές δηλώσεις Έντι Ράμα με αφορμή τη Χειμάρρα: Αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα, οφείλεται και στην Αλβανία Facebook Twitter
5

 Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επέλεξε να σχολιάσει το ζήτημα της Χειμάρρας και την επικείμενη κατεδάφιση των οικιών Ελλήνων ομογενών εκεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, η οποία και δυναμίτισε ακόμη περισσότερο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ο Έντι Ράμα στην ανάρτησή του σχολίασε μεταξύ άλλων πως «Αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα, οφείλεται και στην Αλβανία» τονίζοντας πως η μετέπειτα ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα είχε, σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, κυρίως αλβανικό πληθυσμό, κάτι ωστόσο που «δεν την καθιστά απολύτως αλβανική πόλη», σε παραλληλισμό με τη Χειμάρρα «που αν και βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο", αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία».

Συνοδεύοντας το μήνυμά του με μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, έγραψε επίσης πως «αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά».

Ολόκληρο το μήνυμα του Έντι Ράμα, όπως το αναπαρήγαγαν ομογενειακές ιστοσελίδες:

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας Φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά. Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο" της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας στον λογαριασμό του στο Facebook, που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων:

Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας απαντά στις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού: Συγχέετε την εσφαλμένη αντίληψη για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας

 


Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμι σχετικά με τις κατεδαφίσεις των οικιών Ελλήνων ομογενών στην Χειμάρρα εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για μεθοδευμένο σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, απαντώντας στο αλβανικό ΥΠΕΞ που υποστηρίζει ότι γκρεμίζει τα σπίτια Ελλήνων επειδή «ακολουθεί πολιτική μη διακρίσεων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.

Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.


Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.

Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα.

 

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις» απαντά το αλβανικό ΥΠΕΞ για τις κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα

 

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Αυτό απάντησε το Αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις επικείμενες κατεδαφίσεις των σπιτιών των 19 οικογενειών της Χειμάρρας που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή, μέσω της οποίας καλούσε τις αλβανικές Αρχές «να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας».


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε, ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».


Η θέση αυτή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε ως «αναχρονιστική» από τον εκπρόσωπο του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβις Ντερβίσι, ο οποίος ανέφερε ότι ο "απειλητικός" τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.


Σχολιάζοντας, τέλος, την αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Και το Νησί του Πάσχα οφείλει την ύπαρξη του στα αρνιά σούβλας, τα κόκκινα αυγά και την μαγειρίτσα...Όσο για την Κίνα, καλά που τους λυπήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και δεν πήγε ως εκεί από τον πάνω δρόμο, από την Μογγολία, αλλιώς δεν θα υπήρχε σήμερα η Huawei, ούτε καν η Κορέα και η Samsung.Και ο Εντι (όχι ο Μέρφι) Δ-ράμα ότι θυμάται χαίρεται...
Η χώρα έχει μετατραπεί σε πτυελοδοχείο - καρπαζοεισπράκτορα όλων των εθνών και των κρατών συμπεριλαμβανομένου υπανάπτυκτων χωρών όπως η Αλβανία, τα Σκόπια και σε λίγο θα ακολουθήσει και καμία Ζιμπάμπουε. Πραγματικά θλιβερό.
Κάθε φορά που με πιάνει απελπισία για το επίπεδο σε αυτήν την χώρα, πετάγεται κάποιος άλλος Βαλκάνιος γείτονας και μου υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και χειρότερα... ακόμα...Μπάϊ δε γουέη, τι ιστορία διαβάζουν στην Αλβανία δεν έχω καταλάβει! Ο Μοροζίνι πολιόρκησε την Ακρόπολη και την μετέτρεψε σε ερείπιο και αμέσως μετά προσπάθησε να αρπάξει ότι μπορούσε από αυτήν.
Πιάνονται από κάτι και το κλώθουν και φτιάχνουν πουλόβερ. Αν έλεγε "οφείλεται και στους Αλβανούς/Αρβανίτες" θα έστεκε ο συλλογισμός του, αλλά το "και στην Αλβανία" πού κολλάει; Υφίστατο ως κράτος η Αλβανία τότε;