Ρέγκλινγκ: Αυτοί είναι οι λόγοι που η Ελλάδα χρειάστηκε και άλλο μνημόνιο

Ρέγκλινγκ: Αυτοί είναι οι λόγοι που η Ελλάδα χρειάστηκε και άλλο μνημόνιο Facebook Twitter
1

Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Serra», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Υπάρχει καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση του προγράμματος επειδή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση από την ελληνική πλευρά. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαφορετικές οικονομικές προβλέψεις [για την Ελλάδα] όμως αυτό δεν είναι η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης».

Την ίδια στιγμή ωστόσο θέτει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τα τέλη Ιουνίου, απορρίπτοντας παράλληλα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία. Δουλεύουμε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επανεξέταση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον κ. Ρέγκλινγκ απορρίπτει κάθετα τη θέση της Αθήνας ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν παίξει ρόλο στην παράταση των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας φυσικές τις διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο θεσμών όσον αφορά τα μέτρα που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να πετύχει τους στόχους της.

Ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις διαβουλεύσεις είναι τα εφεδρικά μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, με τον κ. Ρέγκλινγκ να κατηγορεί ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση ότι απορρίπτει το πακέτο απλώς επειδή είναι «πεπεισμένη» ότι «οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις» για την πορεία της οικονομίας θα επιβεβαιωθούν.

Σημειώνει δε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων μόνο στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το πιο δυσοίωνο σενάριο που έχει εκπονήσει το Ταμείο.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειάστηκε και άλλο Μνημόνιο και τα προγράμματα δεν λειτουργήσαν όπως στην Ισπάνια, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε τρεις λόγους:

Πρώτον: Η θέση των οικονομικών προβλημάτων ήταν πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.


Δεύτερον: Συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα.


Τρίτον: Μετά και τις εκλογές στις αρχές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM