Reuters: Άμεσες τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς της τρόικας ζητά η Ελλάδα

Reuters: Άμεσες τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς της τρόικας ζητά η Ελλάδα Facebook Twitter
2

Η Ελλάδα ζήτησε από τις χώρες της ευρωζώνης την άμεση έναρξη των τεχνικών συζητήσεων με τους διεθνείς πιστωτές για την πρώτη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, που θα βοηθήσουν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και θα επιτρέψουν την εκταμίευση περισσότερων δανείων, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το αίτημα αυτό σηματοδοτεί μία πιο μαλακή στάση από την πλευρά της Ελλάδας. «Μέχρι τώρα, είχαν απορριφθεί οι συνομιλίες με τα τρία θεσμικά όργανα που είχαν την εποπτεία -την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αλλά η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει αποπληρωμές δανείων κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ξεμένει από μετρητά και χρειάζεται περισσότερη πίστωση από την ευρωζώνη για να αποφύγει την πτώχευση», σημειώνει το Reuters και συνεχίζει:

«Αν ολοκληρώσει το σχέδιο διάσωσης, που σημαίνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις οποίες είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά τις οποίες απορρίπτει η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορούσε να πάρει 1.8 δισ. ευρώ σε δάνειο που απομένει από το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης των 240 δισ ευρώ. Θα μπορούσε επίσης να πάρει 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων».

«Γράφω σε σας... για να μεταφέρω την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν αμέσως οι συζητήσεις μεταξύ της τεχνικής ομάδας μας και εκείνης των θεσμών», αναφέρει σύμφωνα με το πρακτορείο ο Γιάνης Βαρουφάκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Βαρουφάκης φέρεται να πρότεινε οι συζητήσεις με τους θεσμούς να γίνουν στις Βρυξέλλες «αποφεύγοντας έτσι την υποδήλωση της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, που είχαν για τον ελληνικό λαό οι επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών», σχολιάζει το πρακτορείο. Στην ίδια επιστολή, με τις 7 μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν θέλει να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο για την έναρξη αυτών των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, Γ. Βαρουφάκης ανοίγει και το θέμα του νέου προγράμματος καθώς αναφέρει ότι ταυτόχρονα με τις τεχνικές επαφές, για να κλείσει ο έλεγχος έως το τέλος Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσουν «πολύ σύντομα» οι επαφές σε υψηλότερο επίπεδο για μια πιθανή «διάδοχη συμφωνία». Σημειώνει συγκεκριμένα, ότι η Αθήνα θέλει αυτή η νέα συμφωνία να ονομάζεται «Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM