«Τσίπρας, ο άνθρωπος που κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου του Reuters, το οποίο αναφέρεται στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων το τελευταίο διάστημα. Να πώς ξεκινάει το άρθρο:
«Για μία ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολευόταν να λάβει μια απόφαση. Για ώρες, στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τη διάσωση της πτωχευμένης Ελλάδας και για να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη». Το Reuters συνεχίζει τονίζοντας ότι ενώ είχε καθαρογραφεί το τελευταίο κείμενο και οι Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ ήταν ικανοποιημένοι με τους όρους. «Το ίδιο (σ.σ. ικανοποιημένος) έμοιαζε και ο Τσίπρας - αλλά εγκατέλειψε την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου μία ακόμα φορά με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ».
Το άρθρο αναφέρει ότι είχε περάσει σχεδόν μια ώρα και δεν είχε επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ οι ξένοι ηγέτες μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. «Όταν ο Τσίπρας επανεμφανίστηκε τελικά, η απάντησή του επιβεβαίωσε αυτό που οι ηγέτες της Ευρώπης υποπτεύονταν για κάποιο χρονικό διάστημα: χωρίς την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του, ο Έλληνας ηγέτης δεν μπορούσε να δεσμευθεί. Η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή». Σύμφωνα με το Reuters, η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης ενίσχυσε την αμφιβολία των Ευρωπαίων για την ικανότητα του Τσίπρα να ελέγξει το κόμμα του.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο, η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
«Η στρατηγική του Τσίπρα στις συνομιλίες ήταν να ωθήσει τους διεθνείς εταίρους στην στα άκρα, στοιχηματίζοντας ότι θα κάνουν παραχωρήσεις για να αποτρέψουν τη συντριβή της Ελλάδας έξω από τη ζώνη του ευρώ. Τελικά, όμως, εκείνος αναγκάστηκε να υποχωρήσει πρώτος», τονίζει το Reuters. Βρέθηκε να πιέζεται από τη μία πλευρά από τους Γερμανούς που δεν ήθελαν να δώσουν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, και από την άλλη πλευρά από το ίδιο του το κόμμα που αντιτασσόταν στη λιτότητα.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο, η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. «Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, γεγονός που ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να κλείσουν τις πόρτες τους και βύθισε την οικονομία, αύξησε το κόστος της τελευταίας διάσωσης σε 86 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 53 δισ. που ζητούσε η Ελλάδα μόλις μερικές εβδομάδες πριν», τονίζει το Reuters.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχθηκε να κάνει δηλώσεις στο Reuters για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο ίδιος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά τόνισε ότι ποτέ δεν είπε ψέματα.
Ένας πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει τον Τσίπρα από τότε που ήταν έφηβος και τώρα βρίσκεται σε άλλο κόμμα, δήλωσε: «Έχει κάνει άλματα ωρίμανσης πολιτικά, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Φόβος ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ, φόβος ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και φόβος ότι προδίδει την ιδεολογία για την οποία έχει παλέψει και πιστεύει από όταν ήταν παιδί».
Το Reuters, στη συνέχεια, κάνει αναδρομή στην πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα. Από τα μικρά του χρόνια και τα πρώτα διαβάσματά του (Μαρξ), το πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα έξω από το γραφείο του, έως και την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια του Αλέκου Αλαβάνου, που διαχώρισε στη συνέχεια τη θέση του από τον Τσίπρα.
Το άρθρο αναφέρεται και στον στενό κύκλο των συνεργατών τού Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος «αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο γεφυροποιός και περισσότερο καταστροφέας» στις διαπραγματεύσεις, όπως τονίζει το πρακτορείο. Αναφορά γίνεται και στη Μπέτυ Μπαζιάνα.
Το Reuters σημειώνει ότι αυτός ο στενός κύκλος των συνεργατών ξεκίνησε να συζητάει το θέμα του δημοψηφίσματος από τον Απρίλιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, ενώ η λαϊκή υποστήριξη ήταν σημαντική, αυτό παρέβλεπε δύο σημαντικούς παράγοντες: ότι το μόνο πραγματικό διαπραγματευτικό χαρτί ήταν η απειλή του χάους σε περίπτωση Grexit, αλλά και το γεγονός ότι ο Τσίπρας αγωνιζόταν να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκείνη την περίοδο, προσθέτει το άρθρο, οι δανειστές απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο και στις 24 Ιουνίου έγινε συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στην Κομισιόν. Άτομα που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας φαινόταν να συμφωνεί με τους όρους του πακέτου, ενώ στη συνέχεια ζητούσε να διαβουλευτεί με την αντιπροσωπεία του, στην οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο Παππάς και ο Βαρουφάκης. Και τις δύο φορές επέστρεψε με το συνηθισμένο χαμόγελο λέγοντας ότι δεν γίνεται αποδεκτό το πακέτο.
Το άρθρο περιγράφει τις διαβουλεύσεις πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, επικαλούμενο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν τότε πως η κυβέρνηση μπορεί να «μη βγάλει τη νύχτα». Τελικά ο πρωθυπουργός έλαβε την έγκριση και πήγε στις Βρυξέλλες με αυτή, για τις τελικές συζητήσεις. «Φαινόταν τόσο εξαντλημένος που κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες τού πρότειναν να ξεκουραστεί», αναφέρει το Reuters. Τελικά υπέγραψε.
Πίσω στην Αθήνα, μια ομάδα υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στο πρακτορείο, είχε χωριστεί στα δύο: σε εκείνους που ήθελαν τη συμφωνία και στους άλλους που ζητούσαν τέλος της λιτότητας.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο ανασχηματισμός. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ διαιρεμένο, ο Τσίπρας, ο οποίος παραμένει δημοφιλής με τους ψηφοφόρους, μπορεί να αποφασίσει να πραγματοποιήσει εκλογές αργότερα φέτος».