Νομοθετική ρύθμιση που αφορά τον χρόνο κράτησης των ατόμων σε βάρος των οποίων υπάρχουν αιτήματα έκδοσης από τρίτες χώρες, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προς ψήφιση στη Βουλή.
Κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια σήμερα.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι εκζητούμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να κρατούνται και πέραν του νομίμου ορίου όταν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης τους για ποινικά αδικήματα.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνον αιτήματα έκδοσης και μόνο για ποινικά αδικήμα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.
Δημοσιεύματα ανέφεραν πως πιθανόν στόχος της διάταξης είναι να μην αποφυλακιστούν οι οχτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «ύποπτη» τη ρύθμιση.
Η Καθημερινή επισήμανε πως για την περίπτωση των «8», η διάταξη θα έχει αξία μόνο αν η Τουρκία υποβάλλει εκ νέου αίτημα έκδοσής τους, καθώς έως τώρα τα αιτήματα της Τουρκίας έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Σημειώνεται πως τον Απρίλιο συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης των οχτώ Τούρκων και κανονικά θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι.
Κοντονής: Καμία σχέση με τους οχτώ Τούρκους η ρύθμιση
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διεύψευσε κατηγορηματικά ότι το άρθρο 30 παράγραφος 3 τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου μπλοκάρει την απελευθέρωση των οχτώ Τούρκων αξιωματικών μετά τη συμπλήρωση του 18μηνου τον προσεχή Απρίλιο, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για «ακραία ανευθυνότητα».
Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε, από τη Βουλή, ότι η σχετική διάταξη αναφέρεται σε άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για τις τακτικές άδειες, υπό προϋποθέσεις, καταδικασθέντων κρατουμένων από ποινικά δικαστήρια.
«Το ζήτημα εξαντλήθηκε στην Επιτροπή επαρκώς και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Επαναλαμβάνω γι' άλλη μια φορά, για να σταματήσει αυτή η ακραία ανευθυνότητα επειδή κάποιοι δεν ενημερώνονται και αναφέρονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διεθνή θέση της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών θέσεων, ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται στο άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα, για τακτικές άδειες και με προϋποθέσεις, για καταδικασθέντες κρατούμενους στις φυλακές από ποινικά δικαστήρια και δικαιούνται να λάβουν άδεια, αν έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους» ανέφερε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε:
«Όσοι έχουν καταδικασθεί και κρατούνται στην Ελλάδα και είναι σε εκκρεμότητα η έκδοσή τους, ή έχει αποφασιστεί η έκδοση τους, δεν μπορεί να πάρουν άδεια. Για παράδειγμα, αν ένας έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα και ζητείται η έκδοσή του, με την πρώτη άδεια, που θα πάρει, θα εξαφανιστεί. Αντί, λοιπόν, να μιλάμε για ύποπτες διατάξεις, να τις διαβάζουμε καλύτερα και να μην θέτουμε ανύπαρκτα θέματα».
Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε «για μείζον θέμα που αναδεικνύεται», ενώ κατηγόρησε τον κ. Κοντονή ότι σκόπιμα επιτίθεται με αυτό το ύφος. «Ανευθυνότητα είναι η στάση του βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μίλησε για ανταλλαγή κρατουμένων. Αυτή είναι ανεύθυνη στάση και θα έπρεπε να διαγραφεί ο κ. Κατσίκης. Καμία αναδίπλωση, όμως, σε σχέση με το τι ανέχεστε» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος και επέμεινε σε ρητή δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης.
«Για ποιον λόγο έρχεται τώρα η νέα ρύθμιση, σε αυτή την ύποπτη συγκυρία; Θέλουμε δέσμευση ότι δεν θα ισχύσει για τους οκτώ Τούρκους. Τέλη Απριλίου τελειώνει το 18μηνο. Σύμφωνα με νομικούς παραστάτες, θα έχουν το δικαίωμα για άδεια, δεν θα μπορούν να κρατηθούν πέραν του 18μηνου. Δεσμευτείτε ότι δεν θα επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός από την κυβέρνηση και ότι υπάρχει κράτος δικαίου που θα εφαρμοστεί» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
«Κύριε Θεοχαρόπουλε κάνατε την πατάτα κατά το κοινώς λεγόμενο κι έρχεστε τώρα εδώ με 18μηνα. Γιατί έχει παραβιαστεί κανένα 18μηνο;», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαιώνοντας ρητά ότι η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τους 8.
Ο κ. Κοντονής μίλησε εκ νέου «περί ανευθυνότητας», τονίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιοι να μιλούν σε αυτή την χρονική συγκυρία και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για ανταλλαγές.
«Η διάταξη αφορά συγκεκριμένο άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα για καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια. Στη συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογο μου ξεκαθάρισα ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από αυτούς που ζητάνε την έκδοση. Για την κυβέρνηση έχει κλείσει με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κρατούνται δυνάμει διοικητικής απόφασης. Μην συνδέετε ανόμοια πράγματα. Η διάταξη αφορά ποινικά καταδικασθέντες. Το ζήτημα των οκτώ Τούρκων κρατουμένων διέπεται από κανόνες, το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα παραβιάσει» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου επέμεινε ότι η διάταξη χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων, σημειώνοντας ότι, αν ένας Κούρδος που μπαίνει παράνομα στη χώρα, καταδικάζεται, αλλά δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να ζητηθεί η έκδοση του.
«Το ζήτημα διευκρινίστηκε επαρκώς. Δεν έχει να κάνει με κρατούμενους δυνάμει διοικητικής κράτησης, αλλά με άρθρο του σωφρονιστικού κώδικα και δεν έχει να κάνει με τους οκτώ» επανέλαβε ο κ. Κοντονής.
σχόλια