«Πρόοδος υπάρχει» τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επισημαίνοντας ωστόσο πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. «Από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένουν τα ζητήματα που θέτουμε, για να είναι μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε πως οι κόκκινες γραμμές είναι στοιχεία άμυνας σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι για να υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης πρέπει να υπάρχουν οι 4 άξονες που έθεσε πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Διευκρίνισε δε ότι οι κόκκινες γραμμές και οι 4 άξονες, τίθενται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας και ότι δεν υποκαθιστούν οι μεν τους δε ή αντίστροφα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ενδεχόμενου να τεθεί προς την κυβέρνηση, εν είδει τελεσίγραφου, μια συμφωνία «take it or leave it», ο Γ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, γιατί τραυματίζει τον διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και ότι θα πρυτανεύσουν οι φωνές της λογικής.
Ακόμα, υπογράμμισε πως «προφανώς δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση», ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε λύση τύπου Κύπρου με bail in στις καταθέσεις. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, επισήμανε ότι στο περιθώριο των Συνόδων Κορυφής πάντοτε υπάρχουν επαφές και συζητήσεις, δημιουργικές, ως επί το πλείστον, και πρόσθεσε πως «το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη Ρίγα».
Σε ερώτηση αν ισχύει η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 19 Μαΐου, είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως την 19η Μαΐου. Ο Γ. Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται μέχρι την Σύνοδο της Ρίγας να υπάρξουν μία ή δύο συναντήσεις δια ζώσης σε επίπεδο Brussels Group, καθώς μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τηλεφωνικές επαφές ή τηλεδιασκέψεις.
Για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου, τόνισε ότι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και προς το εξωτερικό και το εσωτερικό. Συμπλήρωσε ότι πρέπει όμως να επιδειχθεί συνέπεια και από την πλευρά των πιστωτών, που θα απαντά και για το αύριο και για το χρηματοδοτικό.
Σε σχέση με την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ και τις επαφές του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι οι επαφές είναι συνεχείς είτε τηλεφωνικές, είτε μέσω επιστολών, και πρόσθεσε ότι υπήρξε απόφαση για χρησιμοποίηση χρημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για την οποία είχε ενημερωθεί και ο Γ. Βαρουφάκης και ο Γ. Στουρνάρας, ενώ χρειαζόταν και η σχετική άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΔΝΤ.
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται αυτή τη στιγμή τη σύγκλιση Συμβουλίου Πολικών Αρχηγών, ενώ επισήμανε πως όταν τίθεται κάποιο αίτημα από οποιονδήποτε αρχηγό, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα να τον δει και να τον ενημερώσει, όπως έχει κάνει ήδη.
Για το εάν η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει «θεσμική υπόσταση», επισήμανε ότι είναι ένα κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, που δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες.
Με αφορμή δήλωση του κ. Ρωμανιά ότι θα ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο Γ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι όποιος κι αν είναι ο τρόπος, σημασία έχει ότι δεν θα ισχύσει. Τον κόσμο, είπε, τον νοιάζει να μην μειωθούν οι επικουρικές του συντάξεις. Η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, υπογράμμισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την πρακτική «ένας νόμος, ένα άρθρο» για την επικύρωση της συμφωνίας στην Βουλή.Ερωτηθείς αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στην περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας δεν υπερψηφίσουν την συμφωνία όταν αυτή έρθει στην Βουλή, είπε ότι η συμφωνία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και εξ αυτού θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που δεν αφήνουν περιθώρια μη ψήφισής της. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει δίλημμα «συμφωνία ή στάση πληρωμών».
Ερωτηθείς για την διαφορά μεταξύ μειωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος και αύξησης του χρηματοδοτικού κενού, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
σχόλια