Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης στις 14:30 αναμένεται η ψήφιση στην Βουλή του νέου δικαστικού χάρτη.
Όπως ανέφερε χθες στην ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο δικαστικό χάρτη στόχος είναι οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30% και να εξορθολογιστεί ο εθνικός δικαστικός χάρτης, προσθέτοντας 1.000 ακόμη δικαστές στην «πρώτη γραμμή». «Θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου
Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας με την αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, ώστε να λειτουργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η Δικαιοσύνη. Με την ενοποίηση διπλασιάζεται η «δεξαμενή» των δικαστών και θα υπάρχουν συνολικά 2100 πρωτοδίκες που θα συμβάλουν στην ταχύτερη έκδοση των πρωτοβάθμιων αποφάσεων, ενώ οι δικαστικοί σχηματισμοί της χώρας θα μειωθούν από 217 σε 111.
Η συνδυασμένη απόδοση όλων πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών (ειρηνοδικών και πρωτοδικών) εκτιμάται ότι μετά την ενοποίηση μπορεί ν’ αυξηθεί μέχρι και 17%. Επίσης, το ποσοστό εκκαθάρισης των νέων πρωτοδικείων (περαιωθείσες προς εισερχόμενες υποθέσεις) αναμένεται ν’ αυξηθεί μέχρι και 24% μετά την ενοποίηση.
Βασικός κανόνας της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων είναι ότι κάθε περιφερειακή ενότητα θα έχει στην πρωτεύουσά της την κεντρική έδρα Πρωτοδικείου στην οποία υπάγεται το σύνολο πλέον των πρωτοβάθμιων δικαστών. Προβλέπονται επίσης, παράλληλη και περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες.