Σημίτης: Μόνη λύση οι εκλογές- Φοβάμαι ατύχημα στη διαπραγμάτευση

Σημίτης: Μόνη λύση οι εκλογές- Φοβάμαι ατύχημα στη διαπραγμάτευση Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
23

«Θα έλεγα στον πρωθυπουργό ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο και δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες, μισαλλοδοξία και εξεταστικές επιτροπές, γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρούς εισπράττει εχθρούς» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στη πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, εδώ και 13 χρόνια, μετά την αποχώρησή από την πρωθυπουργία.


Μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην τρέχουσα αξιολόγηση, την κυβέρνηση, τον κίνδυνο του Grexit, τα ελληνοτουρκικά, τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, τα λάθη που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και την Κεντροαριστερά.

Για την κυβέρνηση, τη διαφθορά και τους υπουργούς που εμπλέκονταν σε εξεταστικές

 

Ο Κώστας Σημίτης, «απαντά» στον Αλέξη Τσίπρα ότι «βλέπει τη διαφθορά όχι ως κοινωνικό φαινόμενο». Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως για να ξεπεραστεί η διαφθορά «χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη» και ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα».

Ο κ. Σημίτης τόνισε πως «η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και κάθετι πρέπει να ερευνάται. Αλλά εκείνο το οποίο δεν είναι χρήσιμο είναι χωρίς να υπάρχουν στοιχεία να εκτοξεύονται καταγγελίες ή να δημιουργούνται διαδικασίες για να αναδειχθεί η διαφθορά των άλλων χωρίς να υπάρχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία». Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες είναι χιλιάδες και γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα της τραπέζης Αττικής. Δεν είδα να υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια σε σχέση με αγορές εξοπλισμών. Πρόσφατα είπαμε ότι πρέπει να αγοράσουμε πιο προωθημένα αεροπλάνα, πόσο κοστίζουν, τι κάνουν. Πόσο επηρεάζουν τον προϋπολογισμό. Τη στιγμή που θα έπρεπε να διακόψουμε ή να περιορίσουμε τις δαπάνες στη χώρα».

Για το εάν φοβάται έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

 

Ο κ. Σημίτης σημείωσε πως οι συνθήκες είναι κακές. «Όταν οι συνθήκες είναι κακές και υπάρχουν όλες αυτές οι δυσκολίες δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέπει να προσέχεις μη συμβεί η καταστροφή. Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει», τόνισε. Πρόσθεσε πως φοβάται το ατύχημα, τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. «Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη που ασχολείται και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα», σημείωσε.

Η εκτίμησή του για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

 

Σχετικά με τις προθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από ελληνικής πλευράς, θέλουμε η αξιολόγηση να τελειώσει. Αλλά οι μεν Ευρωπαίοι θέτουν ορισμένα θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, η δε κυβέρνηση για να μην αποδυναμώσει τη θέση της, δε θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις».

Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι το 2017 είναι μία μεταβατική περίοδος, επειδή γίνονται εκλογές στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις, και αναμένουν όλοι να περάσει ο χρόνος αυτός, να διαμορφωθούν στις δύο, και στις άλλες χώρες, στην Ισπανία και στην Ιταλία σταθερές κυβερνήσεις με άποψη, για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για όλα αυτά τα εκκρεμή θέματα, και κυρίως η διαπραγμάτευση για τη μετεξέλιξη της Ένωσης».

Για το εάν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές

«Είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές. Το πιστεύω, διότι οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. «Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις, σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Γιατί έχει μεν την πλειοψηφία, αλλά σκέπτεται τούτο, σκέπτεται το άλλο», πρόσθεσε.

Για το χρέος

 

Σχετικά με το θέμα του χρέους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πως έχει η κατάσταση. «Το θέμα του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση κάθε τόσο και λιγάκι αναδεικνύει. Πάμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος, θα πιέσουμε για το χρέος, να αλλάξει το χρέος. Όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο, η διαδικασία δηλαδή, και η διαδικασία λέει, ένα, δύο, τρία, το τέσσερα, είναι το '18, και το 4 είναι αυτή η διαπραγμάτευση που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ αυτά που έχω συμφωνήσει το '18, πριν, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση», είπε ο κ. Σημίτης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι κακό να ζητάει πράγματα να γίνουν πιο ευνοικά, αλλά δεν πρέπει να το παρουσιάζει στο κοινό σαν το κεντρικό θέμα που υπάρχει σε κάθε διαπραγμάτευση, όταν οι άλλοι δεν το θέλουν και ξέρουν ότι δε θα πάνε. Είναι μία παραπλάνηση του κοινού αυτή. Μια παραπλάνηση».


Πρόσθεσε ότι «γενικά και οι ελληνικές διαπραγματεύσεις, από το 2010 και μετά, μόνο σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα υπήρξαν σωστές. Οι ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν κατά κανόνα σωστές».

Μπήκε η Ελλάδα με σωστά στοιχεία στη ζώνη του ευρώ;

 

Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι αυτό αμφισβητήθηκε από αυτούς που κάνανε μετά την απογραφή. «Ήρθε η επόμενη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και είπε ότι κακώς παρουσιάσατε αυτά τα στοιχεία διότι δεν είχατε μέσα και τις στρατιωτικές δαπάνες. Τις στρατιωτικές δαπάνες τις χρεώσατε για την εποχή της παραλαβής των όπλων, δηλαδή για τα μετέπειτα χρόνια. Η απογραφή εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως. Γιατί ήταν η μόνη χώρα η Ελλάδα και η μόνη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή που απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είπαν κάνανε λάθος αυτοί και άρα είναι καταδικαστέα η προηγούμενη κυβέρνηση».

Για το τι ακριβώς συνέβη, υπογράμμισε ότι «το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνηση μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης. Και κατόπιν τούτου τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η Ελλάδα κατά πολύ λίγο, το όριο ήταν 3% το έλλειμμα της Ελλάδας όταν μπήκε ήταν 3,2..3.3 με την εκδοχή αυτή την οποία είπε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία που έλεγξε και όλα τα άλλα στοιχεία».

Έπραξε σωστά η Ελλάδα που μπήκε στο ευρώ

 

O κ. Σημίτης εξήγησε ότι καμία χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν πρέπει ή δεν μπορεί να μείνει εκτός ευρώ, διότι αν μείνει έξω θα είναι πολύ χειρότερα από ότι αν θα είναι μέσα. «Λόγω της παγκοσμιοποίησης όλα είναι και πιο συνδεδεμένα. Η Ελλάδα θα είχε δικό της νόμισμα. Τι έχουμε δει με το δικό μας νόμισμα. Την προηγούμενη περίοδο είχε υποτιμηθεί το νόμισμα δύο φορές. Στην Ελλάδα υπήρχε ένας πληθωρισμός για 20 και πλέον χρόνια 20%», εξήγησε. Ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Υπάρχει τώρα τέτοιος πληθωρισμός; Ή υπήρχε από την ένταξη και μετά τέτοιος πληθωρισμός;». Όπως είπε, «τέτοιος πληθωρισμός δεν επιτρέπει καταθέσεις. Δεν επιτρέπει τα κεφάλαια να αποδώσουν. Άρα και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία».

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

 

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. «Από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση -4%», σημείωσε ο Κώστας Σημίτης. Πρόσθεσε ότι «τα τέσσερα πρώτα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης, το χρέος ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009. «Στα 4 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης μας το έλλειμμα είχε αυξηθεί μόνο 17 δις. Στα 4 χρόνια 17 δις, στον ένα χρόνο 36 δις. Αυτή είναι η διαφορά», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

Για τα λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου που οδήγησαν στο Μνημόνιο το 2010

 

Ο κ. Σημίτης άφησε αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν η κυβέρνηση του 2010, έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επι τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;».

Για τις ευθύνες των ξένων

 

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός σχετικά με τις ευθύνες των εταίρων, λέγοντας πως «βεβαίως και έχουν ευθύνη οι Ευρωπαίοι». Όπως είπε, «η ευθύνη δεν είναι μόνο από την ελληνική πλευρά. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ότι στο πρώτο μνημόνιο υπολόγισαν ότι μέτρα που θα πάρουν, ύφεσης, θα είναι 2%, και η ύφεση ήταν 6%. Αυτό ήταν ένα λάθος. Βεβαίως και έχουν ευθύνη, διότι μερικές φορές ακολουθούν διάφορες δικές τους πορείες, οι οποίες δεν αρμόζουν στη χώρα, π.χ. δεν έπρεπε να συμφωνήσουν σε αυτήν την υπερβολική φορολογία η οποία έριξε στην Ελλάδα. Και βεβαίως, όλη αυτή η αντίληψη της υπερβολικής αυστηρότητας, είναι μία αντίληψη που δεν βοηθάει, στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Γιατί αν υπήρχε μία άλλη πιο ευνοϊκή αντίληψη, η περίοδος ανωμαλίας θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά θα ήταν πιο βέβαιη η πορεία προς την ομαλότητα».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης δεκαετίας

 

Ο Κώστας Σημίτης τόνισε πως «συμφωνήσαμε, ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το 2018, και ότι είναι ανοιχτό ακόμη το θέμα, αν θα υπάρχει ακόμη για δέκα χρόνια που ζητήσανε, για 6 χρόνια, ή για τρία χρόνια, που λέει η Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «και αυτά τα τρία χρόνια που λέει η Ελλάδα, είναι υπερβολικό, γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα αυτού του ύψους, προέρχεται μόνο από υπερφορολόγηση. Πώς να λένε επενδύσεις με υπερφορολόγηση; Επενδύσεις δεν γίνονται με υπερφορολόγηση».

Για το 2001 και την αποτυχία της μεταρρύθμισης Γιαννίτση στο ασφαλιστικό

 

Ο κ. Σημίτης εξήγησε τους λόγους που δεν πέρασε το σχέδιο Γιαννίτση, λέγοντας ότι παρουσιάστηκε και έγινε χαμός μετά. «Ξεσηκωθήκανε τα συνδικάτα, ξεσηκωθήκανε όλα τα κόμματα, και δεν μπορούσε να περάσει. Δεν μπορούσε να περάσει για τον εξής λόγο. Θα γινόταν πολιτική αναταραχή ή μπορούσαν να πάνε και σε εκλογές και εκείνη την περίοδο η Ελλάδα, είχε δύο προβλήματα». Εξήγησε πως το ένα πρόβλημα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν προετοιμάζονται το τελευταίο εξάμηνο. Προετοιμάζονται για τέσσερα χρόνια γιατί πρέπει να χτιστούν πολλά, να σχεδιαστούν πολλά. Θα διατρέχαμε τον κίνδυνο, να μην πραγματοποιήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο πρόβλημα όπως είπε ο κ. Σημίτης, ήταν το ευρώ.

«Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2001. Ήταν εκείνη την περίοδο που έπρεπε να προσέξουν όλα τα θέματα, τα σχετικά με το ευρώ. Και δεν ήταν μια περίοδος που θα μπορούσε να έχει γίνει μία πολιτική αναταραχή, το αναβάλαμε. Η επόμενη κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας γιατί δεν έκανε τίποτα; Γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ήρθαν μετά το 2010, και μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνανε ασφαλιστικό. Λοιπόν, γιατί φωνάζαν τότε και το κάνανε μετά;», σημείωσε.

Ελληνοτουρκικά και κίνδυνος θερμού επεισοδίου

 

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέκλεισε ότι μπορεί να γίνει κάποιο ατύχημα διότι «από την τουρκική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί οι οποίοι δε στέκονται, όμως καμιά φορά και από την ελληνική πλευρά προβάλλονται ισχυρισμοί, οι οποίοι οδηγούν σε εντάσεις με την Τουρκία». Εξήγησε ότι «η τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι το 2004 και πάλι μετά από το 2010 για 2 χρόνια, είναι η τακτική των συνομιλιών με τους Τούρκους για όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ώστε να λυθούν κατά κάποιο τρόπο τα προβλήματα αυτά χωρίς τριβές». Διερωτήθηκε στη συνέχεια, «γιατί να βρισκόμαστε διαρκώς στην ανάγκη των εξοπλισμών;».

«Ήρθε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και είπε πρέπει να αγοράσουμε ένα αεροπλάνο. Και έγινε και φασαρία γιατί στη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης αγοράζαμε αεροπλάνα λόγω των Ιμίων και τεθωρακισμένα κλπ. Γιατί να έχουμε εξοπλισμούς εμείς στην Ευρώπη οι οποίοι σε ποσοστιαία αναλογία είναι μεγαλύτεροι μετά της Μ. Βρετανίας; Είμαστε η χώρα εκείνη, η οποία εξοπλίζει περισσότερο μετά τη Μ. Βρετανία. Αναλογικά πάντα», πρόσθεσε.

Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

 

«Η Τουρκία όπως είναι τώρα δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Τώρα, εγώ είμαι ένας ιδιώτης, ο οποίος μπορώ να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου, η Ελλάδα είναι μία χώρα με ευθύνες και πρέπει να προσέχει τι λέει», είπε σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Για Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν περίμενε ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει τις εκλογές στο κόμμα, το οποίο –όπως τόνισε- πρέπει να αλλάξει κάπως. Εξήγησε ότι στη Ν.Δ υπάρχουν παλαιο-πολιτικές αντιλήψεις. «Έκπληκτος διάβασα στην εφημερίδα, την 'Καθημερινή', ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία διάλεξη, μία παρουσίαση για την οικονομική πολιτική και μετά την παρουσίαση αυτή για την οικονομική πολιτική, δεν ακολούθησε συζήτηση, αλλά άρχισαν να σηκώνονται διάφοροι βουλευτές ότι 'ποιος θα γίνει βουλευτής σε αυτόν τον τόπο, εκείνος θα μου πάρει τη θέση, θα χάσω τη θέση', δηλαδή μία συζήτηση ώρας για να προστατεύσουν οι υπάρχοντες βουλευτές απέναντι σε υποψήφιους βουλευτές τη θέση τους». Το χαρακτήρισε εξωφρενικό, λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως «το κόμμα δεν ξέρει ακόμα τι είναι το κύριο, και το κύριο είναι αυτό που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης, η οικονομική πολιτική».

 
 

πηγή: skai.gr

Πολιτική
23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Πολιτική / Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τίρανα: Οι υποχρεώσεις της Αλβανίας έρχονται από το παρελθόν

Πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Έντι Ράμα - «Εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη»
LIFO NEWSROOM
Σακελλαροπούλου: Το παράδειγμά σας, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα

Πολιτική / Η Σακελλαροπούλου βράβευσε Ελληνίδες και Έλληνες με αθόρυβη κοινωνική προσφορά

Παρασημοφορήθηκε η αγρότισσα που δώρισε υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου και το ζευγάρι που έδωσε 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
LIFO NEWSROOM
Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

Πολιτική / Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

«Αν η ποιότητα της δημοκρατίας και η πολιτική σταθερότητα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, μπορεί, όντας κράτη-μέλη, αυτές οι χώρες να επανεμφανίσουν σύνδρομα και παθογένειες της ιστορίας τους», είπε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Στις 11.17 της 30/3 ανηρτησα ενα σχολιο.με αφορμη το ερωτημα του συνσχολιαστη tktk "τι ειναι η ιστορια".Παρεθεσα μονον γεγονοτα,επισημα και αδιαμφισβητητα.Οπως το οτι επι 13 χρονια η χωρα παρουσιαζε συνεχη αναπτυξη,με βαση ολους τους επισημους δεικτες,ενω,ταυτοχρονα,οι δυο πρωθυπουργοι,κ.κ.Σημιτης και Καραμανλης,ομιλουσαν συνεχως και αδιαλειπτως για τοποσο ισχυρη και θωρακισμενη ειναι ,πλεον,η οικονομια της Ελλαδος.Και ξαφινικα ενα πρωι του 2010 η χωρα "ξυπνησε πτωχευμενη",δια στοματος ΓΑΠ.Δεν εκανα καμμια αναλυση,καμμια κριτικη,δεν απηυθυνα καμμια κατηγορια.Απλα υπεβαλα το ερωτημα : αν δεν ευθυνονται αυτοι οι οποιοι κυβερνησαν επι 13 χρονια διαβεβαιωνοντας συνεχως τους πολιτες οτι η οικονομια ειναι ισχυρη και θωρακισμενη,τοτε ποιοι ευθυνονται ; Σε ποιους θα καταλογισει η Ιστορια την ευθυνη ;Οπως ηταν αναμενομενο εσπευσαν συντομα να με "σχολιασουν"-τροπος του λεγειν- οι αξιοτιμοι κ.κ.Charlton Heston και skeletor.Παρακαλω θερμα τους ανγνωστες του forum να διαβασουν προσεκτικα τα σχολια τους αυτα.Και να κρινουν εαν τα οσα εγραψαν οι εν λογω κυριοι απαντουν στο ερωτημα μου,η,εστω,αν εχουν την παραμικρη σχεση με αυτο.Θα μου πειτε οτι αυτη την φορα δεν με εβρισαν.Σωστα.Και αυτο ειναι μια πρωτοτυπια.Ομως απαντηση στο ερωτημα μου δεν ελαβα.
Πολυ ωραια ερωτηση.Τι ειναι η Ιστορια.Ας το προσδιορισουν καποιοι ειδικοτεροι ημων.WΗΑΤ IS HISTORY A chronological record of significant events (as affecting a nation or institution) often including an explanation of their causes.Merriam-Webster DictionaryThe study of past events, particularly in human affairsOxford DictionaryThe study of or a record of past events considered together, especially events of a particular period, or country.Cambridge DictionaryΟπως προκυπτει Ιστορια ειναι η καταγραφη και συστηματικη μελετη των γεγονοτων(events),κατα κανονα δε και η ερμηνεια των αιτιων αυτων.Η καταγραφη δεν μπορει να υποτασσεται στην "υποκειμενικοτητα".Η μελετη ελαχιστα.Η ερμηνεια,ομως,μπορει.Ας σταθουμε,συνεπως,στα γεγονοτα.Και μονον σε αυτα.Ο κ.Σημιτης κυβερνησε την χωρα επι οκτω συναπτα ετη.(1996-2004).Τον διαδεχθηκε ο κ.Καραμανλης για πεντε χρονια(2004-2009).Συνολο δεκατρια χρονια.Κατα την διαρκεια των εν λογω περιοδων η χωρα γνωρισε σημαντικη οικονομικη αναπτυξη.Και οι δυο πρωθυπουργοι εκναν συνεχεις θριαμβικες αναφορες στην αναπτυξη και την ισχυ της ελληνικης οικονομιας,με χρακτηρισμους οπως "ισχυρη" και "θωρακισμενη" να διαδεχονται ο ενας τον αλλον.Και,αιφνης,το 2009/10 ο ΓΑΠ εκηρυξε ,ουισαστικα,την χωρα πτωχευμενη,και ακολουθησαν οσα τραγικα ακολουθησαν.Τα παραπανω ειναι γεγονοτα μη επιδεχομενα την παραμικρη αμφσβητηση.Ας μην δοκιμασουμε,καν, να ερμηνευσουμε τα αιτια της καταστροφης.Ας απευθυνουμε ,μονον,ενα λογικο ερωτημα.Αυτοι οι οποιοι ειχαν τις τυχες της χωρας στα χερια τους επι δεκατρια χρονια,και διαβεβαιωναν,αδιαλειπτως τους πολιτες για την ισχυ της οικξονομιας της, ειναι ,η οχι,υπευθυνοι για οτι συνεβη ;( Ο καταμερισμος ,η ποσοστωση,ευθυνων ειναι αλλο θεμα).Και αν δεν ειναι αυτοι,οι κυβερνωντες,λαμβανοντες τις αποφασεις, και διαβεβαιουντες τους παντες για την ισχυ της οικονομιας,τοτε ποιοι ειναι ;Ποια πιστευετε εσεις οτι θα ειναι η απαντηση της Ιστοριας ;
Φυσικα και ειχε δικιο ο αγνωστος Λατινος ο οποιος απεφανθη οτι τα γενια δεν κανουν τον φιλοσοφο.( Η,οπως λεει ο λαος μας,"τα ρασα δεν κανουν τον παπα")Ακομη περισσοτερο δικιο ειχε ,βεβαια,ο μεγαλος ομοεθνης του Μαρκος Αυρηλιος οταν ελεγε:"Ένδον σκάπτε, ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτεις".Οπως ,βεβαια,ειπε ο μεγας,ημετερος, Ηρακλειτος : "Ηθος ανθρωπω δαιμων".
Αγαπητή LiFO, Έχω ηττηθεί κατά κράτος. Το παραδέχομαι. Όταν μετά από όλα αυτά, υπάρχει κόσμος που λέει "είχαμε 13 χρόνια ανάπτυξη και ξαφνικά χρεοκοπήσαμε", δεν έχει νόημα να πω τίποτα. Να δείξω το όποιο μακροοικονομικό μέγεθος, να αναλύσω τον όποιο δείκτη απεικονίζει την πραγματικότητα. Ο κόσμος πιστεύει ότι να'ναι. Και γι' αυτό θα έχει και ότι να'ναι μέλλον. Ευτυχώς εγώ σώθηκα, βγάλτε πέρα μόνοι σας με δαύτους. --------------
Η συνέντευξη όπου δύο στους τρείς "ανησυχούν" ....και ο τρίτος ψάχνει την επόμενη ερώτηση. Ευτυχώς που υπάρχει και ο ΣΚΑΙ, η ανεξάρτητη τηλεόραση, απέναντι στην, κομματική, ΕΡΤ!
Αν θυμάμαι καλά ,επί Σημίτη καθιερώθηκαν τα Κ.Ε.Π .Η λειτουργία αυτών των κέντρων και το καλό που πρόσφεραν στην δοκιμασμένο ελληνικό λαό , έρχεται τρίτο μετά την μάχη των Πλαταιών και την ναυμαχία του Ναυαρίνου Να τα λέμε αυτά !
Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει από χθες στα Media. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει γραμμή σε όλα τα έμμισθα τρολς, να χτυπάνε τον Σημίτη. Ξέρετε γιατί; Κυβερνήσεις τύπου Σημίτη, τεχνοκρατικές, σοβαρές κυβερνήσεις, με πρόγραμμα και γνώση, με θεσμικότητα και σεβασμό στη δικαιοσύνη και τη διάκριση εξουσιών, οδηγούν σε απομόνωση των λαϊκιστών. Απατεώνες όπως αυτοί που κυβερνούν σήμερα, δεν έχουν θέση στην κοινωνία και στην εξουσία. Αν μάλιστα είναι πραξικοπηματίες, πολύ πιθανόν να οδηγηθούν στην φυλακή. Αυτά φοβούνται οι απατεώνες λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό δεν έχουν πρόβλημα να συναγελάζονται με τους καραμανλικούς που κατέστρεψαν σε μία διετία τη χώρα. Δεν τους πειράζουν οι Χρυσαυγίτες, τα κομμούνια ή ο Σώρρας. Αυτό που φοβούνται είναι ένα κράτος με θεσμούς. Και αυτό πάνε να διαλύσουν. .+
Διάβασα επιδερμικά το σχόλιο , μ' αρέσει όμως η υπογραφή ... σταυρός!Και μια υπενθύμιση .... οι καραμανλικοί κυβέρνησαν για πέντε χρόνια και όχι για δύο! Γι'αυτό και πρόλαβαν και χάλασαν το "λουλουδότοπο" του Σημίτη!Καλή αναζήτηση!!!!!
Σοβαρή τεχνοκρατική με πρόγραμμα και γνώση χρήση της μίζας σε Siemens,εξοπλιστικά, Ολυμπιακούς αγώνες κτλ κτλ. Πόσα δισεκατομμύρια μας στοίχησαν όλα αυτά;Ναι βέβαια έγιναν και έργα, με κόστος (τουλάχιστον) διπλάσιο από τις άλλες χώρες τις ΕΕ. Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρη την έρευνα που έλεγε πόσο κοστίζουν ανά χιλιόμετρο οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.Και τώρα ο αξιότιμος κύριος Σημίτης βγαίνει και γίνεται τιμητής, απορώ που την βρίσκει τόση υποκρισία!
Ότι και να λέει οι ευθύνες του για την τωρινή κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τεράστιες.Σε όσες κολυμπήθρες του Σιλωάμ και να βουτήξει αυτά που έκανε δεν ξεχνιούνται...Είναι πολύ τυχερός που δε ζει η Μαλβίνα...
Ένα ικανός πρωθυπουργός, χωρίς επικοινωνιακό χάρισμα μεν, αλλά με στοχοπροσήλωση που απέφερε δύο ιστορικές επιτυχίες, την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της Κύπρου στην ΕΕ.Το ότι τον κατηγορούν σήμερα για τον Τσοχατζόπουλο οι ίδιοι άνθρωποι που το 1996 στήριζαν τον Τσοχατζόπουλο έναντι αυτού, δείχνει το πλεόνασμα θράσους στη χώρα.
Ο Σημίτης θύμισε χθες στον στόκο ελληνικό λαό, τι θα πει σοβαρός Πρωθυπουργός. Η χώρα είχε κάποτε πρωθυπουργό αυτόν τον άνθρωπο και σήμερα κυβερνάται από έναν αγράμματο οπορτουνιστή που χρειάζεται βοήθεια όταν βγαίνει από τα σύνορα της χώρας για να μην καταρρεύσει από το άγχος που του προκαλεί η ασχετοσυνη του.