Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με αφορμή την πολιτική συζήτηση που έχει ανοίξει για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών ξεκαθαρίζει ότι «δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει εκεί έξω».
Μιλώντας στο Mega, o Άκης Σκέρτσος, την ώρα που στο πολιτικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έρθει στη Βουλή - χωρίς ο ίδιος να δίνει σήμερα στον αέρα ξεκάθαρη απάντηση - σχολίασε όσα είπε χτες στην ΕΡΤ για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «μέχρι χτες μιλούσαμε θεωρητικά και σε επίπεδο αρχών για το ζήτημα αυτό, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα».
«Επειδή μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινα συναισθήματα, για καταστάσεις που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο μας. Να μην προχωράμε σε ακραίες διατυπώσεις, να μην προσβάλλουμε και να μην τραυματίζουμε τις ψυχές των ανθρώπων και να κατανοήσουμε ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράνε πολιτικές κορώνες, ούτε διχασμοί. Δεν πάμε να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει εκεί έξω» σημείωσε αρχικά ο Άκης Σκέρτσος.
«Ένας Έλληνας μπορεί να παντρευτεί στο εξωτερικό και ερχόμενος στην Ελλάδα και να μην θεωρείται Έλληνας. Ή να αποκτήσει παιδιά και να μην θεωρούνται ελληνόπουλα. Προσεγγίζουμε το ζήτημα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης ανισοτήτηων και αδικιών που υπάρχουν σήμερα με γνώμονα και το συμφέρον των παιδιών» συμπλήρωσε.
«Αυτό που με προβληματίζει είναι το ζήτημα των παιδιών. Εκεί ακολουθούμε την επιστήμη που λέει ότι το δικαίωμα αυτό έχει αναγνωριστεί σε 39 χώρες της Δύσης εδώ και δεκαετίες και έχουν γίνει επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μιας ομόφυλης οικογένειας δεν έχουν καμία απόκλιση ως προς την ακαδημαϊκή, ψυχολογική, κοινωνική τους ανάπτυξη ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι το μείζον να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των παιδιών και να αναγνωριστούν όσα υπάρχουν εντός ομόφυλων ζευγαριών».
Σκέρτσος για ομόφυλα ζευγάρια και παρένθετες μητέρες: «Πάμε πολύ προσεκτικά να εφαρμόσουμε ό,τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ»
«Εκεί είναι η διαφορά μας με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε πολύ προσεκτικά να εφαρμόσουμε ό,τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Με το σημερινό πλαίσιο που ισχύει από το 2002, υφίσταται η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που ισχύει για ετερόφυλα ζευγάρια και γυναίκες μόνες που για ιατρικούς λόγους που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Δεν θα επεκτείνουμε τα δικαιώματα αυτά σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει να το κατοχυρώσει όλους. Θεωρούμε ότι αυτό είναι κάπως ακραία παρέμβαση που ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου» κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος.
Μητσοτάκης για νομοσχέδιο: «Δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχεία»
«Πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση», ανέφερε χτες στη συνέντευξή του για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός, ενώ για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς δήλωσε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι Υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό Συμβούλιο.
»Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».
Στράφηκε δε, και εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας πως «Αντί να δούμε την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Και προσέξτε, γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό ως κοινωνία να μη διχαστούμε», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ακόμα πως από τη στιγμή που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο, θα καταφέρει να το περάσει και πως αυτή είναι η πρόθεσή του.
«Από τη στιγμή που, όπως σας είπα, ο ίδιος δεν βάζω κομματική πειθαρχία, έχω ο ίδιος και όσοι πιστεύουμε σε αυτό την ευθύνη να πείσουμε. Γι' αυτό και είπα την κουβέντα για το κάρο και το άλογο, που παρεξηγήθηκε ολίγον από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», συνέχισε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. «Έχω κάνει πολύ αντιδημοφιλή πράγματα και ποτέ δεν κοίταξα τις μετρήσεις. Αλλά για ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ μας σε ευαίσθητα ζητήματα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αφιερώσουμε αυτό τον χρόνο, να μιλήσουμε με πραγματικά παραδείγματα, να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, όπως σας είπα να εξηγήσουμε τι δεν θα κάνουμε και να καταλήξουμε, πιστεύω, τελικά σε έναν κοινό τόπο», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν η αποχή των βουλευτών που διαφωνούν μπορεί να είναι διέξοδος είπε πως «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».
Επανέλαβε δε μετά από σχετικό ερώτημα ότι η Εκκλησία πρεσβεύει την αγάπη και έχει σταθεί με αξιοπρέπεια σε ζητήματα με τα οποία διαφωνούσε.