Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες

Στη Βουλή σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί σήμερα συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Yπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για τους μετανάστες.

Αναλυτικότερα θα συζητηθεί η τροπολογία του υπουργoύ Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, που χορηγεί σε μετανάστες άδειες παραμονής για εργασία. Αύριο αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή και η ψηφοφορία της.

Η τροπολογία για τους μετανάστες, γεγονός που έχει δημιουργήσει διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα, φέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Καιρίδης: Η τροπολογία αυστηροποιεί τη ρύθμιση Σαμαρά

Για την τροπολογία της χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας σε παράτυπους μετανάστες, μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης, κάνοντας αναφορά και στην έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για αυτή τη ρύθμιση.

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα» και ζήτησε να αποσυρθεί. Ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως «δεν νομίζει να αλλάξει κάτι», απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι θέμα του πρωθυπουργού μια αλλαγή στην ρύθμιση, αλλά δεν το θεωρώ σκόπιμο, διότι η ρύθμιση απαντά προκαταβολικά στις όποιες ενστάσεις. Μελετήσαμε επί εβδομάδες τα στοιχεία», τόνισε.

«Ακατανόητη η αντίδραση Σαμαρά»

«Δεν υιοθετώ τον όρο λαθρομετανάστες, γιατί η πλειοψηφία όσων έρχονται παράνομα στην χώρα αιτούνται άσυλο και σύμφωνα με τον διεθνή νόμο είναι φιλοξενούμενοι της χώρας. Όποιος όρος και αν υιοθετηθεί: παράνομοι μετανάστες ή παράτυποι μετανάστες ή λαθρομετανάστες, η ουσία είναι πως όσοι διαμένουν μη νόμιμα στην Ελλάδα είναι επιστρεπτέοι, είμαστε κάθετοι σε αυτό, πρέπει να γυρίζουν κατά το δυνατόν στην χώρα προέλευσης τους», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.

«Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός δικαιούται και οφείλει να ομιλεί και εμείς να τον ακούμε, έχει και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά. Όμως, η ρύθμιση δεν ελαστικοποιεί, αλλά αυστηροποιεί και συνδέει με την εργασία την ρύθμιση του 2014, την ρύθμιση του κ. Σαμαρά, που είναι ένας μηχανισμός που δίνει χαρτιά στον “λαθρομετανάστη”. Το θεωρώ απολύτως ακατανόητο γιατί αντιδρά ο κ. Σαμαράς», συμπλήρωσε για τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Καιρίδης, επεσήμανε ωστόσο και ποιους αφορά αυτή η ρύθμιση. «Η ρύθμιση αφορά όσους είναι παρανόμως στην Ελλάδα, κυρίως άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα και εκ των υστέρων βρέθηκαν σε παρανομία. Είναι περίπου 30.000 άνθρωποι, κυρίως από την Αλβανία και την Γεωργία. Οι περισσότεροι που έρχονται στην Ελλάδα, φεύγουν από την Ελλάδα. Υπάρχει φάρος, υπάρχει μαγνήτης, υπάρχει πόλος έλξης, αλλά δεν είναι η Ελλάδα, είναι η Γερμανία και η βόρεια Ευρώπη και εκεί πηγαίνουν, η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης», σημείωσε.

«Είναι διογκούμενο το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, έχω αιτήματα για εργάτες γης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, έχω συνεχή αιτήματα από βουλευτές από πολλές περιοχές. Δεν είναι νομιμοποίηση, παίρνουν χαρτιά για δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και το χάνουν όταν σταματούν να εργάζονται και επιστρέφουν στο καθεστώς το προηγούμενο.

«Δεν το κάνουμε μόνο για την αγορά εργασίας, αλλά και για την δημόσια ασφάλεια, για να είναι καταγεγραμμένοι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα υπάρξει και πλατφόρμα για την αναζήτηση των εργατών αυτών με την τροπολογία, αλλά ήδη οι συνεταιρισμοί είναι στην αναζήτηση και κατά βάση τους έχουν ήδη βρει αυτούς που θέλουν», κατέληξε.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ