Τη δική τους πρόταση συμφωνίας έστειλαν οι θεσμοί στο Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Οι Financial Times δημοσιεύουν το 9σέλιδο κείμενο, σχολιάζοντας ότι δεν διαφέρει πολύ από τις αλλαγές που έκαναν χθες στην πρόταση που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αρχικά στη σελίδα 3 όπου γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. «Αυτό είναι το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών και, ενώ γίνονται κάποιες παραχωρήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό (το έγγραφο) κινείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και γρήγορη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης», επισημαίνεται.
Σύμφωνα με την πρόταση, η Αθήνα θα πρέπει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 μέχρι το 2022, πολύ πιο άμεσα δηλαδή από το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα - η ελληνική κυβέρνηση έθετε αρχικά ως τελική ημερομηνία το 2036 και στην τελική πρόταση συμβιβάστηκε στο 2025.
Η παραχώρηση των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό είναι ότι ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που δίνεται στους χαμηλοσυνταξιούχους, έως τον Δεκέμβριο του 2019 - αρχικά ζητούσαν μέχρι το 2017 και η Αθήνα αντιπρότεινε το 2020. Ωστόσο, η σταδιακή κατάργηση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, με το 20% των «πλουσιότερων» χαμηλοσυνταξιούχων να χάνουν το ΕΚΑΣ αμέσως μόλις ψηφισθεί ο σχετικός νόμος.
Οι θεσμοί αποδέχθηκαν ορισμένα σημεία της ελληνικής πρότασης, όπως είναι η αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για την υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6%.
Όσον αφορά τον ΦΠΑ, οι θεσμοί αποδέχονται τους τρεις διαφορετικούς συντελεστές (αρχικά ήθελαν μόνο δύο), με τον χαμηλότερο 6% να ισχύει για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επίσης, αποδέχονται τη διατήρηση της ηλεκτρικής ενέργειας στο 13% -βασικό αίτημα της Αθήνας- ενώ και τα «βασικά τρόφιμα» παραμένουν στο 13%. Ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα -μεταξύ των οποίων τα επεξαργασμένα τρόφιμα και τα εστιατόρια- θα φορολογούνται με 23%. Η Αθήνα ζητούσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα να μείνουν στον μεσαίο συντελεστή. Και τα ξενοδοχεία θα φορολογούνται με 23%.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ένα άλλο πλήγμα για την Αθήνα είναι ότι οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ για τα νησιά.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα φορολογικά θέματα, οι πιστωτές διατηρούν την ιδέα της Αθήνας για αύξηση των εταιρικών φόρων από το σημερινό ποσοστό του 26%, αλλά αντί να φτάσει στο 29% όπως πρότεινε ο Τσίπρας, ζητούν να πάει στο 28%. Απορρίπτουν επίσης την πρόταση για εφάπαξ 12% φόρο επί των εταιρικών κερδών που είναι άνω των 500.000 ευρώ. Τέλος, η πρόταση των θεσμών διατηρεί την πρόταση Τσίπρα για αύξηση του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής, από 10% σε 13%.
Διαβάστε αναλυτικά το 9σέλιδο έγγραφο όπως το δημοσιεύουν οι Financial Times εδώ
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
σχόλια