Στη Γρανάδα ο Μητσοτάκης για τη «διπλή» σύνοδο κορυφής- Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Στη Γρανάδα ο Μητσοτάκης για τη «διπλή» σύνοδο κορυφής- Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Στη Γρανάδα μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, όπου θα διεξαχθεί η 3η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με τη συμμετοχή 47 ηγετών ευρωπαϊκών κρατών. Αύριο, θα φιλοξενηθεί εκεί το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το μέλλον της ΕΕ και η διεύρυνσή της- ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου- θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης των ηγετών, όπως και το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο η Τζόρτζια Μελόνι θέλει να αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα. Την προτεραιότητα αυτού του θέματος αναμένεται να τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κατάσταση στην Ουκρανία επίσης αναμένεται να συζητηθεί, μετά και την επίσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα. 

Η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης,ως επένδυση στο μέλλον, ωστόσο πάγια θέση της Αθήνας είναι πως η διαδικασία ένταξης βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και τις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Δηλαδή, αποτελεί μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός του κράτους δικαίου. 

Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προέχει η ΕΕ να συζητήσει για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις που στο επίκεντρό τους είναι οι χώρες του νότου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπροεδρεύσει με τον πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και μεταξύ άλλων οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας, μεταξύ άλλων. 

Από τις δύο συνόδους κορυφής στη Γρανάδα δεν αναμένονται επίσημες αποφάσεις. Κυρίως γιατί η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, που επινόησε ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι κάτι σαν χαλαρή λέσχη χωρίς σταθερές δομές, γράφει η Deutsche Welle. 

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, είχε δηλώσει ότι θα δώσει το παρών στη Γρανάδα, κάτι που θα έδινε μια ευκαιρία για διάλογο με τον Αρμένιο ομόλογό του, μετά τη νέα κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όμως, ο Αλίγιεφ ακύρωσε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή. Τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Γρανάδας ακύρωσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος λόγους υγείας. 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ