Στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Facebook Twitter
Φωτ: Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
0

Έκλεισε για τις 15 Φεβρουαρίου -όπως πληροφορείται η LiFO- η επίσκεψη του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και την ανθρωπιστική κρίση για εκατομμύρια αμάχους στη Λωρίζα της Γάζας.  

Η επίσκεψη του Ριάντ Αλ Μαλίκι στην Αθήνα θα γίνει σε συνέχεια συνάντησης που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση Αλ Μαλίκι-Γεραπετρίτη είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου, όμως αναβλήθηκε λόγω της παραμονής του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών στην Άκαμπα για τη σύνοδο κορυφής Ιορδανίας-Αιγύπτου.

Η κρίσιμη συνάντηση

Οι συνομιλίες του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου, γίνονται σε μία κρίσιμη συγκυρία που εκατομμύρια Παλαιστίνιοι απειλούνται με ανθρωπιστική κρίση λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σε Λωρίδα της Γάζας και Χαν Γιουνίς και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο πληθυσμός των Παλαιστινίων στη Γάζα λιμοκτονεί και υφίσταται μαζική καταστροφή.

Παραλλήλως, ο κίνδυνος για την γενίκευση της πολεμικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Ερυθρά Θάλασσα μεγαλώνει. Οι Χούτι συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολεμικών και εμπορικών πλοίων στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν το Ιράν με αντίποινα μετά την επίθεση drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ιορδανία, η Τεχεράνη δηλώνει ότι σε περίπτωση επίθεσης θα αντιδράσει και το Ισραήλ επιμένει ότι μετά την εκκαθάριση της Χαμάς από τα παλαιστινιακά εδάφη θα λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών από την Χεζμπολλάχ στα σύνορα με τον Λίβανο γενικεύεται.

Τι θα πει ο Γεραπετρίτης στον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί με σαφήνεια υπέρ της ανάγκης αύξησης της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα εκατομμύρια των αμάχων Παλαιστινίων που είναι εγκλωβισμένοι στη Γάζα ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, απευθύνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους για την αποτροπή της επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων και επιμένει στην πάγια ελληνική θέση για ανάγκη πολιτικής λύσης με σκοπό τη δημιουργία δύο κρατών, δηλαδή την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. 

Από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όρους ακεραιότητας, αξιοπρέπειας και ευθυκρισίας με όλα τα μέρη και να έχει ένα ισχυρό λόγο στα τεκταινόμενα».

«Tο Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, περιορισμένο επί του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση μέριμνα σε ό,τι αφορά στον άμαχο πληθυσμό. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απελευθερωθούν οι άμαχοι, διότι δεν νοείται τέτοιου τύπου προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 
η Χαμάς, η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για την ανάφλεξη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, δεν μπορεί να συγχέεται ούτε να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος σήμερα υφίσταται πράγματι μια εξαιρετικά μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία» συμπλήρωσε.

«Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι»

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και προφανώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχουν οι δύο πύλες εισόδου. Έγινε μια προσπάθεια, κατά τρόπον, ώστε να υπάρξει ένας διαρκής ανθρωπιστικός θαλάσσιος δίαυλος, ο οποίος θα ενώνει την Κύπρο απευθείας με τις ακτές της Γάζας. Ο δίαυλος αυτός δεν ενεργοποιήθηκε. Και δεν ενεργοποιήθηκε πρωτίστως για τεχνικούς λόγους. Θυμίζω ότι στη Γάζα δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας, έτσι ώστε να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο αυτού του τύπου με ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, ήταν μια λύση, την οποία δεν προέκριναν ούτε οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, έχοντας γενικότερες ανησυχίες για έναν τέτοιον ανθρωπιστικό διάδρομο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και πρόσθεσε:

«Η συζήτηση σε ό,τι αφορά στα ανθρωπιστικά επικεντρώνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι έτι περαιτέρω ανοίγματα ανθρωπιστικών πυλών. Η πιο σημαντική από τις πύλες αυτές και αυτή για την οποία πιέζει και η ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη βόρεια Γάζα, δηλαδή στη νότια πλευρά του Ισραήλ, με ενεργοποίηση του λιμανιού του Ασντόντ στο Ισραήλ και στη συνέχεια απευθείας στη βόρεια Γάζα. Αλλά και άλλες πύλες εισόδου, οι οποίες θα μπορούσαν εξίσου να εξυπηρετήσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες.Το δεύτερο είναι, βεβαίως, να υπάρξει, πέρα από την άμεση ένταξη στη Γάζα όλων των αναγκαίων υλικών, δηλαδή κυρίως τροφή, νερό και φαρμακευτικό υλικό, να υπάρξει και μια κατά το δυνατόν και στο συντομότερο χρόνο αποκατάσταση των βασικών υποδομών. Αυτή τη στιγμή έχουν πληγεί σοβαρά οι βασικές υποδομές, που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Είναι ζωτικές για το λαό και τα στοιχειώδη -για την υγεία του πρωτίστως-, δηλαδή ενέργεια και ύδατα. Έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα εκεί και οι οποίοι έχουν συμπτυχθεί σε μια ακόμα μικρότερη λωρίδα, κυρίως αυτή τη στιγμή στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας, να μπορούν να επιβιώσουν με όρους ανεκτούς και αξιοπρεπείς. Άρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια ανθρωπιστικής ενδυνάμωσης».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM