Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συναντάται με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και αφού μπήκαν στο εσωτερικό ακολούθησε ο διάλογός τους μπροστά στις κάμερες.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές να «μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», ενώ από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, για τη διαφύλαξη της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Αρχικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την «ιδιαίτερη χαρά» του για το γεγονός ότι βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, έπειτα από έξι χρόνια. Έκανε λόγο για «ευκαιρία» προκειμένου να «ξεκινήσει μια νέα εποχή» και σημείωσε πως οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν «εποικοδομητικές» συνομιλίες.
«Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
ΠτΔ σε Ερντογάν: Αναγκαίο περισσότερο να εργαστούν από κοινού Ελλάδα και Τουρκία
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν η Ελλάδα και η Τουρκία «αποτέλεσαν αφορμή για να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς».
Η διαπίστωση αυτή, συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση του κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις».
Παράλληλα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως, «εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας», είναι αναγκαίο «ίσως περισσότερο από ποτέ» να εργαστούν από κοινού οι δύο χώρες, «για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής».