Ο Χρήστος Στυλιανίδης αποκάλυψε ότι υπήρχε από τους ειδικούς εκτίμηση ακόμη και για 300 νεκρούς εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική τα ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου και δεν είχε κλείσει ο Κηφισός.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην απόφαση για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στον Κηφισό την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος».
«Εκείνο το βράδυ είχαμε μετεωρολογικές ενδείξεις ότι 03:00- 06:00 τα χαράματα της Παρασκευής θα είχαμε μία πολύ σοβαρή καταιγίδα. Εξαιτίας της καταιγίδας όλη την Πέμπτη είχαμε πολύ υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης μέσα στην Αθήνα. Για παράδειγμα, στα Πατήσια είχαμε 150 χιλιοστά, στους Αμπελόκηπους 147 χιλιοστά, όταν στη Μάνδρα με 88 χιλιοστά είχαμε αυτό το τραγικό γεγονός», δήλωσε αρχικά ο κ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Αν αφήναμε τα γεγονότα να τρέξουν και επιβεβαιωνόταν η μετεωρολογική ένδειξη, οι επιστήμονες μας είπαν ότι ενδεχομένως θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά, που είχαμε με σιγουριά την εκτίμηση ότι ο Κηφισός δεν θα άντεχε. Για αυτό και πήραμε αυτό το μέτρο, που κάποιοι το κατέκριναν», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι μετεωρολογικές ενδείξεις ήταν από τρία διαφορετικά συστήματα, το αμερικανικό, το ευρωπαϊκό και το ελληνικό. «Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για ψύλλου πήδημα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό», τόνισε.
«Εάν είχαμε επιβεβαίωση των μετεωρολογικών δεδομένων τα χαράματα της Παρασκευής στην Αθήνα και αφήναμε τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Κηφισό, τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και είχαμε ενδεχομένως και “σκάσιμο” του ποταμού, υπάρχει εκτίμηση που λέει για 300 νεκρούς», αποκάλυψε ο κ. Στυλιανίδης.
Στις δηλώσεις του, ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει επαρκείς υποδομές για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η πρόληψη δεν είναι 5-10 λεπτά πριν από το φαινόμενο, αλλά «μια συνεχής προσπάθεια για να δημιουργήσουμε τις υποδομές και να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές».
Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο Σταύρος Μπένος θα παρουσιάσει την 1η Νοεμβρίου τις πρώτες σκέψεις και το πλάνο που έχει.
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι στην αμυντική συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με τις ΗΠΑ υπάρχει ειδική αναφορά για συνεργασία στην πολιτική προστασία και τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.
«Τις επόμενες δέκα ημέρες, πέντε πυροσβέστες μας θα πάνε στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν, σε ειδικά μαθήματα που αφορούν στη δασοπυρόσβεση. Θα ακολουθήσουν άλλοι 50. Μπαίνουμε στη λογική του πώς θα δημιουργήσουμε το νέο σώμα δασοπυροσβεστών», συμπλήρωσε.