Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι ομαδικές απολύσεις φαίνεται πως βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για επερχόμενο συμβιβασμό.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο τελευταίος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας και ο ίδιος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης.
Παράλληλα ωστόσο, ο επίτροπος επισήμανε στις χθεσινές επαφές του πως το ΔΝΤ πρέπει να μείνει εντός διαπραγμάτευσης. Το Ταμείο όμως θέλει διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να γίνεται από το κράτος και οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν έναντι των κλαδικών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά επισημαίνει τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με βασική προτεραιότητα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, έτσι ώστε να αποδυναμωθούν οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που επικρατούν σήμερα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα από τη δική μας μεριά να αποδεχθούμε να πάρουμε δυσμενή μέτρα τώρα και να μεταθέσουμε αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο μέλλον».
Το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν, όπως επισημαίνει ρεπορταζ της ΕΡΤ, οι ομαδικές απολύσεις, με την ελληνική πλευρά να δέχεται πιέσεις για διπλασιασμό του ορίου που ισχύει σήμερα από 5% στο 10% και για κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, που διατηρεί ο υπουργός εργασίας.
Πληροφορίες που επικαλείται ο Σκάι και η Καθημερινή, αναφέρουν ωστόσο πως οι Ευρωπαίοι κλίνουν προς μία παραχώρηση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποχωρήσει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, και συγκεκριμένα στο υπουργικό βέτο που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τον Σκάι, η αλλαγή αυτή θα δρομολογηθεί ούτως ή άλλως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις απολύσεις από την ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τις ηγεσίες και στελέχη πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος των επαφών αυτών, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, είναι να τονιστεί εκ νέου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων.