Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπέγραψε την πράξη προσχώρηση της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Άρτεμις», κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που προσχωρεί στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Άρτεμις». Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άντονι Μπλίνκεν κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας- ΗΠΑ.
Τα θέματα του στρατηγικού διαλόγου ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, η άμυνα και η ασφάλεια, οι ανθρωπιστικές προκλήσεις, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, η ενέργεια και το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, οι επενδύσεις και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχέση μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ μέσω της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα», επεσήμανε.
«Οι χώρες μας συνεργάζονται για να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στηρίζοντας την Ουκρανία, υπερασπιζόμενες την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία», υπογράμμισε ακόμη μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
🌌FM G.Gerapetritis signed Greece's accession to the “Artemis” Space Coop.Accords in the presence of Secretary of State A.Blinken @SecBlinken, @NASA Admin. B.Nelson @SenBillNelson &President of Hellenic Space Center I.Daglis
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 9, 2024
🇬🇷 becomes the 35th country to join “Artemis” Accords pic.twitter.com/wbD01Bfjxt
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε «ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά», κάτι που οφείλεται «και στις εμβληματικές άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, όπως των Microsoft, Amazon, Google, Pfizer και τις επενδύσεις της ONEX στα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Επενδύσεις που εμβαθύνουν τις εμπορικές μας σχέσεις».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα γίνεται «ολοένα και περισσότερο βασικός παίκτης και κόμβος» στον ενεργειακό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές και τους διασυνδετήριους αγωγούς, καθώς και στην αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. «Συμβάλλουμε έτσι, στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης», επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά στα F-35, υπογράμμισε ότι η επικείμενη απόκτηση έως 40 μαχητικών αεροσκαφών «αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική μας συνεργασία».
Μια τέτοια «ουσιαστική συνεργασία» χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι πανδημίες που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.