Συνέντευξη Σαμαρά: ''Δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος''

Συνέντευξη Σαμαρά: ''Δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος'' Facebook Twitter
9

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega Channel δήλωσε «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων».

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύματα και ιδιαίτερα γι? αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε και νομίζω ότι το καλύτερο μνημόσυνο σε αυτά τα νέα τα παιδιά, θα ήταν ακριβώς αυτή η ενότητα του κόσμου γιατί αυτό είναι το οποίο αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε. Αυτό που απαιτείται σήμερα στην Ελλάδα, που έχει το πρόβλημα της κρίσης και πρέπει να βγει από την κρίση γρήγορα, είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ? όλα εμπιστοσύνη τόσο των Ελλήνων στον τόπο μας, όσο και των ξένων στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο».
 
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε». Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.
 
Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση του κράτους στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Υποστήριξε ότι είχε υπάρξει η προεργασία και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα το κράτος κινήθηκε τόσο άμεσα και οργανωμένα. Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής είπε ότι αυτός ο κόσμος δεν έχει σχέση με τις ναζιστικές απόψεις, «δεν υπάρχουν ρίζες ναζί στην Ελλάδα, είναι μία αντίδραση στα δύσκολα που περνάει ο κόσμος. Με το που θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να επικρατεί ομαλότητα και σταθερότητα τέτοια φαινόμενα θα εξαφανιστούν». Εκτίμησε ότι μετά τις εξελίξεις η δύναμη της Χρυσής Αυγής θα μειωθεί.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τρόικα είπε ότι από πέρυσι γίνεται μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση». Εξήγησε ότι «διαπραγμάτευση είναι ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια. Το λέω αυτό γιατί διαπραγμάτευση είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι κατορθώσαμε να πάρουμε το ΦΠΑ όπου δεν άφηναν με τίποτα, για την εστίαση μιλάω, να κατεβεί από το 23% στο 13%. Κι αυτό το πετύχαμε. Διαπραγμάτευση ήταν ότι ενώ επρόκειτο να βάλουμε μια επιβολή φόρου και είχε ανακοινωθεί αυτό, σε όλες τις επιχειρήσεις 0,2%, δηλαδή 2? στον κύκλο εργασίας και από αυτό θα κερδίζαμε κάπου 600 εκατομμύρια και 250 εκατομμύρια από νέο χαράτσι, να το πω έτσι, στους ενστόλους, αυτά αποσοβήθηκαν».
 
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία». Είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκλογών και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.
 
Απευθυνόμενος προς την Τρόικα είπε: «Σημασία έχει, ότι είμαστε μια χώρα η οποία ήταν η ασταθής χώρα σε μια σταθερή περιοχή. Σήμερα, είμαστε η σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, έχουμε πίσω μας μια θυσία του ελληνικού λαού απίστευτη. Και να το πω να το ακούσει ο κόσμος, 25% έχουμε χάσει στο εισόδημα, στο ΑΕΠ, την παραγωγή και αν προσθέσετε πληθωρισμό κι αν προσθέστε φόρους, έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%. Επομένως η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβονται -και κατά την άποψή μου δεν ήρθε κανένας να μας πει ότι δεν το σέβεται- αλλά πρέπει να σέβεται αυτές τις θυσίες που ήδη έχουν γίνει».
 
Πρωτογενές πλεόνασμα
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας: «Ξέρετε που προσωπικά, χτίζω τη δική μας την αξιοπιστία; Και πού είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου , θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Από αυτή τη διαφορά, το 70% θα το δώσουμε πίσω σ' αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι. Παράδειγμα: Οι ένστολοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
 
Όχι νέο μνημόνιο
 
«Δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ». Ωστόσο «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές». Σημείωσε πάντως ότι η ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα και με την έννοια ότι όλων ο προϋπολογισμός θα ελέγχεται.
 
Φορολόγηση
 
Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ . Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».
 
Μιλώντας για τις αντιδράσεις των βουλευτών του είπε ότι «υπήρχαν αντιδράσεις ασφαλώς κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω. Είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».

Εκλογές
 
Οι εκλογές θα γίνουν το 2016, τότε κλείνει η τετραετία. Πρόσθεσε ότι «στην αρχή μας έλεγαν ότι θα τις κάνετε αμέσως, γιατί καταρρέετε. Μετά μας είπαν ότι έχετε το συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα και θα τις κάνετε επειδή σας βολεύει. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ούτε καταρρέουμε προφανώς, ούτε και με ενδιαφέρει εάν με βολεύει. Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δεν συμφωνούν είναι όποιοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές. Το καταλαβαίνω». Προανήγγειλε ότι θα ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του δήμου». Είπε ακόμη ότι στο θέμα αυτό τελειώνει η συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ.
H πλήρης ανακοίνωση:
Η σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού αποτελεί μνημείο μισαλλόδοξου διχαστικού λόγου στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων, της οποίας το περιεχόμενο είδαμε για άλλη μια φορά να εκφωνείται . Δεν μπόρεσε ο πρωθυπουργός ούτε μετά τις πρόσφατες δολοφονίες να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αντίθετα, με ψευδή και ανυπόστατες κατηγορίες, υιοθέτησε μια επικίνδυνη λογική που υπονομεύει τη δημοκρατική αντιπαράθεση και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Παρά το απολογητικό του ύφος για τους συμβούλους του, ο κ. Σαμαράς δεν έπεισε πως δεν είναι ένας ακροδεξιός πολιτικός παλαιάς κοπής. Όσο για τα επιτεύγματα της οικονομικής του πολιτικής ας έρθει να τα υποστηρίξει για μια έστω φορά στη Βουλή αντί να επιλέγει το ασφαλές περιβάλλον της συνέντευξης. Τόση απόσταση από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα σπάνια συναντάει κανείς. Δικαίως μετά την σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού το πιο σύντομο ανέκδοτο της χρονιάς θα είναι «η διαπραγμάτευση Σαμαρά». 

Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΣΥΡΙΖΑ 
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανεχθεί την παραμικρή κριτική. Αυτό είναι το δικό του πρόβλημα Δημοκρατίας" αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη Σαμάρα και άμα εξαιρέσεις κάτι κουλα του τύπου "όλοι θα έχουν πρόσβαση σε τζάμπα wifi" (λες και όλη μας η στεναχώρια αυτή ηταν) τα περισσότερα που είπε ηταν αλήθεια. Τι εννοώ. Ειναι γεγονός πως η Ελλάδα μετά τις εκλογές εχει κάνει μεγάλα βήματα. Πριν αρχίσετε να λέτε τα γνωστά του τύπου "εγω στην τσέπη μου δεν το βλέπω" θέλω να πω πως λογικό ειναι η κοινωνία να μην βλέπει τα αποτελέσματα ακόμα αλλά σίγουρα η ωρα που τα πράγματα θα αρχίσουν να πηγαίνουν προς το καλύτερο δεν ειναι μακρυά. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω πως είμαστε φαινόμενο ή πως όλα πανε ρόδινα, καμία σχέση. Η Ελλάδα ειναι ακόμα πολύ πίσω σε σύγκριση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά ποτέ δεν ειναι αργά αυτο να αλλάξει. Πιστεύω πως κυρίως λόγο πίεσης απο το εξωτερικό η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αλλάξει (και όχι λόγο πολιτικής βούλησης). Όσα είπε πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ το 80% ηταν υπερβολές αλλά ενα άλλο 20% (δυστυχώς) ηταν αλήθεια.
Η μονη επιτυχια που του αναγνωριζω ειναι οτι πετυχε να μας κρατησειστην Ευρωπη(και στην Ελλαδα του 2013 επιτευγμα ειναι αυτο). Κατα τα αλλα θα υπεθυμισω οτι πηρε τις εκλογες του 2012 υποσχομενος Μονο ελαφρυνσεις και ζουμε σημερα στην πιο αδικη φορολογικη κολαση. Επσης, που ακριβως ειναι οι ματαρρυθμισεις που εχει απολυτη αναγκη για να αναπνευσει ο τοπος?Θα κανω ενα τελευταιαο σχολιο: Το γεγονος οτι η αντιπολιτευση εχει καταφερει να εμφανιζεται ακομα χειροτερη, σε καμια περιπτωση δεν αθωωνει την κυβερνηση απο τα λαθη και τις παραλειψεις που πληρωνουμε πανακριβα!
Έχεις απολυτο δικιο. Κριμα γιατι πραγματικα ηλπιζα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορουσε να φερει αυτο το κατι διαφορετικο. Αυτο το συνεχομενο οχι σε ολα και ορισμενα παλαιολιθικα πιστευω, καθως και το οτι ο καθενας λεει οτι θελει χωρις να υπαρχει συγκεκριμενη γραμμη μονο την αλλαγη που χρειαζομαστε δεν φερνει.
Ως προς τι καλυτερεύει η κατάσταση; Σε είκοσι χρόνια από τώρα τι θα υπάρχει για να το εκμεταλλευτούμε; Έδαφος; Πωλήθηκε. Υποδομές; Πωλήθηκαν. Βιομηχανίες; Το ίδιο. Κοινωνικές δομές; Καταποντίστηκαν. Υποτίθεται πως επιβαρυνόμαστε για να πληρώνουμε τα χρέη ταμείων όπως το ΙΚΑ. Πόσο μειώθηκε το χρέος; Δεν εννοώ αυτά που αφαιρεί από παροχές, εννοώ αυτά που παίρνει από την έξτρα φορολόγησή μου. Εγώ δε διαβάζω καμία βελτίωση σε κανένα επίπεδο στο κρατικό χρέος, παρά μόνο μετά από αφαίρεση παροχών.Το ότι σε είκοσι χρόνια θα έχουμε δέκα νέους Νιάρχους και κανέναν τρόπο να πάμε τη γιαγιά νοσοκομείο χωρίς να κάνουμε πεζοδρόμιο, δεν το θεωρώ ελπιδοφόρο.Ούτε το ότι γυρίσαμε στην εποχή που μόνο ο πλουσιότερος του χωριού είχε ελπίδα (και επιθυμία) να πάει γυμνάσιο.Και δεν αναφέρομαι καν στα επιτεύγματα που ο κύριος πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως είναι δικά του. Σε λίγο θα μας πει ότι με δική του πρωθυπουργική εντολή ξεκίνησε το taxis.
Κοιτα. Πιστευω πως γενικα ο κοσμος εχει παρεξηγησει ορισμενα πραγματα. Οι αποκρατικοποιησεις (οχι ολες) δεν σημαινουν και αυτοματα ξεπουλημα εθνικης κυριαρχιας. Το μοντελο το κρατος να διαχειριζεται τα παντα εχει πεθανει εδω και δεκαετιες. Πιο συγκεκριμενα δεν βλεπω το κακο στο να δωθουν σε ιδιωτες οι σιδηροδρομοι ή τα ΜΜΜ. Ακομα και καποια αεροδρομια και λιμανια αμα οι εταιριες που θελουν να τα εξαγορασουν αξιολογηθουν σωστα μονο θετικα μπορουν να φερουν στην οικονομια. Τι εννοω οταν λεω σωστη αξιολογηση. Πχ Τουρικη εταιρια θελει να αγορασει το λιμανι της Θεσσ. Το ελληνικο κρατος θα πρεπει να διασφαλισει πως η Τουρκικη εταιρια δεν θα μεταφερει παρανομα ας πουμε ουσιες ή μεταναστες και αφου διασφαλισει αυτο να προχωρησει στην αποκρατικοποιηση. Τωρα οργανισμοι οπως η ΕΥΔΑΠ πχ για μενα δεν θα επρεπε καν να μπουν σε συζητηση. Και ζημια να αποφερει η ΕΥΔΑΠ στο κρατος ο οργανισμος θα πρεπει να μεινει κρατικος. Επιμενω ομως πως αυτο ειναι δικη μου αποψη. Αυτα για τις αποκρατικοποιησεις. Ελπιζω να μπορεσα να γινω οσο πιο σαφης γινεται.Τωρα για τα υπολοιπα που λες θελω να ελπιζω πως τα πραγματα δεν θα μεινουν ετσι. Ολα τα προβληματα που προκυπτουν στα νοσοκομεια για παραδειγμα ειναι αποτελεσμα της κρισης. Θελω να πιστευω πως οταν βγουμε απο την κριση αυτα θα αλλαξουν.
@xeltoxΟι αποκρατικοποιήσεις γενικά ως τακτική, μπορεί να αποδίδουν. Ειδικά όμως, με τον βεβιασμένο τρόπο, την αδιαφάνεια και την απρογραμμάτιστη πώληση assets που γίνεται στην Ελλάδα, μόνο αποδοτικές δεν είναι. (Δεν εννοώ για κάποιον από τους μέλλοντες Νιάρχους, εννοώ μη αποδοτικές για την Ελλάδα και τον μεσο πολίτη που περιμένει ανταπόδοση των φόρων του).Επίσης, πιστεύω πως οι κοινωνικές δομές δεν πάσχουν λόγω της κρίσης αλλά ότι χρησιμοποιείται η κρίση ως δικαιολογία για να γίνουν πιο ακριβές. Αν ήταν θέμα κρίσης θα θα χτυπιόταν η δομή (κοινωνική, επιστημονική κλπ) αλλά τα υπερβολικά κόστη. προμηθειών και άλλα περιττά έξοδα. ¨οχι οι ήδη πληρωμένες παροχές.