Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε σήμερα στις 19:30 με θέμα την πανδημία και πιο συγκεκριμένα τον εμβολιασμό. Σε ανάρτησή της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε τους βασικούς άξονες της συζήτησης των «27» σήμερα, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την αναχαίτιση της πανδημίας. «Βρισκόμαστε μπροστά από σημαντικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας, συγκεκριμένα: την επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την αντιμετώπιση των διαφόρων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και την υποστήριξη γειτονικών χωρών με εμβόλια».
Important discussions ahead with EU leaders on the next steps to tackle the pandemic, in particular:
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 21, 2021
• Speeding up vaccination
• Vaccination certificate
• Addressing the new variants of the virus
• Supporting neighbouring countries on vaccines#StrongerTogether #EUCO pic.twitter.com/zVeZ7CSQ4F
Μέχρι στιγμής στην τηλεδιάσκεψη έχουν μιλήσει 12 ηγέτες. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συζητείται περιορισμός για τα μη αναγκαία ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης. Επίσης, συζητείται επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πιστοποιητικό ανοσίας μόνο ως ιατρικό έγγραφο και όχι ταξιδιωτικό. Aρκετές χώρες της EE, αλλά και η ΙΑΤΑ - τάσσονται υπέρ του πιστοποιητικού, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την αποψινή τηλεδιάσκεψη.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων καλεί για αυστηρότερα μέτρα
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες κάλεσε σήμερα τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων» με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.
«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων (κατά του κορωνοϊού) εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που αύξησε σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.
Όπως έχει ήδη κάνει ο ΠΟΥ, η ευρωπαϊκή υπηρεσία κάλεσε επίσης τα μέλη της να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στα διαγνωστικά τεστ και, κυρίως τις δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι νέες βρετανικές, νοτιοαφρικανικές ή βραζιλιάνικες παραλλαγές, όπως αποκαλούνται. «Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί που ευθύνονται για τη μετάδοση δεν θα εμβολιαστούν για μερικούς μήνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι επιφυλακτικά πριν από τη χαλάρωση» των περιοριστικών τους μέτρων, ζητεί το ECDC στην έκθεσή του.
«Βάσει των στοιχείων για τη σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να τα τηρούν», συνεχίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία συνιστά επίσης στις αρχές να προετοιμαστούν για αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσοκομεία.