Συνταγματική αναθεώρηση: Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Συνταγματική αναθεώρηση: Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στην αναδιαμόρφωση και όχι στην κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, για τις σχέσεις εκκλησίας - κράτους, προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, διάρκειας 5 ωρών.

Η Κουμουνδούρου προτείνει το άρθρο να γίνει πιο «λιτό», και να προστεθεί ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους. 

Παράλληλα, θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση που θα υπογραμμίζει πως η αναγνώριση της επικρατούσας θρησκεία δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών. 

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται και υποχρεωτικός πολιτικός όρκος για όλους αιρετούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Από την πεντάωρη συνεδρίαση της ΚΟ απουσίασε ο Νίκος Κοτζιάς.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, κατά τη συνεδρίαση, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επέμεινε στην κατάργηση του άρθρου 3, ζητώντας πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους χωρίς αναφορά στην Αγία Τριάδα. 

  

Μετά τη συνεδρίαση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Φίλης βγήκαν μαζί από την αίθουσα και ο πρωθυπουργός αγκάλιασε το Νίκο Φίλη λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Σας έχει απογοητεύσει τώρα τελευταία η αφωνία (σ.σ του Νίκου Φίλη)».

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος:

«Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
-Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
-Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Στην Ελλάδα ο ορθόδοξος χριστιανισμός ήταν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ακόμα και πιο πριν βασικό στοιχείο της διαμόρφωσης της νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας. Χάρη στον Ορθόδοξο χριστιανισμό δημιουργήθηκε η νεοελληνική ταυτότητα με την συγχώνευση διαφόρων φυλών(Ελληνες,Αρβανίτες, Σλάβοι κτλ) σε μία εθνική ταυτότητα κάτω από την κοινή θρησκεία.Αλλωστε οι αγωνιστές του 1821 και του 1940 ήταν ορθόδοξοι βαθιά θρησκευόμενοι κληρικοί και λαϊκοί. Ωστόσο στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες κυριάρχησε η Αριστερά(από το 1981 αν και το έργο της ξεκίνησε ήδη από το 1975) η οποία άλλαξε δραματικά την ελληνική κοινωνία όπως είχαν προσπαθήσει να κάνουν σε άλλες αριστερές/κομμουνιστικές χώρες αντίστοιχα κόμματα. Το γεγονός ότι δεν τον επιχείρησε αυτό προηγούμενος ι ΣΥΡΙΖΑ(σταδιακή αποδόμηση θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας) κατ εμέ οφείλεται στο ότι στην αρχή η πολιτική του στηριζόταν στην διαπραγματευση(έτει έλεγε αλλά μάλλον ήταν διάλογος σκέτος χωρίς μεγάλη αντίσταση) με την Ε.Ε και το ΔΝΤ και την οικονομική πολιτική κάτι που δεν του επέτρεπε να ασχοληθεί με άλλα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Τώρα που έκλεισε αυτά τα μέτωπα στρέφεται στα εσωτερικά.