Εν μέσω αποχωρήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος, η οποία δυναμίτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα στο κόμμα.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά στις 12:00 με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε- με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στα social media- ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα, προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην επιτροπή δεοντολογίας. Πρόκειται για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.
Λίγη ώρα αργότερα, αρχικά ο Πάνος Σκουρλέτης και στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στρεφόμενοι κατά του προέδρου του κόμματος στις ανακοινώσεις τους.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διεφθαρμένη όπως είναι η κυβέρνηση αλλά άρρωστη, με στελέχη που προσβάλλουν τον πρόεδρό τους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν θα κάνω πίσω, θα τιμήσω την εντολή που έλαβα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα με μόνη τάση την δημοκρατία από την βάση. Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων. Γι' αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των 4 στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», ανέφερε στο συγκεκριμένο μήνυμα ο Στέφανος Κασσελάκης.
Δε θα κάνω πίσω.
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 10, 2023
Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.
Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή… pic.twitter.com/jbiOwiTX2M
ΣΥΡΙΖΑ: Οι αντιδράσεις στο δημοψήφισμα Κασσελάκη
Η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη για το δημοψήφισμα αιφνιδίασε αλλά και προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι ανάμεσα σε εκείνους που διαφώνησαν με την πρόταση του προέδρου του κόμματος για δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίασαν τόσο τα στελέχη των «6+6»- της Έφης Αχτσιόγλου- όσο και της «Ομπρέλας», προκειμένου να προσδιορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή.
Οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη, που θύμιζε διάγγελμα, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής: ο Πάνος Σκουρλέτης- ένας από τους τέσσερις που παρέπεμψε ο αρχηγός του κόμματος στην επιτροπή δεοντολογίας για διαγραφή- και ο Νίκος Βούτσης.
Αμφότεροι στις ανακοινώσεις τους στράφηκαν κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή», έγραψε ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων, σημειώνοντας επίσης πως «ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε πως το κόμμα «αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε ότι «διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».
Μέσα στην εβδομάδα την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει και ο Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο "κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη"».
Στο μεταξύ, τα βλέμματα στρέφονται και στην «Ομπρέλα», μετά και το κείμενο με τις υπογραφές 1.300 μελών που δόθηκε στη δημοσιότητα, το οποίο θεωρήθηκε προαναγγελία αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.