Για μπάχαλο που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά συμφέροντα κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πληροφορίες σχετικά με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ για την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα.
Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Η Κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ' όλα να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας.
Δεύτερον, να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε.
Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.
Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους.».
Αφορμή για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η διάψευση νωρίτερα από διπλωματικές πηγές, ανακοίνωσης του γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Λίγα λεπτά πριν, σε επίσημη δήλωσή του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης με σκοπό τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις σε όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.
Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους προκειμένου να βρω μια λύση για τις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.
σχόλια