Τα Σκόπια διαμηνύουν ότι δεν θα δεχτούν αλλαγή του ονόματος, "πιθανή λύση το δημοψήφισμα"

Τα Σκόπια διαμηνύουν ότι δεν θα δεχτούν αλλαγή του ονόματος, "πιθανή λύση το δημοψήφισμα" Facebook Twitter
8

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή του ονόματος της χώρας.

 «Να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά ότι το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ούτε πρόκειται να αποδεχτεί ιδέες και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, της γλώσσας και του πολιτισμού του» ανέφερε χθες το βράδυ ο κ. Πόποσκι, σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE στα Σκόπια, για τον απολογισμό του έργου τα 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Πόποσκι, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε ότι όποια πιθανή λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

 Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Εξωτερικών είναι πανομοιότυπη με όσα αναφέρονται σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα του VMRO-DPMNE και επαναλαμβάνεται, κυρίως, σε προεκλογικές περιόδους, από τον κ. Γκρούεφσκι και από άλλα στελέχη του κόμματος.

 Η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση του VMRO-DPMNE είχε και έναν άτυπο προεκλογικό χαρακτήρα, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που δρομολογούνται για τις 5 Ιουνίου και στις οποίες το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι αναμένεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να επικρατήσει και πάλι.

 Η συγκέντρωση έγινε σε κλειστό γήπεδο των Σκοπίων, παρουσία 6.000 υποστηρικτών του VMRO-DPMNE και σε αυτήν αναφέρθηκαν εκτενώς στα πεπραγμένα του κυβερνητικού έργου, τα δέκα χρόνια που βρίσκεται το κόμμα στην εξουσία της ΠΓΔΜ, τόσο ο κ. Γκρούεφσκι όσο και υπουργοί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

 Το VMRO-DPMNE υπό την ηγεσία του Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της χώρας τον Ιούνιο του 2006 και από τότε έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

 Περισσότερο από έναν χρόνο, η ΠΓΔΜ βρίσκεται στη δίνη μίας σοβαρής πολιτικής κρίσης, λόγω του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση.

Μία αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας στην ΠΓΔΜ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές, με αποτέλεσμα αυτές να μετατεθούν για τις 5 Ιουνίου.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στα μέσα του Ιανουαρίου, στη βάση μίας συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, η οποία έγινε και νόμος που ορίζει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Στη θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι γγ του VMRO-DPMNE.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Πριν εικοσι χρονια το θεμα της ονομασιας ηταν απο τα πιο προβεβλημενα και "πιασιαρικα".Για τους πολιτικους και για τους μιντιαρχες οι οποιοι "αδραξαν την ευκαιρια"..Με πυρινα αρθρα,λογους και συνθηματα κατεβασαν εκατονταδες χιλιαδες ανθρωπους στους δρομους για να διαδηλωσουν με το συνθημα"Η Μακεδονια ειναι ελληνικη".Οποιος τολμουσε να πει τοτε οτι το θεμα του ονοματος πρεπει να τακτοποιηθει το ταχυτερο δυνατον, διοτι καθε καθυστερηση θα αποβει σε βαρος της Ελλαδας, αποκαλουνταν στην καλυτερη περιπτωση πουλημενοι και στην χειροτερη προδοτες.Εχω ιδιαν πειραν.Οι συνθηκες τοτε ηταν εξαιρετικες.Τα Σκοπια ηταν ενετλως αδυναμα,η Ελλαδα εκινειτο ανοδικα,οι ελληνικες επιχειρησεις εξαγοραζαν στα Σκοπια τα παντα,ενω προεδρος της ΠΑΓΔΜ ηταν ο Κιρο Γκλιγκορωφ,ενας σοβαρος ,εντιμος,ρεαλιστης και πραγματικα αξιολογος ανθρωπος.Ο οποιος ειχε ηδη ενημερωσει(προφορικα βεβαια)την ελληνικη κυβερνηση οτι μια συνθετη ονομασια νε προθεμα γεωγραφικο η εθνικο προσδιορισμο θα γινοταν αποδεκτη.(Βορεια η Σλαβικη Μακεδονια).Φυσικα δεν εγινε τιποτε διοτι κανεις πολιτικος στην χωρα μας δεν ηθελε να εισπαρξει το πολιτικο κοστος.Μονον ο Μητσοτακης ψελλισε δυο κουβεντες,επεσαν να τον φανε,και αυτος ανεκρουσε πρυμναν.Οσοι προσπαθησαν να εξηγησουν οτι το εθνικο συμφερον επεβαλλε την τακτοποιηση αντιμετωπιστηκαν με τον χειροτερο τροπο.Οπως γινεται συνηθως στην χωρα μας,οι πατριδοκαπηλοι επεκρατησαν των πραγματικων πατριωτων κατα κρατος.Τωρα εμεις ειμαστε κρατος εν διαλυσει,ολη η υφηλιος πλην ημων αποκαλει τα Σκοπια Μακεδονια,και στην κυβερνηση της χωρας αυτης βρισκεται το VMRO kai o Nikolas Gruevsky ενα ατομο το οποιο εχει τοση σχεση με τον Kiro Gligorov οση ενας αρχιμαφιοζος με εναν ιεραποστολο.Η πθανοτητα να γινει κατι καλο για εμας ανηκει ,πλεον,στον χωρο της επιστημονικης φαντασιας.Αλλα δεν βαριεσαι.Μηπως ειναι η πρωτη φορα ; Η μηπως η τελευταια ;Τα πολιτικα σκουπιδια επικρατουν παντοτε,συροντας την χωρα σε συνεχομενες καταστροφες,ενω οι πραγματικο πατριωτες,αυτοι που προσφερουν τα μεγιστα για το καλο της πατριδας,εχουν σχεδον παντοτε κακο τελος.Κανετε μια σχετικη αναδρομη,απο την αρχαια Ελλαδα μεχρι και τις μερες μας.Δειτε πως αντιμετωπισθηκαν ο Θεμιστοκλης,ο Αριστειδης,ο Νικηταρας,ο Καποδιστριας,ο Τρικουπης και,πανω απ'ολα,ο Ελευθεριος Βενιζελος.Και σκεφθειτε οτι οταν ο Θεοδωρος Κολοκοτρωνης ηταν στην φυλακη ο...Κωλεττης(!) ηταν ο πρωθυπουργος της χωρας !Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να γραψω κατι αλλο.
Σιγά μην δεχτούν να επαναδιαπραγματευτουν για κατι που έχουν από καιρό κατοχυρώσει, όσο εμείς αρνουμασταν οποιαδήποτε συζήτηση για συνθέτη ονομασία.
Αν δεν μπορούμε να επιβληθούμε σε αυτό το κρατίδιο, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πρέπει να τους πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ή να τους ασκήσουμε βέτο μέχρι να πούνε το ψωμί ψωμάκι. Δεν έχουν το δικαίωμα να στιγματίζουν την Ιστορία μας, τέρμα το θέατρο του παραλόγου. Πρέπει το κράτος να κάνει Κάρεϊ, η σιωπηλή αποδοχή είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
Αν ήταν η Τουρκία στην θέση μας :"Σας αναγνωρίζουμε ως Μακεδονία, είστε πραγματικά Μακεδόνες, αλλά επειδή οι Μακεδόνες είναι ιστορικά Τούρκοι (είπαμε, υποθέτουμε ότι είναι η Τουρκία στην θέση μας), επανενώνουμε το κράτος σας με τα πάτρια εδάφη, σας προσαρτούμε και γινόμαστε μια χώρα. Για το καλό σας θα γίνει άλλωστε".
όσο και να σου φαίνεται περιέργο ή γελοιο, αυτό που λες θα ήταν ίσως, με εξαίρεση τη προσάρτηση, η καλύτερη λύση, ειδικά την περίοδο της ανεξαρτησίας τους που έψαχναν απεγνωσμένα την εθνική τους ταυτότητα και τον αυτοπροσδιορισμό τους έναντι των σέρβων, για να δικαιολογήσουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και κυρίως έναντι της αλβανικής μειονότητας που συνιστούσε και συνιστά απειλή του δικαιώματος αυτού. η δημιουργία ενός κράτους με στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, θα ήταν η ιδιαιτέρως ωφέλιμο γεγονός για εμάς.
Εγώ λέω πως μ'αυτους δεν βγάζουμε άκρη. Οι άνθρωποι είναι εκνευριστικά ανιστόρητοι και εκτός λογικής και πραγματικότητας όταν μιλάνε για "μακεδονικό έθνος" και μακεδονική γλώσσα η οποία δεν είναι τίποτα άλλο απο μια υποκατηγορια της Βουλγαρικής.Η οποία κυβέρνηση μας θα πρέπει να κινηθεί ώστε αυτό το "κράτος" κάποια στιγμή να διαλυθεί και να μοιραστεί στις γειτονικές της χώρες.