Σχόλια, παρατηρήσεις και εκτιμήσεις έκαναν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που παρακολούθησαν το χθεσινό ντιμπέιτ. Αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Λαϊκή Ενότητα έκαναν πολιτική αποτίμηση της βραδιάς και σχολίασαν με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μείμαράκη στο στούντιο της ΕΡΤ.
Οι ΑΝΕΛ έβγαλαν νικητή τον Τσίπρα
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κληθείς από την εκπομπή «Στον ενικό» να αποτιμήσει την τηλεμαχία των κκ. Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καταρχήν χαρακτήρισε τον τρόπο διεξαγωγής της πολύ ενδιαφέροντα και πρότεινε την υιοθέτηση του σε μελλοντικές τηλεμαχίες με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναπτύσσουν ελεύθερα διάλογο μεταξύ τους.
Είπε ότι η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη εξερχομένου του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και «ο πανικός του, δείχνει τον νικητή».
Πρόσθεσε, δε ότι αφ' ης στιγμής ο Α. Τσίπρας «πρόφερε το όνομα Παπασταύρου», ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να απαξιώνει τον συνομιλητή του.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά τα λεγόμενά του, «δεν άλλαξε το κόμμα του, από τους ακροδεξιούς που πήγαν στην ΝΔ από τον ΛΑ.Ο.Σ, ούτε έθεσε τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διώκεται, εκτός λίστας».
Ειδικά για το τελευταίο είπε ότι ο ίδιος δεν περιέλαβε τον κ. Χαϊκάλη στις λίστες των ΑΝΕΛ, παρότι δεν διώκεται.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στην απόφαση για τον κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, «κάτι που κάνει τους Νεοδημοκράτες, τουλάχιστον τους καραμανλικούς, να σηκώνονται από την καρέκλα τους».
Επίσης ο κ. Καμμένος έκρινε ως ατυχή την υπεράσπιση του κ. Βέμπερ από τον κ. Μεϊμαράκη.
Κατέστησε εκ νέου σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τους κκ Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη, Παπασταύρου και Μαρκογιαννάκη, προσθέτοντας ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής προέλευσης, αλλά στάσης έναντι της διαφθοράς «μεγάλης» και «μικρής», την οποία χαρακτήρισε ως το μείζον πρόβλημα της χώρας.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα με καινούργια ήθη, οι ΑΝΕΛ συνέβαλαν στην εθνική συμφιλίωση», είπε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι για να προχωρήσουν στο αύριο και όχι σε συγκάλυψη».
Το Ποτάμι κάνει λόγο για "Μονομαχία του τίποτα"
Ήταν η μονομαχία του πολιτικού τίποτα. Δεν άκουσα να λέει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση. Σήμερα αντιθέτως υπήρξε αρκετή μαγκιά και επιθετικότητα κι ακόμη αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας" ανέφερε κατά την παρέμβαση του στο STAR και την εκπομπή "Στον Ενικό" ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας το σημερινό debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, ερωτώμενος από το Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε: "Δεν πιστεύω ότι κάποιος από τους δύο κέρδισε. Εκτιμώ ότι και οι δύο έχασαν. Οι δύο αρχηγοί που διεκδικούν την εξουσία δεν έχουν δώσει καμία απάντηση, και νομίζω ότι εδώ κρύβεται μία πολιτική απάτη". Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών είπε: "Προτείνουμε τη Δευτέρα μετά τις εκλογές τα κόμματα που έχουν ψηφίσει το μνημόνιο Τσίπρα να κάνουν μία πολιτική συμφωνία. Προσέξτε, δεν εννοώ κυβέρνηση, λέω πολιτική συμφωνία" και συνέχισε: "Όλοι να κάνουμε λίγα βήματα πίσω, να συμφωνήσουμε πως θα λύσουμε τα μεγάλα θέματα της χώρας και μετά να υπάρξει μία κυβέρνηση". Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έστειλε ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους λέγοντας, "ψαλιδίστε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά. Δώστε στο Ποτάμι ένα μεγάλο ποσοστό για να μπορέσει να καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση και να μην μας κυβερνούν οι κομματικοί υπάλληλοι. Να μας κυβερνούν οι ικανοί και οι άξιοι".
"Γάμος" για συγκυβέρνηση εκτιμά ο Λαφαζάνης
«Πρόβα συγκυβέρνησης» χαρακτήρισε το αποψινό ντιμπέιτ η Λαϊκή Ενότητα και κάνει λόγο για «επίφαση πόλωσης που δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική».
«Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ εμφανίστηκαν ως εγγυητές του τρίτου Μνημονίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
«Μοίρασαν ανούσιες υποσχέσεις για "ισοδύναμα", μίλησαν για απαλλαγή από τη μέγγενη της μνημονιακής επιτροπείας δια μέσου... της εφαρμογής των μνημονίων και, βέβαια, δεν είπαν λέξη για τον ορυμαγδό σφαγιαστικών μέτρων που επίκεινται από Δευτέρα, προτιμώντας να αναλωθούν σε αποστηθισμένες ατάκες, χαμόγελα και αστειάκια. Το μόνο στο οποίο διαφώνησαν ήταν η ονομασία της επόμενης συγκυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης την θέλει "εθνική ομάδα", ο κ. Τσίπρας την προτιμά "κυβέρνηση εθνικής ευθύνης".
Οι όποιες ιδεολογικές διαφορές έσπευσαν να ανακαλύψουν, για να φτιάξουν επίφαση "πόλωσης", δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βαθύτερη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική.
Από σήμερα ο ελληνικός λαός έχει έναν παραπάνω λόγο την Κυριακή να αφήσει τους μονομάχους του αποψινού σόου το ίδιο έκπληκτους και έντρομους όσο το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου».
σχόλια