Σε μια διαφορετική τηλεδιάσκεψη μετείχε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί ανάμεσα στους συνομιλητές του ήταν παιδιά σε όλο τον κόσμο που μαθαίνουν ελληνικά.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με μαθητές και δασκάλους 16 σχολείων που βρίσκονται από το Μπουένος Άιρες ως το Λος Άντζελες και από το Βανκούβερ ως την Κινσάσα και την Αυστραλία. Αντικείμενο συζήτησης η ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών «staellinika.com».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σπουδαία πρωτοβουλία, ένα «εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, το οποίο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, είναι εύχρηστο, πατάει πάνω στη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά αξιοποιεί και τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής μυθολογίας για να κάνει το μάθημα της ελληνικής γλώσσας ζωντανό και ευχάριστο, για όσους και για όσα κυρίως παιδιά θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την επικοινωνία με την ελληνική γλώσσα».
Η συνομιλία με τα παιδιά
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε στα ελληνικά με τον 7χρονο Λάζαρο Παναγόπουλο, ο οποίος ζει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, αλλά και με δύο αγόρια από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τον Nicolas και τον Benedicte, τα οποία δεν έχουν ελληνικές ρίζες, αλλά μαθαίνουν ελληνικά επί τρία χρόνια, με τη βοήθεια των Ιεραποστολικών Ελληνικών Σχολείων της Κινσάσα, όπου συνολικά διδάσκονται την ελληνική γλώσσα περίπου 80 παιδιά.
Μιλώντας στα ελληνικά, ο Nicolas ανέφερε ότι θέλει να γίνει χειρούργος όταν μεγαλώσει, ενώ ο Benedicte είπε ότι θέλει να γίνει παιδίατρος. «Μπράβο, χρειαζόμαστε πάντα περισσότερους και καλούς γιατρούς», τους είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και με την Χριστίνα Μπαρτζή, μαθήτρια στο Ελληνικό Σχολείο της Κινσάσα, η οποία ετοιμάζεται να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις ώστε να σπουδάσει μηχανικός υπολογιστών στη χώρα μας. «Κάθε επιτυχία σου εύχομαι στις εξετάσεις, μακάρι να σε έχουμε μαζί μας από το επόμενο έτος, και διάλεξες κι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο να σπουδάσεις», της είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης προσκάλεσε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη να επισκεφτούν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, φιλοξενούμενα δωρεάν για δύο εβδομάδες, ώστε να εντρυφήσουν περαιτέρω στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό. Αυτό το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί μέσα από τα προγράμματα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα «staellinika.com» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Καναδά και δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στην πρώτη φάση η πλατφόρμα λειτουργεί για αγγλόφωνα παιδιά. Λειτουργεί σε όλους τους υπολογιστές, σε tablet και κινητά τηλέφωνα και υποστηρίζεται από το σύστημα iOS. Στη δεύτερη φάση, θα προστεθούν νέα κεφάλαια, θα υποστηρίζεται και από σύστημα Android και θα διατεθεί και στα Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, επεσήμανε ότι «Η ελληνική γλώσσα είναι ένα χρυσό κλειδί που μας βάζει μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο γεμάτο από θησαυρούς που είναι αδαπάνητοι. Όσο και να μοιραστούμε αυτούς τους θησαυρούς του πολιτισμού μας ποτέ δεν θα μειωθούν, ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί», είπε.