Με συντριπτική πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη 224 ψήφισαν υπέρ, έναντι ενός που καταψήφισε.
«Πρόσωπο με πρόσωπο θα συντρίψω τη σκευωρία. Και ενώπιος ενωπίοις θα αποκαλύψω τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της πλεκτάνης, κουκουλοφόρους και μη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο «για στοχοποίηση του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά από πολιτικούς τους αντιπάλους, με τη χρησιμοποίηση παραδικαστικού κυκλώματος και εμπλεκόμενους εισαγγελικούς λειτουργούς. «Αυτούς, όμως, τους σκοτεινούς κύκλους θα τους συντρίψω χωρίς βουλευτικά και υπουργικά προνόμια. Η αντίσταση έντιμων δικαστικών λειτουργών φέρνει στο φως το άθλιο πολιτικό-παραδικαστικό ρασπουτινικό κύκλωμα, που οργάνωσε την πολιτική και ηθική εξόντωση δέκα πολιτικών προσώπων και μέσω της καταστροφής τους των πολιτικών τους κομμάτων», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.
Ακόμα, έκανε λόγο «για σχέδιο πολιτικής συμμορίας», για «σαθρές κινήσεις αντιπερισπασμού όσων ενέχονται στη σκοτεινή υπόθεση» και για προσπάθειες «να συγκαλύψουν τις μεθοδεύσεις τους, και να αποσείσουν τις βαριές και σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν». «Με χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής. Το άλλοθι, όμως, του παραδικαστικού και των πολιτικών του εμπνευστών στην κατάχρηση εξουσίας αποκαλύπτεται. Πρόκειται για τον τελευταίο σπασμό του Ρασπούτιν», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Μίλησε επίσης για «συμβόλαια πολιτικής, ηθικής που εκτελούνταν, και προσωπικής εξόντωσης με εντολές υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης», αλλά και «για κακούργημα κατάχρησης εξουσίας που έχει συντελεστεί από εισαγγελείς διαφθοράς», τους οποίους έχει μηνύσει, και οι οποίοι, όπως είπε, απέκρυψαν έγγραφα και καταθέσεις που δεν τα έχουν στην «ψευδοδικογραφία».
Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, ο κ. Λοβέρδος απέρριψε μία προς μία όλες τις κατηγορίες που του προσάπτουν, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ήταν εκείνος ο υπουργός Υγείας που ανέκτησε «από τη διαφθορά και τη σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου δυο δισ. ευρώ ετησίως» και, όπως είπε, βάσει των δικών του μέτρων, «οι υπουργοί Σαλμάς και Γεωργιάδης εξοικονόμησαν άλλα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από τη σπατάλη αυτή». «Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η υπόθεση Νοβάρτις θα διδάσκεται στη συνταγματική και πολιτική ιστορία ως σκευωρία ενός παραδικαστικού κυκλώματος», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.
Η ψηφοφορία
Ειδικότερα, υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis τάχθηκαν 224 βουλευτές, ενώ μόλις ένας ψήφισε κατά, σε σύνολο 225 βουλευτών.
Για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κυρανάκη, μετά από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τα επιδόματα πρέπει να δίνονται μόνο στα Ελληνόπουλα», σε σύνολο 233 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 219 βουλευτές και 14 κατά. Την άρση ασυλίας του κ. Κυρανάκη δήλωσε ότι καταψηφίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Για την υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Χατζηδάκη, για υπόθεση που αφορά τη θητεία του στο δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπέρ ψήφισαν 194 βουλευτές και κατά 18, σε σύνολο 224 ψηφισάντων.