Τσίπρας: Μέσα από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Μέσα από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στα Βαλκάνια Facebook Twitter
eurokinissi
0

Την ανάγκη «να δουλέψουμε ώστε να είναι ένα ιστορικό έτος το 2018 για όλη την περιοχή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.


«Για την Ελλάδα πράγματι είναι ένα έτος καμπής, αφού σχεδόν μετά από οχτώ χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από προγράμματα στήριξης, θα έχει δηλαδή την οικονομική αυτοδυναμία να στηρίξει με τις δικές της δυνάμεις τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «και για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μπορεί να είναι το 2018 ένα κρίσιμο έτος ορόσημο» με τη βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ και τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη.


«Θα έλεγα ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος θετικό εξελίξεων στην Ευρώπη. Η Ευρώπη ούτως ή άλλως συζητάει για το πώς θα αναβαθμίσει το θεσμικό της πλαίσιο και θα διορθώσει τις αδυναμίες της. Τώρα, που βρίσκεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κρίση, ώστε να είμαστε πιο ισχυροί στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε και να ανταπεξέλθουμε σε άλλες κρίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε:

«Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ' αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε: «Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ' αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».


Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο, είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».

Μπορίσοφ: Τα βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον».


«Τα βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.

Τουντόσε: Δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ

 

Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, στο Βελιγράδι.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM