Τσίπρας: Οι άξονες για συγκροτημένη εθνική στρατηγική - Κριτική για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Τσίπρας: Οι άξονες για συγκροτημένη εθνική στρατηγική - Κριτική για τη συμφωνία με την Αίγυπτο Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
0

Mιλώντας στην Βουλή για τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Κάιρο και Ρώμη, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και επιχειρηματολόγησε για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ του στη ψηφοφορία για την Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Κατηγορώντας για «κραυγαλέες αντιφάσεις» τη Νέα Δημοκρατία, συγκριτικά με την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για πολιτική «κυβίστηση» σε ό,τι αφορά την επέκταση τις αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο: «Όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε "τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής" και θα "έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση"».

  

Ο ίδιος επέρριψε στην κυβέρνηση ευθύνες, λέγοντας πως αδυνατεί να υπερασπιστεί τις αποφάσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού», λέγοντας πως η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τις τελευταίες δέκα ημέρες. 

  

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Όσο για τη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δήλωσε πως η κυβέρνηση καλώς προχώρησε σε αυτή την κίνηση αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία δεν προσεγγίζει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, «αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο». 

Ισχυρίστηκε δε πως η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα αν η Τουρκία την εκμεταλλευτεί

Για το Oruc Reis

 

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Oruc Reis έκανε λόγο  «οπερέτα, για τα μάτια του κόσμου»: «Διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις;».

  

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και «να μιλήσει ανοικτά στον ελληνικό λαό» για το αν επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία και παραπομπή στην Χάγη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ