Tσίπρας στην Guardian: Άλλαξα όλη τη διαρρύθμιση Σαμαρά στο γραφείο- Ήταν τόσο καταθλιπτικά

Tσίπρας στην Guardian: Άλλαξα όλη τη διαρρύθμιση Σαμαρά στο γραφείο- Ήταν τόσο καταθλιπτικά Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
2

Τον χαρακτηρίζει ως τον "μακροβιότερο Πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης", και ως τίτλο επιλέγει το "Αλέξης Τσίπρας: Τα χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας". Στη συνέντευξη αυτή στον Guardian  και στην Helena Smith, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίζεται για πρώτη φορά να μιλά για τις επιλογές του, λέγοντας ότι έχει κάνει μεγάλα λάθη στην επιλογή προσώπων σε θέσεις-"κλειδιά". Όταν όμως ερωτάται αν εννοεί τον Γιάνη Βαρουφάκη απορρίπτει την ιδέα, λέγοντας ότι ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική «πολιτικής σύγκρουσης».

Απορρίπτει όμως στη συνέχεια και το σχέδιο που παρουσίασε ο πρώην υπουργός του των Οικονομικών ως "τόσο αόριστο, που δεν αξίζει να μιλάμε". "Ο Γιάνης προσπαθεί να γράφει ιστορία με το δικό του τρόπο...Το σχέδιο του ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό", είναι τα λίγα λόγια που συμπληρώνει, καθώς φαίνεται να μην θέλει να αναφερθεί στον πρώην υπουργό του, παρότι με το βιβλίο του είναι το πρόσωπο των ημερών.

Αναφέρεται και στις πρώτες ημέρες στο Μαξίμου, δηλώνοντας ανύποπτος για το τι θα αντιμετώπιζε: "Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες", παραδέχεται στη δημοσιογράφο. "Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά", προσθέτει.

Η δημοσιογράφος κάνει μια περιληπτική αναφορά στις αρχικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες εγκατέλειψε στη συνέχεια υποχωρώντας και σημειώνει τη μεγάλη πτώση πλέον στις δημοσκοπήσεις που για κάποιους αντικατοπτρίζουν την υιοθέτηση των "θλιβερών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τις περικοπές και τις αυξήσεις στους φόρους".

Η ίδια η Smith πάντως, παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί των χειρότερων που είναι πίσω, επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι ένα μακρινό όνειρο. "Με την καθαρή αξία του πλούτου των  νοικοκυριών να έχει υποχωρήσει κατά 40%, με το χρέος να παραμένει στο 180% του ΑΕΠ, πολλοί μάλιστα τονίζουν ότι ο κλοιός σφίγγει, καθώς πάνω από 1 εκ. είναι οι άνεργοι ενώ οι αρχές επιτίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσους χρωστάνε και ενισχύουν τις κατασχέσεις". Κάνει όμως λόγο και για πρόοδο σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των 8,5 δισεκ. ευρώ και στη χαλάρωση των capital controls. 

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην προθυμία Τσίπρα να εκμεταλλευτεί τα σημάδια φωτός στο τέλος της σήραγγας για έξοδο στις αγορές, ενώ τονίζει ότι με έναν ορίζοντα χωρίς εκλογές ως το 2019 ο Πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει μια ατζέντα περισσότερο σύμφωνα με τις αρχές του κόμματός του, με στόχο την ανακούφιση των ασθενεστέρων και την ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου κράτους πρόνοιας.

"Βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματος μας και του μνημονίου ", λέει ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας ότι ενώ η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας διάσωσης της χώρας, οι επόμενοι 12 μήνες Θα είναι ευκολότεροι. "Η μεγάλη ανάκαμψη θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας εξακολουθεί να μην πιστεύει. "

Η Smith ρίχνει μια έντονη ματιά και στον χώρο που περιβάλλει τον κ. Τσίπρα μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο. "Παρόλο που η θερμοκρασία είναι  33 βαθμοί υπό σκιά, και ο ήλιος λάμπει μέσα στο γραφείο, τα φώτα στην πρωθυπουργική κατοικία είναι ανοιχτά. Το γραφείο του κ. Τσίπρα με την ξύλινη επένδυση, δίνει την αίσθηση ενός κουκουλιού. Ο ίδιος με περιμένει με τα χέρια στις τσέπες και με διακριτή περισυλλογή στο πρόσωπό του", γράφει για τις πρώτες στιγμές.

Και συνεχίζει: Μιλάμε για λίγο ενώ εκείνος κινείται κάτω από έναν μεγάλο κίτρινο πίνακα αφηρημένης ζωγραφικής. Όπως λέει, όλη η αίθουσα έχει ανακαινιστεί. Το γραφείο του είναι σχεδόν άδειο, εκτός από μια στοίβα τακτοποιημένα έγγραφα και ένα κουτί με ακριβά κουβανέζικα πούρα. Ο Πρωθυπουργός, της λέει ότι υπήρχε εκεί ένα "πολύ βαρύ" έργο τέχνης - η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, του συντηρητικού προκάτοχού του - που κοσμούσε τον τοίχο. Ένα τραπέζι και μια σειρά από οβάλ καρέκλες ήταν εκεί όπου είναι το γραφείο του τώρα. "Ήταν τόσο καταθλιπτικά. Το άλλαξα όλα", λέει.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιστρέφοντας στα της πολιτικής και της οικονομίας, αφού αναφέρει τα γνωστά για το τι θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, σημειώνει ότι ένα Grexit θα ήταν η νίκη του σχεδίου Σόιμπλε και επισημαίνει ότι η συμβιβαστική λύση ήταν η μόνη επιλογή, παρουσιάζοντας τα μέτρα σαν ένα φρικτό φάρμακο για να κρατηθεί κάποιος στη ζωή. "Κρατάτε τη μύτη σας και το παίρνετε ... Ξέρετε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ... επειδή έχετε δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσετε, για να μείνετε ζωντανοί", τονίζει.

Τώρα μιλάει για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα εκμεταλευτεί τους νέους επαγγελματίες και θα αποκαταστήσει τη διαρροή εγκεφάλων, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επαναληφθούν ποτέ τα λάθη του παρελθόντος.

Τονίζει ότι η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει και ωριμάσει και αναφέρει ότι "η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσουμε την [οικονομική] μας κυριαρχία", προσθέτοντας ότι πρόκειται να εκμεταλλευτεί την πρωταρχική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να προωθήσει τις δυνατότητές της ως διεθνές κέντρο ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.

Παρά τα σχέδια του Πρωθυπουργού, η Smith δεν ξεχνά να επισημάνει ότι η υλοποίηση τους δεν είναι εύκολη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεκατίσει με τους φόρους τη μεσαία τάξη και έχει επιβραδύνει τις ζωτικές ξένες επενδύσεις. "Για πολλούς, η πραγματική οικονομία δεν ήταν ποτέ χειρότερη", τονίζει.

Αλλά οι αριστεροί υποστηρίζουν ότι έχουν το ηθικό πλεόνασμα .... Με το χειρότερο πίσω τους και την τιμή τους ανέπαφη, ο Τσίπρας επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιφέρει μια ηθική επανάσταση που θα αλλάξει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Ελλάδα. "Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να μας πούνε «ψεύτες», αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή είχαμε το χέρι μας στο βάζο με το μέλι».

Και η τελευταία παράγραφος στο ρεπορτάζ είναι η εξης: 

"Τελικά, η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών που κρατούν την Ελλάδα στη ζωή θα είναι αυτό που έχει αποτυπωθεί στην συλλογική μνήμη, αλλά η κληρονομιά του Τσίπρα, λέει, θα στηριχθεί σε κάτι άλλο. "Θα καταφέρω να απομακρύνω τη χώρα από το βάλτο στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν ... και να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων". Αυτό, τουλάχιστον, είναι η ελπίδα. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει ένα απρόβλεπτο μέρος και, όπως συμβαίνει και με την ιστορία, δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει», λέει.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM