Τζιάνι Πιτέλα: Να μην υπογραφεί η διακήρυξη της Ρώμης, αν απουσιάζει η κοινωνική ατζέντα

Τζιάνι Πιτέλα: Να μην υπογραφεί η διακήρυξη της Ρώμης, αν απουσιάζει η κοινωνική ατζέντα Facebook Twitter
0

«Η κοινωνική ατζέντα και ο αντίστοιχος πυλώνας θα πρέπει να είναι μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της διακήρυξης της Ρώμης. Χωρίς αυτό το σημείο, πρότεινα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να μην το υπογράψει», τονίζει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Euractiv ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ο κ. Πιτέλα ερωτηθείς για το αίτημα που διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριληφθεί το θέμα του σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων στη διακήρυξη της Ρώμης τόνισε:«Συμφωνώ με αυτό…Είμαι βέβαιος ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες μας στο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιτρέψουν αυτό το σημείο να απουσιάζει από το τελικό κείμενο. Θα πρέπει να είναι ο πυρήνας της διακήρυξης».

 

Σχετικά με την αυριανή εκδήλωση στην ιταλική πρωτεύουσα για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, ο σοσιαλιστής ηγέτης εκφράζει την ελπίδα ότι «δεν θα είναι μόνο μια γιορτή, αλλά μια πραγματική επανεκκίνηση, μια νέα αρχή για την Ευρώπη. Γνωρίζω καλά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μια επανάσταση, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να αναμένουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα προς τα εμπρός. Ελπίζω να επιτύχουμε πλήρη ενότητα».

 

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις νότιες χώρες της ΕΕ, ο κ. Πιτέλα σημείωσε ότι ο Ολλανδός πολιτικός μοιράζεται τα ίδια στερεότυπα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ήμουν ο πρώτος ηγέτης, ο οποίος επέκρινε έντονα τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε την παραίτησή του. Έχω εκπληρώσει το καθήκον μου. Είχα το θάρρος να το ζητήσω, ενώ ο Ντάισελμπλουμ είναι επίσημα μέλος της πολιτικής μου οικογένειας. Πρέπει να παραιτηθεί γιατί τα σχόλιά του δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές της σοσιαλιστικής και προοδευτικής οικογένειας. Αυτά είναι στερεότυπα εναντίον των χωρών του Νότου και των γυναικών. Ειλικρινά, αυτό δεν είναι το κατάλληλο επίπεδο ποιότητας για να είναι πρόεδρος του Eurogroup».

 

Ερωτηθείς αν τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα μετακινούνται στα αριστερά, ο κ. Πιτέλα είπε: «Εμείς διαλύσαμε το μεγάλο συνασπισμό, επειδή δεν είμασταν σε θέση να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση για τα κοινωνικά ζητήματα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). Δεν είμαι ο Σόιμπλε, ο οποίος είναι προσωποποίηση της αυστηρότητας και δεν νοιάζεται για τους φτωχούς πολίτες της ΕΕ. Το όραμα του για την οικονομία και την Ευρώπη είναι εντελώς ασύμβατο με τη σοσιαλιστική οικογένεια.Μπορώ να συνεργαστώ με τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Γκι Φερχοφσταντ όσον αφορά στην ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Αλλά όταν πρόκειται για την κοινωνική ατζέντα και το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχω μια διαφορετική θέση. Με τις προοδευτικές δυνάμεις βρίσκω περισσότερες σύγκλισης για τα θέματα αυτά, αλλά για την ιδεολογία μας, παραμένουμε αυτόνομοι. Έχοντας τις ιδέες μας ως βάση, συζητάμε με τους Πράσινοι και άλλες προοδευτικές δυνάμεις άλλοι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και εκτός, με συνδικαλιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ. Κάνω μια περιοδεία σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να διευρυνθεί η σοσιαλιστική συμμαχία και να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες προτεραιότητες».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ