Το τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση Grexit προσπαθεί να εκτιμήσει η Wall Street Journal, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση τα νερά είναι αχαρτογράφητα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο τα βήματα είναι τα παρακάτω:
1. Πώς θα έρθει το Grexit;
Μέσω των τραπεζών. Το Grexit μπορεί να επέλθει εάν η κατάσταση των τραπεζών δυσχεράνει τόσο πολύ, ώστε να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και η Ελλάδα να αποχωρήσει οικειοθελώς.
2. Πόσο πιο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα;
Όχι και πολύ αφού ήδη οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα και είναι κλειστές. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Επιχειρήσεις και καταναλωτές θέλουν μετρητά. Σαφώς ένα ευρώ σε έναν ελληνικό, τραπεζικό λογαριασμό δεν αξίζει όσο ένα ευρώ στην τσέπη σου ή όσο ένα ευρώ σε μία κατάθεση σε γερμανική τράπεζα. Ουσιαστικά οι Έλληνες έχουν την αίσθηση ότι το «νόμισμα» που έχουν στους λογαριασμούς τους δεν είναι πραγματικά ευρώ.
3. Ποιος μπορεί πράγματι να προκαλέσει το Grexit;
Η ΕΚΤ καθώς μπορεί να διακόψει τον ELA. Εάν η «γραμμή ζωής» κοπεί, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει. Δεν θα μπορέσουν να το πράξουν και θα καταρρεύσουν.
4. Τι θα γίνει τότε;
Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί, επομένως θα πρέπει να υπάρξει ένα τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών. Κατά τη διαδικασία της διάσωσης οι τράπεζες (ή όσες εξ αυτών επιλέχθηκαν να επιβιώσουν) θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Δύο τρόποι υπάρχουν ώστε να αντληθούν κεφάλαια: Κουρεύοντας τις υποχρεώσεις ή αυξάνοντας το ενεργητικό σου.
5. Μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να σωθούν, με «χρήση» του ευρώ;
Ναι αλλά θα χρειαστεί η βοήθεια της ΕΚΤ που θα πρέπει να επαναφέρει σε λειτουργία τη «γραμμή ζωής» και να δανείσει σε ευρώ τα νέα τραπεζικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες εκροές καταθέσεων. Η ελληνική κυβέρνηση επομένως θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές. Υπάρχει, βέβαια και το ενδεχόμενο οι τράπεζες να «κουρέψουν» τις καταθέσεις. Η εναλλακτική λύση είναι το Grexit.
6. Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα υιοθετήσει νέο νόμισμα;
Μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να τυπώσει δραχμές και να τις χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μετοχές των νέων τραπεζών. Η ΤτΕ μπορεί να παράσχει ρευστότητα σε δραχμές, θα μπορεί να δανείσει όσες δραχμές θέλει στις τράπεζες.
7. Ποια είναι η παγίδα;
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα «γυρίσει» στη δραχμή. Ως εκ τούτου κάποιος που είχε για παράδειγμα 10.000 ευρώ στον λογαριασμό του, τώρα θα έχει 10.000 νέες δραχμές. Αυτό είναι ένα άτυπο «κούρεμα» καθώς σαφώς η ισοτιμία ευρώ και νέας δραχμής δεν θα είναι ένα προς ένα.
8. Πως θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη ένα Grexit;
Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Σαφώς η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις είναι στο αγγλικό δίκαιο και θα αποτελέσουν προϊόν διεκδίκησης σε διεθνή δικαστήρια.
9. Πώς θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Εάν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες αυτό σημαίνει ότι το Ευρωσύστημα χάνει 39 δισ. ευρώ. Αυτά έχουν όμως αξιόπιστα ενέχυρα. Αντίθετα τα 89 δισ. ευρώ του ELA έχουν δοθεί βάσει άλλων κανόνων, με τον φόρο χρεοκοπίας να βαραίνει την ΤτΕ. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις οφειλές της ΤτΕ προς την ΕΚΤ βάσει του Target-2.
Τελικά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο φιλικό θα είναι το διαζύγιο, καταλήγει η εφημερίδα.
σχόλια