Το ζήτημα του χρέους κεντρικό θέμα στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Το ζήτημα του χρέους κεντρικό θέμα στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ Facebook Twitter
EPA/STEPHANE DE SAKUTIN
1

Το ζήτημα του χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα ήταν τα κεντρικά θέματα στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Ακόμη, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ωραία τα λέει το Απεμπέ, όλα καλά....θα δοθεί λύση για το χρέος αλλά χωρίς δεσμεύσεις, ποσοτική χαλάρωση, ένας χαμός, όλα καλά, μπράβο στον Πρωθυπουργό μας. Η αλήθεια:Χθες έγινε η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ.. Οι αποφάσεις μεταφέρθηκαν για Δεκέμβρη, αν θα συνεχιστεί βασικά η ποσοτική χαλάρωση μετά τον Μάρτιο του 2017. Σε ότι αφορά την ποσοτική χαλάρωση θα ακολουθηθεί όπως φαίνεται η μέθοδος του tapering, ότι γίνεται και στην Αμερική, με σταδιακή μείωση αγοράς ομολόγων μέχρι αυτές να μηδενιστούν. Δεν θα υπάρχει - όπως φαίνεται - απότομη διακοπή. Σε ότι αφορά την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα αλλάξει επίσης, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (εκτός από εμάς που μας κυβερνάει ένα τσούρμο ανίκανων) αυξήθηκε. Για την Ελλάδα: "Είναι πρώιμο να συζητάμε για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Οι συζητήσεις για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, συνεχίζονται. Όταν έρθει ο καιρός, η Ε.Κ.Τ. θα πραγματοποιήσει την δική της ανεξάρτητη Μελέτη Βιωσιμότητας". Θα πρέπει λοιπόν - και με βάση τι υπέγραψε ο Πρωθυπουργός μας ο Αλέξης ο Τσίπρας τον Μάη που μας πέρασε - να γίνει μία εκτίμηση της κατάσταση από την ΕΚΤ σε μεταγενέστερη φάση και αν η χώρα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, αν ολοκληρώνει σοβαρά το πρόγραμμα στήριξης, αν συμφωνήσουν οι θεζμοί, αν συμφωνήσει και η ΕΚΤ και ΑΝ υπάρχει τότε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να μπει και η Ελλάδα. ======Εδώ να πούμε ότι θα είχαμε μπει κανονικά στο πρόγραμμα, αν δεν είχαν γίνει τα πραξικοπηματικά γεγονότα του 2015. Αν θέλετε μπορείτε να τρώτε σανό για το χρέος ή την ποσοτική χαλάρωση, δικαίωμά σας, αλλά αν δεν είστε εντελώς βλαμμένοι, διαβάστε τα πραγματικά γεγονότα και προβληματιστείτε ποιοι τα σκάτωσαν και ποιοι σαν κυβερνούν ακόμα. --------___