Το ζήτημα του χρέους κεντρικό θέμα στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Το ζήτημα του χρέους κεντρικό θέμα στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ Facebook Twitter
EPA/STEPHANE DE SAKUTIN
1

Το ζήτημα του χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα ήταν τα κεντρικά θέματα στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.

Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Ακόμη, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιότητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο: «Η κληρονομιά του πολύτιμη για όλους – Θα εκπέμπει πάντα μηνύματα ζωής»

Πολιτική / Μητσοτάκης για Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο: «Η κληρονομιά του πολύτιμη για όλους – Θα εκπέμπει πάντα μηνύματα ζωής»

«Συνδύαζε τον δυναμισμό της πίστης με την φυσική ευγένεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αν έχετε μαγική λύση, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αν έχετε μαγική λύση, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ

Έχουμε δρομολογήσει προγράμματα συνεργασιών με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, ώστε να γίνονται μετακλήσεις για εκεί που έχουμε ανάγκη για εργατικά χέρια, είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Δομάζο: «Υπήρξε σύμβολο της ευφυΐας, της αγωνιστικότητας και του ήθους στο ποδόσφαιρο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για Δομάζο: «Υπήρξε σύμβολο της ευφυΐας, της αγωνιστικότητας και του ήθους στο ποδόσφαιρο»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεταγενέστερη προσφορά του Δομάζου στο άθλημα, λέγοντας πως «παρέμεινε στα γήπεδα μετά τη θητεία του, εμπνέοντας νεαρούς αθλητές»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από Ασκληπιείο: Η δημόσια υγεία αλλάζει βήμα-βήμα

Πολιτική / Μητσοτάκης από Ασκληπιείο: Η δημόσια υγεία αλλάζει βήμα-βήμα

Κατά την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για την ανακατασκευή της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, δυναμικότητας 115 κλινών, και για την αύξηση των ασθενών που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο το 2024, με την προσθήκη επιπλέον προσωπικού
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Πρόκληση οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας – Σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Πολιτική / Αθήνα κατά Σκοπίων: Το μακεδονικό δεν είναι άλυτο ούτε υπαρκτό

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών - «Να απέχει από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας» καλεί τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας το ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO Telekom: «Η Ελλάδα μπροστά από τη Γερμανία στην ψηφιοποίηση»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία του προγράμματος “Fiber to the Home”, μέσω του οποίου η Ελλάδα στοχεύει να βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο συνδεσιμότητας μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ωραία τα λέει το Απεμπέ, όλα καλά....θα δοθεί λύση για το χρέος αλλά χωρίς δεσμεύσεις, ποσοτική χαλάρωση, ένας χαμός, όλα καλά, μπράβο στον Πρωθυπουργό μας. Η αλήθεια:Χθες έγινε η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ.. Οι αποφάσεις μεταφέρθηκαν για Δεκέμβρη, αν θα συνεχιστεί βασικά η ποσοτική χαλάρωση μετά τον Μάρτιο του 2017. Σε ότι αφορά την ποσοτική χαλάρωση θα ακολουθηθεί όπως φαίνεται η μέθοδος του tapering, ότι γίνεται και στην Αμερική, με σταδιακή μείωση αγοράς ομολόγων μέχρι αυτές να μηδενιστούν. Δεν θα υπάρχει - όπως φαίνεται - απότομη διακοπή. Σε ότι αφορά την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα αλλάξει επίσης, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (εκτός από εμάς που μας κυβερνάει ένα τσούρμο ανίκανων) αυξήθηκε. Για την Ελλάδα: "Είναι πρώιμο να συζητάμε για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Οι συζητήσεις για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, συνεχίζονται. Όταν έρθει ο καιρός, η Ε.Κ.Τ. θα πραγματοποιήσει την δική της ανεξάρτητη Μελέτη Βιωσιμότητας". Θα πρέπει λοιπόν - και με βάση τι υπέγραψε ο Πρωθυπουργός μας ο Αλέξης ο Τσίπρας τον Μάη που μας πέρασε - να γίνει μία εκτίμηση της κατάσταση από την ΕΚΤ σε μεταγενέστερη φάση και αν η χώρα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, αν ολοκληρώνει σοβαρά το πρόγραμμα στήριξης, αν συμφωνήσουν οι θεζμοί, αν συμφωνήσει και η ΕΚΤ και ΑΝ υπάρχει τότε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να μπει και η Ελλάδα. ======Εδώ να πούμε ότι θα είχαμε μπει κανονικά στο πρόγραμμα, αν δεν είχαν γίνει τα πραξικοπηματικά γεγονότα του 2015. Αν θέλετε μπορείτε να τρώτε σανό για το χρέος ή την ποσοτική χαλάρωση, δικαίωμά σας, αλλά αν δεν είστε εντελώς βλαμμένοι, διαβάστε τα πραγματικά γεγονότα και προβληματιστείτε ποιοι τα σκάτωσαν και ποιοι σαν κυβερνούν ακόμα. --------___