Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο 18χρονος που ελπίζει να ανεβάσει την Παλαιστίνη στο βάθρο 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο 18χρονος που ελπίζει να ανεβάσει την Παλαιστίνη στο βάθρο  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Palestine Olympic Committee
0

Ένας 18χρονος αθλητής του ταεκβοντό αποτελεί την ισχυρότερη ελπίδα της Παλαιστίνης να ανέβει στο βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Οκτώ Παλαιστίνιοι αθλητές θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, οι περισσότεροι στην ιστορία. Ο Ομάρ Ισμαήλ είναι ο μόνος από αυτούς, που κέρδισε τη θέση του μέσα από έναν προκριματικό διαγωνισμό.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο 18χρονος που ελπίζει να ανεβάσει την Παλαιστίνη στο βάθρο  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Palestine Olympic Committee

Τότε, στα 17 του, είχε ήδη περάσει περισσότερη από τη μισή του ζωή κάνοντας ταεκβοντό. Όμως είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε στην κατηγορία των 58 κιλών, όπου αγωνίστηκε απέναντι σε αντιπάλους αρκετά χρόνια μεγαλύτερους. Τώρα, κοιτάζοντας τον αποκλεισμό σε έναν προκριματικό αγώνα στο Tai'in της Κίνας, ο Ισμαήλ ένιωσε να χάνεται η πρώτη του ευκαιρία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατά τη διάρκεια μιας παύσης, κοίταξε γύρω του, την κατάμεστη αρένα. Πήρε μια βαθιά ανάσα. Ένιωσε τον καρδιακό του ρυθμό σταθερό. Χτύπησε τα χέρια του. Προχωρώντας στο ταπί με ανανεωμένη την συγκέντρωσή του, βρήκε τον ρυθμό του, αναπηδώντας στις μύτες των ποδιών του, προσδοκώντας το timing του αντιπάλου του. 

Επέστρεψε και κέρδισε τον δεύτερο γύρο. Στον τελικό τρίτο γύρο εκείνου του προκριματικού, έδειξε όλο το φάσμα του ταλέντου του που τον είχαν κάνει ήδη να θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους του αθλήματός του, κερδίζοντας αποφασιστικά και εξασφαλίζοντας τη θέση του στο Παρίσι.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα όνειρο από τότε που ήμουν παιδί, από τότε που ξεκίνησα», είπε ο Ισμαήλ: «Μόνο να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ήταν ένα επίτευγμα που έφερε ένα βαρύτερο νόημα από αυτό που είχε ποτέ οραματιστεί ο 18χρονος. Ο Ισμαήλ εκπροσωπεί την Παλαιστίνη, τη γη που άφησαν οι γονείς του πριν γεννηθεί, και όταν θα κατέβει στον Σηκουάνα για την Τελετή Έναρξης, θα κρατά στα χέρια του μια σημαία που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο της εναντίωσης στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στο Γάζα.

«Είναι μεγάλη ευθύνη», είπε. «Θέλω να δει όλος ο κόσμος ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης έχουν ταλέντο».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Παλαιστίνης ως μέλος το 1995, ανοίγοντας το δρόμο για τους Παλαιστίνιους αθλητές να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τότε που ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Majed Abu Maraheel έγινε ο πρώτος το 1996, περίπου 25 Παλαιστίνιοι αθλητές έχουν αγωνιστεί στους Αγώνες.

Σε κάθε έναν από τους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον πέντε αθλητές εκπροσώπησαν την Παλαιστίνη. Φέτος θα συμμετάσχουν οκτώ, οι περισσότεροι στην ιστορία. Επτά από αυτούς — ο Χόρχε Αντόνιο Σάλχε στη σκοποβολή, ο Ουασίμ Αμπού Σαλ στην πυγμαχία, ο Φαρές Μπαντάουι στο τζούντο, η Λέιλα Αλμάσρι και ο Μοχάμεντ Ντβεντάρ στο τρέξιμο και οι Γιαζάν αλ Μπαουάμπ και Βαλέρι Ταράζι στην κολύμβηση — έλαβαν προσκλήσεις μέσω προσφορών με μπαλαντέρ που μπορεί να δώσει η ΔΟΕ, ουσιαστικά ως «δώρο» σε αθλητές που απέτυχαν στους προκριματικούς.

Μεταξύ της αποστολής, ο Ισμαήλ είναι το μοναδικό μέλος που εξασφάλισε μια θέση στο Παρίσι κερδίζοντας σε έναν προκριματικό διαγωνισμό - καθιστώντας τον την καλύτερη ελπίδα της ομάδας να γίνει ο πρώτος Παλαιστίνιος αθλητής που θα κερδίσει Ολυμπιακό μετάλλιο και θα κυματίσει τη σημαία στο βάθρο.

«Όσο νέος είναι, κουβαλά στους ώμους του την ιστορία ενός έθνους…», είπε ο Nader Jayousi, τεχνικός διευθυντής της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής. «Ένας άνθρωπος σαν αυτόν δίνει ελπίδα σε ένα παιδί που έχει χάσει εντελώς την ελπίδα του στη Γάζα».

Στους μήνες που προηγήθηκαν αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει αφανίσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού αθλητικού οικοσυστήματος, σκοτώνοντας αθλητές και καταστρέφοντας εγκαταστάσεις. Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Ιανουάριο σκότωσε τον 42χρονο Χάνι αλ-Μασντάρ, προπονητή της παλαιστινιακής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και διάσημο συνταξιούχο παίκτη. Ο Ibrahim Qusaya, 32, και ο Hassan Zuaiter, 29, και οι δύο παίκτες βόλεϊ της εθνικής ομάδας που κέρδισε το χάλκινο στο πρωτάθλημα beach volley της Δυτικής Ασίας το 2021, πέθαναν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ένας πύραυλος έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό στον οποίο ζούσαν.

Ο Bilal Abu Samaan, ένας 31χρονος δρομέας cross-country και προπονητής της εθνικής ομάδας, πέθανε τον Δεκέμβριο ενώ βοηθούσε στη διάσωση ανθρώπων από τα συντρίμμια ενός βομβαρδισμένου κτιρίου όταν έπεσε άλλη βόμβα. Ο Nagham Abu Samra, ένας 24χρονος εθνικός πρωταθλητής καράτε που θεωρήθηκε πολιτιστικό σύμβολο για το άνοιγμα ενός αθλητικού κέντρου που ενθάρρυνε τα κορίτσια να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, υπέστη βλάβη στους πνεύμονες και έχασε ένα πόδι σε μια έκρηξη τον Ιανουάριο, και στη συνέχεια πέθανε από τα τραύματα στο ένα αιγυπτιακό νοσοκομείο.


Με πληροφορίες από την Washington Post

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το «μυστήριο» με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο στην Τελετή Έναρξης

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Το «μυστήριο» με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο στην Τελετή Έναρξης

Οι Γάλλοι διοργανωτές έχουν καλέσει 4-5 αθλητές και τους έχουν ενημερώσει ότι ένας από αυτούς θα είναι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος - αλλά θα το μάθει την τελευταία στιγμή
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM