Η Παραολυμπιονίκης από το Βέλγιο Marieke Vervoort παραδέχθηκε το βράδυ της Κυριακής πως χωρίς την προοπτική της ευθανασίας θα είχε ήδη αυτοκτονήσει. Η Vervoort, που κέρδισε το περασμένο Σάββατο ασημένιο μετάλλιο στα 400 μέτρα στους Παραολυμπιακούς του Ρίο, υπέγραψε τα χαρτιά της ευθανασίας το 2008.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η 37χρονη αθλήτρια δήλωσε πως αντλεί παρηγοριά γνωρίζοντας πως κρατά την μοίρα της στα δικά της χέρια, παρόλο που ζει με μια ανίατη εκφυλιστική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης.
"Είναι πραγματικά δύσκολο να πάρεις αυτά τα χαρτιά" είπε η Vervoort. "Πρέπει να επισκεφτείς διαφορετικούς γιατρούς κι εκείνοι να δουν αν έχεις χρόνια πάθηση ή πνευματική ασθένεια. Χρειάζονται τρεις διαφορετικές υπογραφές από γιατρούς και να μιλήσεις με ψυχίατρο για να διαπιστώσει αν είναι όντως αυτό που θέλεις" εξήγησε σχετικά με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. "Εγώ υπέγραψα τα χαρτιά μου επειδή πονάει πάρα πολύ και υποφέρω από αυτήν την ασθένεια, αλλά η ευθανασία μού δίνει μια αίσθηση ανάπαυσης. Αν δεν έπαιρνα αυτά τα χαρτιά, αλήθεια θα είχα αυτοκτονήσει. Χάρη σε αυτά είμαι ακόμη ζωντανή" τονίζει η κορυφαία αθλήτρια.
So proud! Ze kennen tot in Brazilië the beast from Diest! pic.twitter.com/ftI2hAjjCX
— Marieke Vervoort (@Wielemie) 11 Σεπτεμβρίου 2016
Το θέμα της ευθανασίας έχει διχάσει σε ακραίο βαθμό την κοινή γνώμη, εγείροντας ηθικά και νομικά ζητήματα σχετικά με την συγκεκριμένη πρακτική. Πολλοί υποστηρίζουν πως η ζωή είναι ιερή, με τους υποστηρικτές της ευθανασίας να λένε πως βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και την διατήρηση της αυτοπεποίθησης όπως επίσης και της σωματικής και προσωπικής αυτονομίας. Ανάμεσα στις χώρες που επιτρέπεται η ευθανασία είναι το Βέλγιο, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Κολομβία και το Λουξεμβούργο.
"Ελπίζω κι άλλες χώρες να αρχίσουν τον διάλογο γύρω από αυτό το θέμα καθώς δεν σημαίνει πως όταν κάποιος υπογράφει τα χαρτιά, πρέπει να πεθάνει μετά από δύο εβδομάδες. Υπέγραψα τα δικά μου το 2008. Κοιτάξτε τώρα, έχουμε 2016 και χτες κέρδισα αργυρό μετάλλιο" είπε η Vervoot.
"Ελπίζω πως η ευθανασία είναι κάτι που δεν σημαίνει φόνος. Δίνει το αίσθημα της ανάπαυσης στους ανθρώπους. Ζω με ένα καλό συναίσθημα. Ο φόβος μου έχει εξαφανιστεί. Ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι σαν κάποιος να σε χειρουργεί, πέφτεις για ύπνο και δεν ξυπνάς ποτέ ξανά. Νιώθω πως θα είναι πολύ ειρηνικό. Δεν θέλω να υποφέρω όταν πεθάνω. Ό,τι κι συμβεί, έχω τα χαρτιά στα χέρια μου. Αλλά απολαμβάνω κάθε μικρή στιγμή" πρόσθεσε.
Με αφορμή το γεγονός πως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο 2016 θα είναι και η τελευταία της αθλητική εμφάνιση, αποκαλύπτει πως θέλει ο κόσμος να την θυμάται σαν αχτίδα φωτός. "Τα χρήματα δεν μου λένε απολύτως τίποτα. Αλλά είμαι πλούσια. Θέλω να με θυμούνται ως την κυρία που επίσης γελούσε. Και όταν θα υποφέρω, πως ακόμη εστιάζω στα καλά πράγματα. Όταν τελειώσω θα είναι πολύ δύσκολο. Θα κλάψω πάρα πολύ. Αλλά θέλω να εμπνεύσω τους ανθρώπους να ζουν την κάθε μέρα" καταλήγει.
Η Vervoot έχει στραφεί στον Βουδισμό για μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα την κατάστασή της, ενώ έχει κάνει και μια λίστα με τελευταίες επιθυμίες με όλα όσα θέλει να κάνει πριν πεθάνει, όπως ελεύθερη πτώση, να πετάξει ένα F16 και να τρέξει σε αγώνες ράλι.
* Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια