Αλάτι: Αυτή η συνήθεια στο φαγητό «κόβει» χρόνια από το προσδόκιμο ζωής

Αλάτι: Αυτή η συνήθεια στο φαγητό «κόβει» χρόνια από το προσδόκιμο ζωής Facebook Twitter
0

Τελικά, μάλλον χρειάζεται γενικά «μέτρο» στο αλάτι, αφού σύμφωνα με έρευνα του UK Biobank, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 Βρετανών μέσης ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι το να προσθέτουμε πάντα αλάτι στα τρόφιμα «κόβει» πάνω από δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και ενάμιση χρόνο για τις γυναίκες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε αλάτι στο φαγητό κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.  

Όπως αναφέρει η Guardian, η έρευνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδρούν και άλλοι παράγοντες, σημειώνοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι ενδεικτική ενός λιγότερου υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά ώστε να οι άνθρωποι να αρχίσουν να αποφεύγουν την προσθήκη αλατιού στο πιάτο τους.  

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης, Lu Qi, η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου.  

«Ακόμη και μια μέτρια μείωση στην πρόσληψη νατρίου, προσθέτοντας λιγότερο ή καθόλου αλάτι στο φαγητό στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν επιτυγχάνεται στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής.  

Οι εθελοντές της έρευνας μελετήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Όταν εισήλθαν στη μελέτη μεταξύ του 2006 και του 2010, ρωτήθηκαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου, εάν πρόσθεταν αλάτι στα φαγητά τους και πόσο συχνά το έκαναν. 

Η πρόσληψη αλατιού είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, επειδή πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ήδη υψηλά επίπεδα αλατιού. Περίπου το 70% της πρόσληψης νατρίου στις χώρες της Δύσης προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, με το 8-20% να προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο τραπέζι. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έβαζαν πάντα αλάτι στο πιάτο τους είχαν 28% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πρόσθεταν πότε ή που πρόσθετα σπάνια. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες, ηλικίας 50 ετών, που πρόσθεταν πάντα αλάτι στο φαγητό είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια για τους άνδρες και 1,5 για τις γυναίκες.  

Όπως αναφέρει στη Guardian η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα,  ορισμένες συμβουλές για την υγεία, όπως η διακοπή του καπνίσματος έχουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, το αλάτι δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή, όμως υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο κατανάλωσης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, είναι δύσκολο να εντοπιστεί το «βέλτιστο σημείο» για την υγεία του κάθε ατόμου, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα αλατιού, δεν χρειάζεται να ανησυχούν.  

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εξισορρόπηση της πρόσληψης αλατιού με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να μειώσουν το αλάτι. «Το να μην προσθέτουμε επιπλέον αλάτι σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό», ισχυρίστηκε η Rosengreen. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM