Ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες κατηγορούνται για υπονόμευση της δημοκρατίας παγκοσμίως, μέσω της χρηματοδότησης ακροδεξιών πολιτικών κινημάτων, της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης και της παραβίασης δικαιωμάτων εργαζομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC).
Στην έκθεση περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard και Glencore. Σύμφωνα με την ITUC, οι εταιρείες αυτές προσπαθούν να επηρεάσουν την παγκόσμια πολιτική στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση επισημαίνει τον ρόλο της Amazon ως του πέμπτου μεγαλύτερου εργοδότη στον κόσμο και ως κυρίαρχου παράγοντα στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Επισημαίνονται οι χαμηλοί μισθοί, οι προσπάθειες αποτροπής των συνδικαλιστικών ενώσεων, οι μονοπωλιακές πρακτικές στο ηλεκτρονικό εμπόριο και οι εκτεταμένες εκπομπές άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων της εταιρείας.
Η Tesla κατηγορείται για έντονη αντίθεση στα συνδικάτα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Σουηδία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της, Έλον Μασκ, έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τη δημοκρατία.
Η Meta, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινωνικών μέσων, κατηγορείται για την εξάπλωση ακροδεξιάς προπαγάνδας μέσω των πλατφορμών της, ενώ η Blackstone κατηγορείται για χρηματοδότηση ακροδεξιών πολιτικών κινήσεων και επενδύσεις σε έργα ορυκτών καυσίμων.
Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για διεθνή δράση και δεσμευτική συνθήκη που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να λογοδοτούν βάσει των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από Guardian