ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Αναζητώντας τον χαμένο ύπνο - Η αϋπνία ως κοινωνικό πρόβλημα

Αναζητώντας τον χαμένο ύπνο - Η αϋπνία ως κοινωνικό πρόβλημα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο ύπνος αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας.  Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τον ύπνο μόνο με θετικά συναισθήματα. Δίνει ενέργεια, είναι βασική ανάγκη αλλά και μια από τις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας.

Υπό κανονικές συνθήκες ο καλός ύπνος δίνει ευεξία, συνδέεται με τον κόσμο του ονείρου, τη βαθιά χαλάρωση.

Ωστόσο όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα, ούτε δεδομένα για πολλούς. Η έλλειψη ύπνου και οι παρατεταμένες αϋπνίες αποτελούν σύμπτωμα της εποχής και ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.


Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ σχεδόν το ένα τέταρτο των Γερμανών υποφέρει από αϋπνία.

Οι ειδικοί εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή η βιολογική διαταραχή έχει πλέον προσλάβει διαστάσεις κοινωνικού προβλήματος.

Πρόκειται για μια βιολογική διαδικασία που καλύπτει κατά μέσο όρο το ένα τρίτο της ζωής κάθε ανθρώπου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια σειρά ορμονικών διεργασιών, επηρεάζει την ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και τη λειτουργία του εγκεφάλου.


Σύντομη ιστορία του ύπνου

Ο ύπνος κατείχε επίσης διαχρονικά τη δική του ξεχωριστή θέση στις τέχνες και τα γράμματα, ενώ γνωστή είναι η σχέση που είχαν με τον ύπνο σπουδαίες προσωπικότητες. Ο ύπνος ως μοτίβο απαντάται σε πολλούς κλασικούς πίνακες ζωγραφικής και έχει επίσης θεματοποιηθεί πολλάκις στη λογοτεχνία.

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, αλλά και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι γνωστό ότι κοιμούνταν απαρέγκλιτα δέκα ώρες κάθε μέρα, ώστε να έχουν την επόμενη μέρα επαρκή αποθέματα ενέργειας και πνευματικής διαύγειας. Από την άλλη πλευρά, ο Βόλφγκαντ Αμαντέους Μότσαρτ κατάφερνε να κοιμηθεί μόλις τις μισές ώρες.

Μάλιστα τηρούσε ευλαβικά το ίδιο αυστηρό πρόγραμμα κάθε μέρα. Έπεφτε για ύπνο στη μία μετά τα μεσάνυχτά και κοιμόταν μέχρι τις έξι το πρωί, ώστε να έχει στη διάθεσή του τις υπόλοιπες δεκαεννιά ώρες για να συνθέτει μουσική.


Μια περίεργη συνήθεια στον ύπνο είχε όμως και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Δεν κοιμόταν ποτέ μία φορά το βράδυ αλλά φρόντιζε να μοιράζει τον ύπνο του μέσα στη μέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Βολταίρος από την άλλη πλευρά προτιμούσε μια πιο ακραία λύση. Κοιμόταν καθημερινά μόλις τέσσερις ώρες και προσπαθούσε να νικήσει την έλλειψη ύπνου μέσα στη μέρα με... έως και 40 κούπες καφέ.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ από την πλευρά του κοιμόταν έξι περίπου ώρες, ενώ κάλυπτε την έλλειψη ύπνου με το κάπνισμα, αλλά και τη χρήση κοκαΐνης.


Από την αρχαιότητα στον Μεσαίωνα

Το θέμα του ύπνου, αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης που ρέπει μεταξύ της ύπαρξης και της ανυπαρξίας, είχε απασχολήσει έντονα και την αρχαία ελληνική φιλοφοσία.

Ο Ηράκλειτος για παράδειγμα είχε ασχοληθεί στα έργα του με τη μελέτη του ύπνου, ενώ τον θεωρούσε ως ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ζωής και θανάτου.

Κατά τον Μεσαίωνα, από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι πέθαιναν κατά τη διάρκειά του ύπνου. Η βασική αιτία ήταν τα αναπνευστικά προβλήματα που συνήθως προκαλούνται από κακή θέρμανση και αναθυμιάσεις του καπνού. Έτσι υπήρχε έντονος ο φόβος σε πολλούς ανθρώπους του Μεσαίωνα ότι θα πεθάνουν μέσα στον ύπνο τους.

Για το λόγο αυτό πολλοί επέλεγαν μια ενδιάμεση στάση για να αποκοιμηθούν, σαν να κάθονται. Έτσι πίστευαν ότι μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου εν ώρα ύπνου.

Πηγή: Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM