Απόφθεγμα του Γκάντι λογοκρίνεται στο Facebook

Απόφθεγμα του Γκάντι λογοκρίνεται στο Facebook Facebook Twitter
22

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Facebook να αναστείλει τη λειτουργία του λογαριασμού Natural News, έπειτα από δημοσίευση ενός ιστορικού αποφθέγματος του Μαχάτμα Γκάντι.

«Among the many misdeeds of British rule in India, history will look upon the Act depriving a whole nation of arms as the blackest», αναφέρει το quote που υπάρχει στην Αυτοβιογραφία του μεγάλου Ινδού ηγέτη και υπέρμαχου της ειρηνικής αντίστασης του ινδικού έθνους στη βρετανική κατοχή.

Όπως μεταδίδει το Natural News στην ιστοσελίδα του, οι υπεύθυνοι του Facebook κατέβασαν προσωρινά το λογαριασμό τους και τους προειδοποίησαν ότι στην επόμενη παραβίαση των όρων χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ο λογαριασμός θα απενεργοποιηθεί μόνιμα. Μάλιστα, ζήτησαν το αντίγραφο μιας «κυβερνητικής ταυτοποίησης» για να επαναφέρουν τη λειτουργία του λογαριασμού.

Εικάζουμε πως η λογοκρισία σχετίζεται με το μούδιασμα που υπάρχει ακόμα στα social media σχετικά με τα όπλα, μετά το πρόσφατο μακελειό στις ΗΠΑ. Οι αμερικάνικες ιστοσελίδες αυτήν την περίοδο είναι έξτρα προσεκτικές και απ' ό,τι φαινεται η δήλωση του Γκάντι (που σίγουρα δεν είναι απ' τις πιο ειρηνικές του) μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα λειτούργησε ως κόκκινο πανί...

Η fanpage της γνωστής «πράσινης» ιστοσελίδας στο Facebook έχει σχεδόν 250.000 like, οπότε η είδηση της λογοκρισίας του συγκεκριμένου ιστορικού αποφθέγματος δημιούργησε απορίες. Οι υπεύθυνοι του Natural News κάνουν λόγο για καταπάτηση της ιστορικής αλήθειας και για online πρακτικές ανάλογες με το κάψιμο των βιβλίων του παρελθόντος, αφού η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν είναι κακόβουλη ή ρατσιστική ούτε ενθαρρύνει τη βία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Facebook για το συμβάν και η σελίδα του Natural News λειτουργεί κανονικά.

Τech & Science
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Πού το διαβάζετε αυτό περί Καναδά ακριβώς;http://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_guns_per_capita_by_countryΕπίσης γιατί συγκρίνουμε την εύρωστη (και όπως και να το κάνουμε) ελαφρώς απροβλημάτιστη Ελβετία, με την Αμερική; Το ανέφερα και σ' ένα άλλο ποστ, (http://www.lifo.gr/now/media/20870) σε σχέση με τα γεγονότα του Κονέκτικατ:1. Οι συγκρίσεις, αν γίνονται καλό είναι να λαμβάνουν χώρα στις ίδιες τις πολιτείες πριν και μετά την εφαρμογή αυστηρότερων νόμων περί οπλοκατοχής.2. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα γινόταν αν διάφορα άτομα ΔΕΝ είχαν άμεση προσβασή σε άφθονα όπλα και... πυρομαχικά, αλλά μπορούμε με λίγη καλή θέληση να φαντασούμε.και επίσης ΝΑΙ το ερέθισμα για μία εγληματική ενέργεια τέτοιου ή και άλλου τύπου πιθανότατα ΔΕΝ είναι ένα οπλο αυτο καθ' αυτό -χαίρω πολύ, Μαρία Πενταγιώτισσα. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι με το να "παρέχεις" το όπλο στη πάσα μία απαλλάσσεται ευθυνών. Και νομίζω πως διαφορετκή επίπτωση έχει στα (πιθανά) θύματα να ανοίξεις πυρ με οπλοπολυβόλο και άλλο με κυνηγετική καραμπίνα, που θες 100 ώρες να οπλίσεις και μόνο (να μην μυξοκλαίουν και μας ζαλίζουν τας ωοθήκας οι κυνηγές για τα δικαιώματά τους δηλαδή).Θυμάμαι και αυτήν την περίπτωση που εκτός από το ... ναζί του πράγματος δεν υπάρχει καθόλου οπλοκουλτούρα, φαντάζομαι χμμ: http://www.youtube.com/watch?v=CVSZ55KA6So"Όσοι Αμερικάνοι είναι υπέρ της οπλοκατοχής, υποστηρίζουν ότι αν οι πολίτες ήταν άοπλοι, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί κα να τους φερόταν όπως φέρονταν οι Βρετανοί στους άοπλους Ινδούς."Βγήκα και μπήκα ξανά στα ρούχα μου κι έχω ήδη απαντήσει στο: 31.12.2012 | 14:14Δεν ξέρω, με την ταπεινή μου σκέψη λέω πως όταν έχεις 1, 2 , ν συστατικά που ο συνδυασμός τους δύναται να προκαλέσει "έκρηξη", πρέπει να αφαιρέσεις-διορθώσεις-επαναπροσδιορίσεις αν όχι όλα, κάποια από αυτά. Η οπλοκουλτούρα (επιμένω στη λέξη αυτή) στην Αμερική μοιάζει να είναι ένα από τα συστατικά (που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες) δημιουργεί τέτοιου είδους "εκρήξεις".
Για την οπλοκουλτούρα στις ΗΠΑ: οι Αμερικανοί παραδοσιακά δεν εμπιστεύονται την κεντρική κυβέρνηση. Φοβούνται ότι πάει να τους καπελώσει και να το γυρίσει σε δικτατορία. Γι' αυτό κι έχουν τη μανία με τα όπλα.Οπλοκουλτούρα κι εγκληματικότητα: τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ότι ο υποψήφιος εγκληματίας μπορεί να βρει εύκολα όπλο προφανώς τον διευκολύνει. Απ' την άλλη όμως, το ότι το θύμα που έχει στο στόχαστρο ο εγκληματίας μπορεί κι αυτό να έχει κρυμμένο κάποιο όπλο λειτουργεί αποτρεπτικά. Ο υποψήφιος διαρρήκτης θα το σκεφτεί δύο φορές πριν μπει στο ξένο σπίτι, διότι ποιος ξέρει, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος μ' ένα AK-47. Το ίδιο κι ο υποψήφιος ληστής του βενζινάδικου, του περίπτερου κτλ.«Όταν τα όπλα είναι παράνομα, μόνο οι παράνομοι έχουν όπλα»(http://e-rooster.gr/04/2007/454):«Η οπλοκατοχή αποτρέπει το έγκλημα. Ένας εγκληματίας θα το σκεφτεί δύο φορές πριν αποφασίσει να μπει σε ένα σπίτι του οποίου ο ιδιοκτήτης φέρει όπλο. Πολλοί αμφισβητούν την αποτρεπτική δύναμη της κατοχής. Όχι όμως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Σε όλες τις σχετικές έρευνες οι καταδικασμένοι για βίαια εγκλήματα δηλώνουν ότι φοβούνται πολύ περισσότερο το οπλισμένο υποψήφιο θύμα από την αστυνομία.»Οπλοκατοχή στον Καναδά: αδύνατον να θυμηθώ πού το διάβασα. Καλά κάνατε και ψάξατε στη Wikipedia.
"Οι Αμερικάνοι παραδοσιακά δεν εμπιστεύονται την κεντρική κυβέρνηση".Ναι, το έχω αντιληφθεί πλέον, το έχεις καταστήσει σαφές. Πλην όμως αν θεωρήσουμε ότι οι εν λόγω έχουν τέτοιους φόβους και άρα προβάλουν τέτοιες δικαιολογίες, τότε μπορεί κάλλιστα οι πολίτες κάθε άλλου κράτους (και με πρώτο και καλύτερο το δικό μας - που κακά τα ψέματα δεν εμπιστευόμαστε καμία, εξόν κάποιες ορθόδοξες «αδερφές» μας) με επίφαση τους πραγματικούς/εξωπραγματικούς φόβους τους, να ταμπουρωθούν πίσω από αναχώματα extra χειραγωγήσιμης μπουρδολογίας. Αυτή είναι η άποψη μου βέβαια. Δηλαδή δέχομαι αυτό που λες ως ισχύον, αλλά δεν παύω να το θεωρώ άκρως ενοχλητικό. Είτε συμβαίνει στην Αμερική, είτε στο Τζιμπουτί, είτε εδώ (http://en.wikipedia.org/wiki/Rationalization_%28making_excuses%29)Κατά τ' άλλα νομίζω πως, κατά βάση, μιλάμε σε παράλληλη διάταξη για διαφορετικού τύπου εγκληματικές ενέργειες (εγώ έχοντας εστιάσει σε τύπου Columbine). Είναι βέβαια ενδιαφέροντα αυτά που λες αλλά και πάλι το ρεζουμέ θεωρώ πως βρίσκεται στο ότι η Αμερική διαθέτει από τα μεγαλύτερα crime rates παγκοσμίως και δη στον 1ο κόσμο. Οπότε κάτι δεν κάνουν καλά. Συμφωνώ, όπως είπα και πριν, ότι πολλά πράγματα μπορεί να μην γίνονται καλά {γκετοποίηση, ρατσισμοί-διακρίσεις-ανισότητες, ανεργία, αντιμετώπιση (και τρόπος αντιμετώπισης) ψυχ. ασθενιών, φτώχεια κ.λπ., κ.λπ.}, πλην όμως θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να πεισθώ ότι η οπλοκουλτούρα (παράνομη, νόμιμη και οτιδήποτε) δεν αποτελεί και αυτή σαφές μέρος του προβλήματος.
«η Αμερική διαθέτει από τα μεγαλύτερα crime rates παγκοσμίως και δη στον 1ο κόσμο».Η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ άρχισε να μειώνεται θεαματικά στα μέσα της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με τον Steven Levitt η αιτία βρίσκεται στη νομιμοποίηση των εκτρώσεων το 1973! (Τ' ανεπιθύμητα παιδιά έχουν ροπή προς την παραβατική συμπεριφορά. Αν δεν γεννηθούν, μειώνεται το έγκλημα). Περισσότερα στο βιβλίο Freakonomics.Για τα περιστατικά τύπου Columbine: είναι φανερό πως οι δράστες ήταν βαθιά ψυχασθενείς, τους οποίους η κοινωνία άφησε αβοήθητους. Ο 20χρονος πίστευε πως τα παιδάκια του σχολείου τού κλέβουν τη μάνα του, η οποία εργαζόταν στο σχολείο εθελοντικά. Ένας άλλος θύτης κορεάτικης καταγωγής ήταν αυτιστικός κι η οικογένειά του δεν τον πήγαινε σε γιατρό για οικονομικούς λόγους.Τέλος, αν και τα περιστατικά αυτά συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, στατιστικώς είναι ασήμαντα. Υποθέτω ότι πολύ περισσότερα παιδάκια σκοτώνονται σε κοινά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Γενικά η διαίσθηση της κοινής γνώμης δεν είναι και η καλύτερη. Στο προαναφερθέν βιβλίο (Freakonomics) διαπιστώνεται ότι τα παιδιά που σκοτώνονται παίζοντας με αφύλακτα όπλα είναι μόλις το 1% των παιδιών που πνίγονται σε αφύλακτες πισίνες (στις ΗΠΑ πάντα)!
Ok, αλλά εκτός από τους πνιγμούς σε πισίνες που δεν διαθέτουν ναυαγοσώστρια, υπάρχουν και οι καρκίνοι, το αλκόολ, τα ναρκωτικά, τα εργατικά ατυχήματα κ.λπ. Το κάθε πρόβλημα δεν αναιρεί το άλλο (αν και αρκετά μπορεί να είναι αλληλοσχετιζόμενα). Φαντάζομαι δεν μπορούμε να σταματήσουμε να θίγουμε τα της οπλοκουλτούρας επειδή συμβαίνουν πολύνεκρα τροχαία ή καρδιοαγγειακά νοσήματα. Στο θέμα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο National Vital Statistic Report:http://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr61/nvsr61_06.pdfγια το έτος 2011 στη USA και για θανάτους σχετιζόμενους με χρήση όπλων:Αυτοκτονίες με όπλα (52% μερίδιο απ΄όλες τις μεθόδους): 19,766 άτομαΔολοφονίες με όπλα (70% όλων των μεθόδων): 11,101 άτομαΑστυνομικές κ.ά επεμβάσεις: 258 άτομαΑτυχήματα με όπλα (περί το 1% όλων των θανάτων προκληθέντων από ατύχημα, πλην τροχαίων):851 άτομαΣυγκριτικά και συνολικά δίδονται τα εξής νούμερα:Injury by firearms: 32,163Drug induced deaths: 40,239Alcohol induced deaths:: 26,256Injury at work: 4,160Transport accidents: 37,275Falls: 26,631Accidental drowning and submersion: 3,555Accidental exposure to smoke, fire and flames: 2,621Accidental poisoning and exposure to noxious substances: 33,554Επίσης σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες στην Αμερική (62 στον αριθμό, από το 1982) -φυσικά- χρησιμοποιούνται firearms και κατά μεγάλη πλειοψηφία αυτά είναι νομίμως αποκτημένα:http://www.motherjones.com/politics/2012/07/mass-shootings-mapTo freekonomics το είχα δει στο cine (και το bowling for Columbine στη τουβού, αλλά στα πεταχτά). Δεν ξέρω αν μπορούμε να βαφτίσουμε ως μία και μοναδική την υπαίτιο (εκτρώσεις) για την αλλαγή που λες. Βέβαια -καθαρά με τη λογική- το συγκεκριμένο επιχείρημα στέκει, ως ένα βαθμό, τουλάχιστον."Για τα περιστατικά τύπου Columbine: είναι φανερό πως οι δράστες ήταν βαθιά ψυχασθενείς, τους οποίους η κοινωνία άφησε αβοήθητους."Βοήθησέ τους, άκουσέ τουςκαι, επί τέλους, αν δεν θέλεις ή αδυνατείς να τους βοηθήσεις/ ακούσεις όπως αρμόζει, μην τους ταΐζεις "doom", ότι να’ ναι ψυχοφάρμακα και ημιαυτόματα.Για το record ο Κορεάτης Cho δεν πρέπει να είχε διαγνωστεί με αυτισμό αλλά φέρεται να είχε σοβαρή διαταραχή κοινωνικού άγχους με εκλεκτική αλαλία, κατάθλιψη και είχε φάει αρκετό bullying από τον περίγυρο (όπως και οι του Columbine). Και για την bullying-κουλτούρα έχω να σύρω τα εξ αμάξης, αλλά τεσπά.Για τον Lanza τα στοιχεία είναι κάπως μπερδεμένα άλλες λένε ότι η μητέρα του εργαζόταν εθελοντικά εκεί, άλλες δεν την είχαν ακούσει καν. Ο ίδιος έχει φοιτήσει σ' αυτό το σχολείο, πάντως. Και πάλι δεν υπήρχε διάγνωση αυτισμού (Lanza's brother told law enforcement that Adam was believed to have a personality disorder and was "somewhat autistic". An anonymous law enforcement official and friends of Nancy Lanza reported that Adam had been diagnosed with Asperger syndrome. Due to concerns that published descriptions of Lanza's autism could result in a backlash against others with the condition, autism advocates campaigned to clarify that autism is a *brain-related developmental problem* and not a *mental illness*. The predatory aggression demonstrated in the shooting is generally not seen in the autistic population).(A senior law enforcement official involved in the investigation confirmed that Lanza's anger at his mother over plans for “his future mental health treatment” is being looked at as a possible motive for the deadly shooting).http://elitedaily.com/elite/2012/gun-adam-lanza/
Πρώτ' απ' όλα ευχαριστώ για τις πολύ ωραίες στατιστικές!«Το κάθε πρόβλημα δεν αναιρεί το άλλο»Πράγματι, αλλά καλό είναι τους περιορισμένους μας πόρους να τους διαθέτουμε έτσι ώστε να μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα. Ας υποθέσουμε ότι οι μεγιστάνες του πλανήτη διαθέτουν ένα τεράστιο ποσό με το οποίο θα μπορούσε να εξαφανιστεί μια μολυσματική νόσος. Ποια να διαλέγαμε; Η κοινή γνώμη θα πει: «το AIDS». Στην πραγματικότητα η ελονοσία προκαλεί τους περισσότερους θανάτους.Δεν γνώριζα ότι τα Freakonomics είχαν γίνει και ταινία!Ασφαλώς κι άλλοι παράγοντες συντέλεσαν στη μείωση της εγκληματικότητας (το γράφει και στο βιβλίο). Αλλά την μεγάλη διαφορά φαίνεται πως την έκανε η νομιμοποίηση των εκτρώσεων.Για τους άρρωστους θύτες των μαζικών δολοφωνιών συμφωνούμε: η αδιαφορία και το bullying ήταν η χειρότερη αντιμετώπιση.
"Ας υποθέσουμε ότι οι μεγιστάνες του πλανήτη διαθέτουν ένα τεράστιο ποσό με το οποίο θα μπορούσε να εξαφανιστεί μια μολυσματική νόσος. Ποια να διαλέγαμε; Η κοινή γνώμη θα πει: «το AIDS». Στην πραγματικότητα η ελονοσία προκαλεί τους περισσότερους θανάτους".Αυτό δεν έχω αντιληφθεί εξ αρχής στη συλλογιστική σου. Γιατί θα πρέπει να εισέλθουμε σ' αυτήν την -άκρως υποθετική διαδικασία- και να διαλέξουμε; και δεύτερον, δεν ξέρω για τα στοιχεία σου αλλά σύμφωνα με τα αυτά του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO), για το έτος 2010 υπολογίχει 660,000 θανάτους από μαλάρια (συγκεκριμένα με εύρος από 490 000 σε 836 000 θύματα). http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs094/en/(θα μπορούσα να παραμείνω στα προηγούμενα νούμερα, καθότι WHO, αλλά οφείλω να παραθέσω ότι κάποιες θεωρούν ότι υπάρχει υποεκτίμιση των προηγούμενων figures, εδώ: http://www.bbc.co.uk/news/health-16854026, δεν δύναμαι να γνωρίζω κατά πόσο ισχύει, βέβαια).Όσο για το HIV/AIDS (το οποίο μέχρι στιγμής, ως γνωστόν, δεν έχει θεραπεία) τα στοιχεία που δίδονται από τον ίδιο οργανισμό είναι στα *1,8 εκατ. θύματα*, για το ίδιο έτος (http://www.who.int/gho/hiv/epidemic_status/deaths_text/en/index.html).Σαφώς και δεν γνωρίζω τις "μελλοντικές προοπτικές" που δίδονται στις εν λόγω πανδημίες αλλά, όχι, δεν θα μπω επ' ουδενί στην διαδικασία επιλογής.
Μα, άσχετα αν διαφωνεί κάποια, όπως εγώ φερ’ ειπείν, με την οπλοκατοχή-οπλοχρησία (και την οπλοκουλούρα εν γένει) αυτή η twitter-οειδής λογική πλασαρίσματος πληροφορίας μας ωθεί στο να βλέπουμε τα πράγματα ξεκομμένα απ’ το ιστορικό τους πλαίσιο, όπως λέει και το defacer.Μπορεί ο Gandhi να είναι περισσότερο γνωστός (και εκτιμητέος) για τις τακτικές μαζικής κοινωνικής ανυπακοής που κατάφερε να εμπνεύσει στις Ινδές, αλλά τι σχέση μπορεί να έχει η προαναφερθείσα του ρήση, τι σχέση έχει η Ινδία {η οποία επί μακρόν τελούσε υπό βρετανική κυριαρχία (Gun ownership in India is a privilege under the Arms Act of 1959. The Arms Act of 1959 and the Arms Rules of 1962 were derived from the text of the Indian Arms Act of 1876 created by the British Rulers in view of the 1857 rebellion against the East India company) και που ο σκοπός της (σχεδόν) απαγόρευσης των όπλων ήταν σαφής: Να μην έχουν οι Ινδές όπλα ούτως ώστε να «κάθονται» καλά στα αυγουλάκια τους και να διαχειρίζονται οι Βρετανές το κοτέτσι αβίαστα} με τα πρόσφατα συμβάντα στην Αμερική;Πλην όμως δεν θα είναι και λίγες οι οποίες θα αναφωνήσουν (επιδερμικώς για να μην πω εντελώς βλακοειδώς) «Α! Αφού και αυτός ο γκάντης είναι υπέρ των όπλων (!?) γιατί όχι και εμείς; Ε; Ε;». Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δλδ.Δεν είμαι κατά του political correctness, πάντως, επειδή κάποιες ενδέχεται να το χρησιμοποιούν ... λαθεμένα, να το πω έτσι. Φυσικά εξαρτάται ποια, πως και γιατί το χρησιμοποιεί.
«τι σχέση έχει η Ινδία {[…] που ο σκοπός της (σχεδόν) απαγόρευσης των όπλων ήταν σαφής: Να μην έχουν οι Ινδές όπλα ούτως ώστε να «κάθονται» καλά στα αυγουλάκια τους και να διαχειρίζονται οι Βρετανές το κοτέτσι αβίαστα} με τα πρόσφατα συμβάντα στην Αμερική;» Όσοι Αμερικάνοι είναι υπέρ της οπλοκατοχής, υποστηρίζουν ότι αν οι πολίτες ήταν άοπλοι, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί κα να τους φερόταν όπως φέρονταν οι Βρετανοί στους άοπλους Ινδούς.Η αιτιακή σύνδεση της οπλοκατοχής με την εγκληματικότητα ενδέχεται να είναι μύθος. Διαβάζω πως στον Καναδά έχουν διπλάσιο αριθμό όπλων ανά κάτοικο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά λιγότερη εγκληματικότητα. Επίσης στην Ελβετία, παρόλο που κάθε πολίτης έχει στο σπίτι του το όπλο που πήρε απ' τον στρατό, η εγκληματικότητα είναι χαμηλή.
Ας μη το κουράζουμε το θέμα κυνηγώντας την ουρά μας, γιατί πρέπει να δεχτούμε τη ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ αλήθεια: Σήμερα πλέον κάποιοι προσπαθουν με κάθε τρόπο να μας κάνουν να ξεχάσουμε την ιστορία μας ή κι ακόμα να την ξαναγράψουν με πιο βολικό γι αυτούς τρόπο. ΈΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ !!!
1. Δεν έχουμε ιδέα (θα χαρώ πολύ αν μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει σχετικά) σχετικά με το **context** της ατάκας αυτής του Γκάντι. Ενδεχομένως, χωρίς να βάζω καμία υποκειμενική πιθανότητα σ' αυτό, η φράση να μην ειπώθηκε με την έννοια που θέλουν να της δώσει η μερίδα των οπλόκαβλων αμερικανών.2. Η οποία μερίδα έχει κάθε δικαίωμα να είναι οπλόκαβλη, ιδιαίτερα εφόσον είναι μέρος της κουλτούρας τους. Εκεί που τα χαλάμε είναι όταν εκτός απ' αυτό είναι και ελαττωματικοί στον εγκέφαλο (που βέβαια κάθε άλλο παρά όλοι είναι) και πιστεύουν ότι τα όπλα δεν φέρνουν βία η/και ότι μια κοινωνία σα σύνολο είναι καλύτερη όταν ΟΛΟΙ έχουν όπλα παρά όταν ΟΛΟΙ δεν έχουν. Γιατί δυστυχώς από τη στιγμή που θα βγουν τόσα πολλά όπλα στην κυκλοφορία καλή τύχη να ελέγξεις το σε ποιόν θα καταλήξουν.3. Ξαναγυρνώντας στον Γκάντι, ακόμα κι αν η φράση αναφερόταν με προφητική ακρίβεια σε νόμους gun control, πολλές φορές ξεχνάμε κάτι απλό. Ο Γκάντι ήταν άνθρωπος. Οι άνθρωποι, ακόμα και οι καλύτεροι απο μας, λένε και καμιά μαλακία ενίοτε. Ξέρεις, γιατί είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και κάνουν ΛΑΘΗ. Οι ιδέες του Γκάντι και του κάθε Γκάντι εκπληρώνουν το πεπρωμένο τους όταν παρέχουν τροφή για σκέψη, όχι όταν γίνονται δόγματα.4. Όσον αφορά το άλλο θέμα, και βέβαια το political correctness του Facebook εδώ είναι πολύ λογικό, πολύ αναμενόμενο και πολύ κατάπτυστο. Αλλά δε σας λέω κάτι που δεν ξέρετε.
«Δεν έχουμε ιδέα (θα χαρώ πολύ αν μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει σχετικά) σχετικά με το **context** της ατάκας αυτής του Γκάντι».Wikipedia: In April 1918, during the latter part of World War I, the Viceroy invited Gandhi to a War Conference in Delhi. Perhaps to show his support for the Empire and help his case for India's independence, Gandhi agreed to actively recruit Indians for the war effort. In contrast to the Zulu War of 1906 and the outbreak of World War I in 1914, when he recruited volunteers for the Ambulance Corps, this time Gandhi attempted to recruit combatants. In a June 1918 leaflet entitled "Appeal for Enlistment", Gandhi wrote "To bring about such a state of things we should have the ability to defend ourselves, that is, the ability to bear arms and to use them...If we want to learn the use of arms with the greatest possible despatch, it is our duty to enlist ourselves in the army." He did, however, stipulate in a letter to the Viceroy's private secretary that he "personally will not kill or injure anybody, friend or foe."Autobiography: I used to issue leaflets asking people to enlist as recruits. One of the arguments I had used was distasteful to the Commissioner: "Among the many misdeeds of the British rule in India, history will look upon the Act depriving a whole nation of arms as the blackest. If we want the Arms Act to be repealed, if we want to learn the use of arms, here is a golden opportunity. If the middle classes render voluntary help to Government in the hour of its trial, distrust will disappear, and the ban on possessing arms will be withdrawn." The Commissioner referred to this and said that he appreciated my presence in the conference in spite of the differences between us. And I had to justify my standpoint as courteously as I could.
«είναι και ελαττωματικοί στον εγκέφαλο […] και πιστεύουν ότι τα όπλα δεν φέρνουν βία η/και ότι μια κοινωνία σα σύνολο είναι καλύτερη όταν ΟΛΟΙ έχουν όπλα παρά όταν ΟΛΟΙ δεν έχουν». Μάλλον δεν καταλαβαίνετε το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, όπως δεν το καταλαβαίνει και το 99% των Ελλήνων λόγω κακής ενημέρωσης. Στις ΗΠΑ πολύς κόσμος έχει παραδοσιακά φόβο απέναντι στην κεντρική (δηλαδή την ομοσπονδιακή) κυβέρνηση ότι μπορεί να συγκεντρώσει δικτατορικά όλη την εξουσία στα χέρια της. Αν όμως οι πολίτες έχουν όπλα, τότε θα μπορέσουν ν' αντισταθούν. Αυτός είναι ο άξονας γύρω απ' τον οποίο στρέφονται οι συζητήσεις. Γι' αυτό χρησιμοποιούν τη ρήση του Γκάντι ως επιχείρημα. Τις προάλλες μια Αμερικανίδα σχολίαζε άρθρο για την καταπίεση των ατομικών ελευθεριών στην Κίνα ως εξής:"The U.S. Constitution and the 2nd Amendment is what separates us from China. There are no weapons in private citizens' hands even though the Chinese government makes thousands of small arms like the semi-auto AK47 and AR-15 for export to other countries. The only way for these folks to get out of conditions like this is for them to overthrow the CCP [Chinese Communist Party]. Unfortunately, bringing a knife to a gun fight is guaranteed to fail."Θεωρεί δηλαδή ότι η υποταγή του κινέζικου λαού στο ΚΚΚ θα μπορούσε ν' αποφευχθεί αν οι Κινέζοι πολίτες διέθεταν πυροβόλα όπλα.
"Θεωρεί δηλαδή ότι η υποταγή του κινέζικου λαού στο ΚΚΚ θα μπορούσε ν' αποφευχθεί αν οι Κινέζοι πολίτες διέθεταν πυροβόλα όπλα".lol εντάξει ok, σταματήστε τον κόσμο θέλω να κατέβω, τώρα όμως.
Λοιπό, το σκέφτηκα καλύτερα και θα ήθελα να απευθύνω στην συγκεκριμένη Αμερικανίδα το κάτωθι:Πριν κατέβω απ’ τον κόσμο θα πάω να ανανεώσω το κρυφό μου οπλοστάσιο, άλλωστε ως Ελληνίς –στην υπηκοότητα και στο γένος (...lol λέμε τώρα)- εκτός απ’ την κυβέρνηση μου, τη ΔΝΤ, τη ΕΚΤ έχω πολλές άλλες σοβαρές εχθρές: τις Τουρκάλες, τι Βουλγάρες, τις Αλβανές, τις Εβραίες , τις Σλαβομακεδονίτισες, τις Βλάχες και τις βλαχάρες, τις Πομάκες, τις Γερμανές, τις Αυστριακές, τις Αμερικάνες, τις σιωνίστριες, τις τεκτόνισες, τις ρόταρυ, τις λιονέσις, τις Ροκφέλερ και τις Σόρος, τις Περσίδες, τις κουήαρ, την αντιβαρύτητα, τις εξωγήινες μαοϊκές Κινέζες και τις εξωγήινες σκέτο, εν γένει τις άπλυτες μουσουλμάνες και ινδουίστριες μετανάστριες κ.λπ., οπότε τι να κλάσει -με το μπαρδόν- η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της USA (άντε και οι άπλυτες μουσουλμάνες ή οι μεξικανές) που φοβάται η κυρία, μπροστά σ΄όλα αυτά;Τίποτα θαρρώ.
Από τα περι Γκάντι αυτό που δεν μπορώ να αποκλείσω σαν ενδεχόμενο είναι πως (έστω ότι) ο Γκάντι ήθελε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Άγγλων και για το λόγο αυτό χρειαζόταν στρατό. Επομένως (έστω πάντα) προσπάθησε να πείσει τους Ινδούς να καταταγούν λέγοντάς τους οτιδήποτε νόμισε πως θα έπιανε τόπο.Ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο από τα όσα διάβασα παραπάνω (δεν κρύβω πως δεν έψαξα περισσότερο ο ίδιος) δε μπορώ να αποκλείσω, αυτομάτως χαρακτηρίζει τη φράση αυτή ως "να 'χαμε να λέγαμε" και άρα ακατάλληλη σαν επιχείρημα για το οτιδήποτε.Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή ήταν η σκέψη στην οποία έπρεπε να καταλήξω, ή δε μπορώ να διακρίνω κάποιο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει χωρίς υποθέσεις.Δείτε και σεις αυτό και πείτε μου αν η πιστεύετε πώς η φράση του Γκάντι έχει οποιαδήποτε σχέση με το context στο οποίο την εισάγουν οι υποστηρικτές της οπλοφορίας:http://msgboard.snopes.com/message/ultimatebb.php?/ubb/get_topic/f/101/t/000195/p/1.html#000002Όσον αφορά το θέμα της οπλοκατοχής στη ΗΠΑ σας διαβεβαιώνω ότι το καταλαβάινω απόλυτα. Αυτό που αναφέρετε είναι μια επικίνδυνη υπεραπλούστεση σύμφωνα με την οποία όλοι οι Αμερικανοί θέλουν τα όπλα για τον ίδιο λόγο κάτι που είναι νομίζω παραπάνω από εμφανές ότι δε μπορεί να ισχύει.Σίγουρα κάποιο τμήμα που για μένα δικαίως θα χαρακτηριζόταν gun nuts πιστεύει ακριβώς αυτό που γράψατε, αλλά το να λέμε ότι τα πράγματα είναι απλά, αυτός και μόνο αυτός είναι ο λόγος, είναι κάτι με το οποίο δε μπορώ να συμφωνήσω.Ο μακρινός συγγενής στο Houston (δε μιλάει ελληνικά) που ήταν κάτοχος συνολικά 17 όπλων την τελευταία φορά που αναφέρθηκε κάτι τέτοιο επίσης δεν συμφωνεί.
defacer 3.1.2013 | 04:55«I believe it's in the context of Britain not allowing India to have armed forces during the Second World War, leaving that area defensenseless.»Δεν είναι αλήθεια. Η ρήση είναι από τον Π̲ρ̲ώ̲τ̲ο̲ ΠΠ. Στον Δεύτερο ΠΠ ο Γκάντι είχε αρνηθεί τη συμμετοχή ινδικών στρατευμάτων υπέρ των Άγγλων. Τους είχε μάλιστα προτείνει ν' αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς με μη-βία (Ahimsa)!http://en.wikipedia.org/wiki/Gandhism#Brahmacharya_and_ahimsa«Ι want you to fight Nazism without arms, or, if I am to maintain military terminology, with non-violent arms. I would like you to lay down the arms you have as being useless for saving you or humanity. You will invite our great leader and Signor Mussolini to take what they want of the countries you call your possessions. Let them take possession of your beautiful island, with your many beautiful buildings. You will give all these but neither your souls, nor your minds. If these gentlemen choose to occupy your homes, you will vacate them. If they do not give you free passage out, you will allow yourself, man, woman, and child, to be slaughtered, but you will refuse to owe allegiance to them»
Όταν κάποια στιγμή οι υποστηρικτές της πολιτικής ορθότητας, που δήθεν προστατεύει αδύναμους,ευαίσθητους και κάθε λογής κατατρεγμένο, ξυπνήσουν απο το λήθαργο αυτής της φολκλόρ "προοδευτικότητας" θα συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος που έχει δημιουργηθεί, κ με την δική τους συμβολή, είναι χειρότερος απο τις πιο εφιαλτικές δυστοπίες ελέγχου λόγου και νού. Χειρότερος απο την πιο εφιαλτική "χούντα" που με τόση ευκολία επικαλούνται όταν οι "ελευθερίες" τους καταπιέζονται.