Aυτό το Σαββατοκύριακο δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος θα αγγίξουν σχεδόν ο ένας τον άλλον.
Η Αφροδίτη και ο Δίας θα απέχουν εκατομμύρια μίλια μεταξύ τους, αλλά από τη Γη θα φαίνεται ότι σχεδόν «συγκρούονται».
Αυτή η πλανητική σύνοδος συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά φέτος η εικόνα θα μοιάζει πολύ πιο κοντά από το συνηθισμένο. Κάτι ανάλογο θα συμβεί ξανά το 2039.
Ωστόσο, τις επόμενες ώρες το φαινόμενο με καθαρό ουρανό θα είναι ορατό με γυμνό μάτι ή κιάλια.
Μετά το Σάββατο, οι δύο πλανήτες θα τραβήξουν χωριστούς δρόμους καθώς θα αρχίζουν σταδιακά να απομακρύνονται τις επόμενες ημέρες.
«Είναι πολύ συναρπαστικό για τους αστρονόμους και είναι μια πραγματικά εξαιρετική ευκαιρία για τους ανθρώπους να βγουν έξω και να ρίξουν μια ματιά», εξηγεί η επιστήμονας και επικεφαλής στην Εταιρεία Αστρονομίας, καθηγήτρια Lucie Green.
Εξήγησε πως πλανητική σύνοδος είναι όταν δύο πλανήτες εμφανίζονται από την Γη κοντά μεταξύ τους ακόμα και σε σημείο που φαίνεται πως αγγίζει ο ένας τον άλλον στον νυχτερινό ουρανό.
Η πραγματική τροχιά ωστόσο του Δία από την Αφροδίτη απέχει περίπου 430 εκατομμύρια μίλια, αλλά η φαινομενική ευθυγράμμισή τους που φαίνεται από τη Γη δίνει την ψευδαίσθηση ότι αγγίζονται.
Η ώρα αιχμής ήταν σήμερα περίπου στις 07:00 ώρα Ελλάδας αλλά το φαινόμενο θα είναι ορατό την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες καθώς οι πλανήτες απομακρύνονται αργά.
Η καλύτερη ώρα είναι πριν από την αυγή, κοιτάζοντας ανατολικά πριν ανατείλει ο Ήλιος, όταν οι πλανήτες θα είναι χαμηλά στον ουρανό, κοντά στον ορίζοντα.
«Οι πλανήτες θα διαφέρουν ως προς τη φωτεινότητά τους. Η Αφροδίτη είναι πιο φωτεινή από τον Δία, επομένως θα φαίνεται εκθαμβωτικά φωτεινή. Ο Δίας από την άλλη θα είναι ελαφρώς πιο αμυδρός, περίπου το ένα έκτο της φωτεινότητας της Αφροδίτης», εξηγεί η καθηγήτρια Lucie Green.
Το φαινόμενο είναι ορατό και από τα δύο ημισφαίρια της Γης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας.
Όσοι παρατηρούν με τηλεσκόπιο μπορούν επίσης να δουν και μια άποψη του Άρη και του Κρόνου, σχηματίζοντας συνολικά μια γραμμή τεσσάρων πλανητών.
Με πληροφορίες του BBC