Ορισμένες ισχυρές εταιρείες συχνά επιχειρούν να διακόψουν την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο, να αποτρέψουν την πρόσβαση νέων καταναλωτών και να διευκολύνουν την κρατική επιτήρηση. Κάποιοι δημοσιογράφοι και bloggers αμφισβητούν όχι μόνο τις παραπάνω πρακτικές, αλλά και κάθε κυβερνητική κατάχρηση εξουσίας. Οι πιο «τολμηροί» από αυτούς βρίσκονται φυλακισμένοι και το Electronic Frontier Foundation παλεύει για τα δικαιώματά τους.
O αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή επειδή τόλμησαν να υψώσουν τη φωνή τους online, συνεχώς αυξάνεται. Το 2014, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν, συνελήφθησαν για δραστηριότητες που διεξήγαγαν μέσα στο διαδίκτυο, όσο ήταν συνδεδεμένοι. Σε μια έκθεση του 2015, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν 178 περιστατικά φυλακισμένων «online δημοσιογράφων» σε μόνο 12 χώρες. Όλο και περισσότερα νέα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα, σε μια εποχή που όλοι μπορούν να μιλήσουν χωρίς την ανάγκη θεσμών ή εδράνων, τα κράτη επιλέγουν έναν πιο άμεσο τρόπο για να αφαιρέσουν τη δύναμη από εκείνους που τα λένε έξω από τα δόντια: τους φυλακίζουν και τους κόβουν τη σύνδεση.
Σύμφωνα με εκτενείς αναφορές και εκθέσεις του Electronic Frontier Foundation, πίσω από τα σίδερα δεν βρίσκονται μόνο όσοι τολμούν να αντιταχθούν σε πολιτικά καθεστώτα. Σήμερα στις φυλακές του κόσμου υπάρχουν προγραμματιστές, σχεδιαστές, κατασκευαστές λογισμικού και χάκερς, οι οποίοι κρατούνται ή απειλούνται με φυλάκιση για το έργο τους, το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει την ελεύθερη έκφραση και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι συγγραφείς και ειδικότερα οι πολιτικοί δημοσιογράφοι, έχουν καταλάβει ότι εδώ και καιρό αποτελούν κίνδυνο για όσους βρίσκονται στην εξουσία. Απλά, τώρα οι «τεχνολόγοι» έρχονται να προστεθούν στην λίστα των επαγγελμάτων που φοβούνται οι πολιτικοί και οι δικτάτορες.
Το Electronic Frontier Foundation είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο «δυνατούς» μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στον κυβερνοχώρο, ο οποίος υπερασπίζεται τις πολιτικές ελευθερίες στον ψηφιακό κόσμο. Ιδρύθηκε το 1990, προωθεί την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, την ελεύθερη έκφραση και την καινοτομία μέσω της επίλυσης των διαφορών, της ανάλυσης της πολιτικής γνώμης, του ακτιβισμού και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες ενισχύονται και προστατεύονται όσο μεγαλώνει η χρήση της τεχνολογίας γύρω μας.
Το EFF υποστηρίζει τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης που ορίζονται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πιστεύει ότι οι αρχές αυτές πρέπει να επεκταθούν και στο Διαδίκτυο. Το δικαίωμα «να αναζητά, να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες» περιλαμβάνει το δικαίωμα να επινοεί και να μοιράζεται εργαλεία που επιτρέπουν και προστατεύουν αυτές τις ικανότητες.
Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από είκοσι blogs τα οποία γράφονται μέσα σε φυλακές, ενώ σύμφωνα με μια απογραφή της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, 259 δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο είναι φυλακισμένοι, με τους περισσότερους από αυτούς στην Τουρκία (81 άτομα).
Θέλοντας να ρίξει περισσότερο φως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το EFF συχνά συνεργάζεται με άλλους παγκόσμιους οργανισμούς όπως η Πρωτοβουλία για την Νομική Άμυνα των ΜΜΕ (Media Legal Defence Initiative) για να βοηθήσει τα άτομα και τις οικογένειές τους να βρουν νομική και οικονομική υποστήριξη. Μαζί με αυτούς, το EFF εργάζεται όχι μόνο για να βοηθήσει να δημιουργηθούν online κοινότητες για αυτές τις περιπτώσεις αλλά και να βρεθεί βοήθεια από ισχυρότερους μηχανισμούς, όπως αυτούς των Ηνωμένων Εθνών.
σχόλια