Μια έρευνα του BBC για τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια παραγωγής των iPhone στην Κίνα, αλλά και στις τοποθεσίες εξόρυξης των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους στην Ινδονησία, ρίχνει φως σε ένα ζοφερό τοπίο, απεικονίζοντας εργάτες που κοιμούνται ελάχιστα και δουλεύουν εξαντλητικές βάρδιες χωρίς ρεπό, αλλά και παιδική εργασία σε άθλια, ανθυνιεινά περιβάλλοντα.
Όπως αναφέρεi το The Next Web, παρόμοιες έρευνες είχαν γίνει και το 2012 που είχαν αποκαλύψει το ίδιο άθλιες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στις αυτοκτονίες των εργατών της κινεζικής Foxconn. Έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση διχτυών στα κτήρια όπου εργάζονται αλλά και διαμένουν οι εργάτες, καθώς και την αντίδραση της Apple η οποία διεξήγαγε πιο τακτικούς ελέγχους στα εργοστάσια, δημοσιέυοντας, μάλιστα, τα αποτελέσματά τους στο διαδίκτυο.
Το βίντεο, που τράβηξε ρεπόρτερ του BBC υποδυόμενος τον εργάτη σε κινεζικό εργοστάσιο κατασκευής iPhone για λογαριασμό της εκπομπής Panorama, αποκαλύπτει ότι όλοι οι όροι που έχει θέσει η Apple καταπατώνται και δείχνει εργάτες που δουλεύουν επί 18 ημέρες συνεχώς οι οποίοι αποκοιμιούνται επάνω στα μηχανήματα, αλλά προχωρά κι ένα βήμα βαθύτερα ρίχνοντας φως και στις πηγές εξόρυξης των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων της Apple.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Bangka της Ινδονησίας, όπου δείχνει δεκατετράχρονα παιδιά να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με κίνδυνο της ζωής τους.
Σύμφωνα με το Business Insider, που παρακολούθησε την εκπομπή Panorama, όταν ο δημοσιογράφος του BBC πήγε στην έδρα της Apple στο Coupertino να μιλήσει με ανώτερα στελέχη της εταιρείας, εκείνοι, συνειδητοποιώντας το θέμα της συνέντευξης, αρνήθηκαν να μιλήσουν on camera, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με τα ευρήματα του ρεπορτάζ.
UPDATE: Τελικά η Apple εξέδωσε προ ολίγου απάντηση, μέσω της οποίας αντικρούει τις κατηγορίες του ρεπορτάζ του BBC, δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί του BBC "απέχουν πολύ από την αλήθεια" και λέγοντας επίσης ότι ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, νιώθει "βαθύτατα προσβεβλημένος".
Παρακολουθήστε απόσπασμα της έρευνας του BBC, στο παρακάτω βίντεο:
σχόλια