Βέλγιο: Ρομπότ κατά του κορωνοϊού - «Μιλούν» 53 γλώσσες και εντοπίζουν τον πυρετό

Βέλγιο: Ρομπότ κατά του κορωνοϊού - «Μιλούν» 53 γλώσσες και εντοπίζουν τον πυρετό Facebook Twitter
0

Ρομπότ που μιλούν περισσότερες από 53 γλώσσες, εντοπίζουν τον πυρετό και εξακριβώνουν εάν οι άνθρωποι φοράνε σωστά τις μάσκες τους, επιστρατεύτηκαν στο Βέλγιο πραγματοποιώντας ελέγχους σε νοσοκομεία και καταστήματα.

Οι άνθρωποι, που θα φθάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας από την Τρίτη, θα απαντούν σε ερωτήσεις διαδικτυακά ή σε ένα διαδραστικό περίπτερο. Το ρομπότ θα σκανάρει τον κώδικα QR, θα ελέγχει τις απαντήσεις τους, θα μετράει τη θερμοκρασία τους και θα διαπιστώνει εάν οι φοράνε σωστά τη μάσκα τους.

Ο Φαμπρίς Γκοφάν, διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρείας Zorabots, είπε πως τα ρομπότ του χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και ξενοδοχεία από το 2013, όμως τώρα βρήκε για εκείνα έναν νέο ρόλο. Τα ρομπότ του θα διεξάγουν τεστ για την COVID-19, όμως θα μπορούσαν να παράσχουν χρήσιμες ενδείξεις. 

«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του ρομπότ... είναι ότι μπορεί να κινηθεί, να προσεγγίσει ανθρώπους, μπορεί και μιλάει σε ανθρώπους και μάλιστα στη μητρική γλώσσα τους. Μιλάει πάνω από 53 γλώσσες», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters TV.

Ο Μίκαελ Βανμέχελεν, διευθυντής στο νοσοκομείο, εξήγησε ότι εάν κάποιος εκδηλώνει συμπτώματα πυρετού θα μπορεί να οδηγηθεί από το ρομπότ, ένα μηχάνημα που δεν απαιτεί επαφή, σε κάποιον απομονωμένο χώρο.

Το νοσοκομείο δέχεται περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα και αναμένεται να επιτρέψει ξανά τα επισκεπτήρια από την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ζωή στο Βέλγιο επιστρέφει σε σχετική κανονικότητα μετά την καραντίνα για τον νέο κορωνοϊό.

 

Από την πλευρά του, ο Γιαν Μπούσελς, επικεφαλής της digitopia, που ανέπτυξε το λογισμικό, εξήγησε πως το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει αναλαμβάνοντας επαναλαμβανόμενες εργασίες και επιτρέποντας στο ιατρικό προσωπικό να επικεντρωθεί στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Το ρομπότ μπορεί επίσης να μάθει να κάνει μια δουλειά, τόνισε.

Τα ρομπότ, που κοστίζουν 30.000 ευρώ, έχουν πουληθεί επίσης σε κλινικές στη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τη Ρουάντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM