Μια νέα εφαρμογή social media, που ονομάζεται BeReal, έχει γίνει η τελευταία εμμονή της Gen Z- και όχι μόνο.
Το BeReal φτιάχτηκε το 2020, αλλά φαίνεται πως τώρα ήρθε η στιγμή του αφού τα downloads της εφαρμογής έχουν αυξηθεί κατά 315% από την αρχή της χρονιάς, καταλαμβάνοντας πλέον την τέταρτη θέση στη λίστα των social media apps με τις περισσότερες λήψεις, πίσω από το Instagram, το Snapchat και το Pinterest.
The @BeReal_App is fucking fire.
— Harry Stebbings (@HarryStebbings) May 16, 2021
I joined 16 days ago.
I have deepened friendships
I have made new friends.
This is so great 😃
Σύμφωνα με την περιγραφή της εφαρμογής στο App Store της Apple, το BeReal καλεί τους χρήστες να δείξουν στους φίλους τους «ποιοι πραγματικά είναι, για μια φορά», αφαιρώντας φίλτρα και στημένες πόζες ή την δυνατότητα να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες.
Το BeReal επιτρέπει ουσιαστικά στον χρήστη να μοιράζεται φωτογραφίες του εαυτού του και της ζωής του, αλλά με μια προϋπόθεση: πρέπει να δημοσιεύεις μια φορά την ημέρα, την ίδια ώρα.
Η εφαρμογή ειδοποιεί τον χρήστη σε τυχαία στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι είναι «ώρα να γίνεις αληθινός». Όταν ο χρήστης ανοίξει την εφαρμογή, ξεκινά ένα χρονόμετρο δύο λεπτών, δίνοντάς του περιορισμένο χρόνο για να απαθανατίσει ό,τι κάνει εκείνη τη στιγμή.
Την ίδια στιγμή, το BeReal τραβάει μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας τόσο την μπροστινή όσο και την πίσω κάμερα, ώστε οι υπόλοιποι χρήστες να μπορούν να δουν πώς είναι και πού βρίσκεται.
Σύμφωνα με τους «κανόνες», ο χρήστης μπορεί να διαγράψει κάποια ανάρτηση μόνο μία φορά την ημέρα, αφού την έχει δημοσιεύσει στη ροή. Κι ενώ μπορείτε να επαναλάβει το BeReal όσες φορές θέλετε κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης των δύο λεπτών, αφού πατήσει το "post", μπορείτε να το διαγράψει και να το επαναλάβει μόνο μία φορά.
Αυτό που ήθελαν, βασικά, οι εμπνευστές του ήταν να αποθαρρύνουν τους χρήστες από το να ξοδεύουν πολύ χρόνο στις αναρτήσεις τους, μην επιτρέποντάς τους να κάνουν πολλαπλές προσπάθειες.
Για να αντιδράσετε στη δημοσίευση κάποιου άλλου στο BeReal, δεν γίνεται απλώς να πατήσετε μια "καρδιά" ή "thumbs up", αντιθέτως πρέπει να τραβήξετε φωτογραφία του προσώπου σας μέσω της εφαρμογής- τα λεγόμενα "realmojis", όπου αντί για emoji, οι εκφράσεις του προσώπου σας γίνονται "ζωντανό emoji".
Το format είναι παρόμοιο με το Snapchat, αλλά δεν υπάρχει επεξεργασία ούτε δυνατότητα επανάληψης, ενώ σε περίπτωση που το κάνετε, η εφαρμογή προειδοποιεί τους άλλους χρήστες, αποκαλύπτοντας ακριβώς πόσες επαναλήψεις χρειάστηκαν.
Εάν ο χρήστης δημοσιεύσει εκτός των δύο λεπτών που του έχουν διατεθεί (επομένως είχε χρόνο για επεξεργασία), οι υπόλοιπο ειδοποιούνται ότι η ανάρτηση δεν ήταν "αληθινή απεικόνιση" της ζωής του εκείνη τη στιγμή.
Με πληροφορίες από Insider, Teen Vogue