Πολλοί νομίζουν πως οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν από μια πυρηνική καταστροφή, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι ένας μύθος. Ωστόσο, υπάρχει ένα πλάσμα, που μάλλον θα είναι το μόνο που θα επιβιώσει σε περίπτωση που όλη η ζωή στον πλανήτη αφανιστεί.
Τα Βραδύπορα, γνωστά και ως αρκούδες του νερού, είναι μικροσκοπικά πλάσματα που κατοικούν στο νερό και φημίζονται για την ανθεκτικότητα τους.
Τα μικρά αυτά ασπόνδυλα με τα οκτώ πόδια μπορούν να επιβιώσουν για έως και 30 χρόνια χωρίς φαγητό ή νερό και μπορούν να αντέξουν ακραίες θερμοκρασίες, έκθεση σε ακτινοβολία ή ακόμη και την έλλειψη βαρύτητας.
«Οι Βραδύπορα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά» λέει στο National Geographic ο Thomas Boothby, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να αποκαλύψουν το μυστικό τους και να αποκρυπτογραφήσουν τι τα κάνει τόσο ισχυρά.
Σε πολλά εκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο ήλιος θα πεθάνει και προτού το κάνει αυτό θα υπάρξει μια τόσο ισχυρή έκρηξη η οποία θα βράσει κυριολεκτικά όλα τα νερά των ποταμών και των ωκεανών στη Γη. Τα πάντα θα πεθάνουν τότε και καμία μορφή ζωής δεν θα μπορέσει να επιβιώσει από αυτό το ακραίο φαινόμενο. Τα βραδύπορα όμως, μάλλον θα επιβιώσουν για αρκετές μέρες και θα πεθάνουν τελευταία.
Οι συνσυγγραφείς της μελέτης προσπάθησαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις πιθανών αστροφυσικών καταστροφών σε κάτι περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή και έφτασαν στο συμπέρασμα πως αυτά τα μικρά πλάσματα ίσως τελικά είναι το μόνο ζωντανό πράγμα που και πάλι θα έμενε στη Γη.
Ένας μεγάλος αστεροειδής είναι η πιθανή αιτία της μαζικής εξαφάνισης πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια που εξάλειψε περίπου το 75 τοις εκατό των ειδών στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των δεινοσαύρων. Σήμερα, οι αστρονόμοι γνωρίζουν μόνο δώδεκα αστεροειδείς και νάνους πλανήτες με αρκετή μάζα για να βράσουν κατά την πτώση τους τους ωκεανούς της Γης αν συγκρούονται με τον πλανήτη μας. Και κανένα από αυτά τα αντικείμενα δεν αναμένεται ποτέ να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γης.
Υπάρχουν όμως αστεροειδείς εκεί έξω που δημιουργούν κινδύνους σύγκρουσης και είναι αρκετά μεγάλοι για να προκαλέσουν έναν μακρύ και θανατηφόρο χειμώνα, καθώς η σύγκρουση θα έκρυβε το ηλιακό φως και θα προκαλούσε πτώση των θερμοκρασιών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για πολλές μορφές ζωής στην επιφάνεια, αλλά όχι για τα βραδύπορα.
«Τα μικρά αυτά πλάσματα μπορούν να ζήσουν γύρω από τις ηφαιστειακές οπές στο βάθος του ωκεανού, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μια τεράστια ασπίδα ενάντια στα γεγονότα που θα ήταν καταστροφικά για τον άνθρωπο και τα άλλα θηλαστικά », λέει ένας από τους επιστήμονες.
Η διαδικασία που φαίνεται να τα βοηθά στην επιβίωση, λέγεται κρυπτοβίωση και τα θέτει σε κάποια κατάσταση νάρκης που επιβραδύνει πολύ τον μεταβολισμό τους μειώνοντας δραματικά την ανάγκη για οξυγόνο και απαλλάσσοντας τα κύτταρα τους από το νερό σχεδόν εντελώς, σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica.
Σε αυτή τη κατάσταση, τα πλάσματα είναι σαν να μιμούνται τον θάνατο ώστε να μπορούν να επιβιώσουν σε μέρη χωρίς καθόλου νερό, σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο οι -200 βαθμοί Κελσίου ή υψηλές έως και 150 βαθμούς.
Όταν βρουν έστω και λίγο νερό, η «μούμια» στην οποία έχουν μετατραπεί αναζωογονείται και επιστρέφει στη ζωή.
Τα βραδύπορα μπορούν να αντέξουν την εξαιρετικά χαμηλή πίεση του κενού καθώς και πολύ υψηλές πιέσεις, χιλιάδων ατμοσφαιρών. Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν στο κενό του διαστήματος, καθώς και σε πίεση 6.000 ατμοσφαιρών, που είναι περίπου έξι φορές πιο μεγάλη από αυτή που επικρατεί στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών.
Είναι επίσης τρομακτικά ανθεκτικά και στην ακτινοβολία, όπως απέδειξε ο Πολ Μέι από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Τα βραδύπορα μπορούν να επιζήσουν απορροφώντας 5.700 Gray ή 570.000 Ραντ ακτινοβολίας ακτίνων Χ (δέκα με είκοσι Gray μπορεί να είναι θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο). Η μόνη έως τώρα εξήγηση για την αντοχή τους είναι ότι λόγω της αφυδατωμένης κατάστασής τους η ιονίζουσα ακτινοβολία δεν μπορεί να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Δείτε ένα σύντομα βίντεο που εξηγεί και μας συστήνει τους μοναδικούς ίσως κληρονόμους της Γης:
σχόλια