Βρετανοί επιστήμονες και κλινικοί γιατροί που εργάζονται σε μια πρωτοποριακή μελέτη δοκιμής μιας πιθανής θεραπείας από τον ιό HIV, ανακοίνωσαν ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο καθώς 44χρονος ασθενής που δέχτηκε την εφαρμογή εμφανίζεται καθαρός από ίχνη του ιού.
Η έρευνα, που διεξάγεται από πέντε κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας με την υποστήριξη του NHS (ΕΣΥ), συνδυάζει πρότυπα αντιρετροϊκών φαρμάκων με ένα φάρμακο που επανενεργοποιεί τον αδρανή HIV και ένα εμβόλιο που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να καταστρέψει τα μολυσμένα κύτταρα.
Τα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι από μόνα τους ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην διακοπή της αναπαραγωγής του ιού, αλλά όχι στην εξάλειψη της νόσου, οπότε πρέπει να λαμβάνονται εφόρου ζωής.
Συνολικά πενήντα ασθενείς παίρνουν μέρος στην μελέτη και οι πρώτες δοκιμές στον 44χρονο που ολοκλήρωσε τη θεραπεία, δείχνουν πως δεν υπάρχουν ίχνη του ιού στο αίμα του, αναφέρουν οι Sunday Times.
Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος πριν τα ευρήματα χαρακτηριστούν επιτυχία, καθώς ο ιός έχει επανεμφανιστεί σε ανθρώπους που αρχικά είχε θεωρηθεί πως θεραπεύτηκαν, αλλά παράλληλα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, αναφέρει ο Guardian.
O Mark Samuels, ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας είπε στους Sunday Times: "Αυτή είναι μία από τις πρώτες σοβαρές προσπάθειες για πλήρη θεραπεία ασθενή από τον ιό HIV. Διερευνούμε την πραγματική δυνατότητα για τη θεραπεία του. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση και είναι ακόμα νωρίς, αλλά η πρόοδος ήταν αξιοσημείωτη".
Ο HIV είναι σε θέση να "κρυφτεί" από το ανοσοποιητικό σύστημα σε αδρανή κύτταρα όπου άκρως εξελιγμένες δοκιμές δεν μπορούν να τον εντοπίσουν και συνεπώς αντιστέκεται στην θεραπεία. Αυτή η νέα εφαρμογή προσπαθεί να τον "ξεγελάσει" και να τον κάνει να αποκαλυφθεί από τις κρυψώνες του και στη συνέχεια ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να τον αναγνωρίσει, να του επιτεθεί και να τον σκοτώσει.
Η δυσκολία για την εξάλειψη του HIV φάνηκε στην περίπτωση ενός κοριτσιού στο Μισισιπή. Το 2010, δέχτηκε μια ισχυρή θεραπεία αντιρετροϊκών φαρμάκων εντός 30 ωρών από τη γέννησή του και ενώ μητέρα του είχε διαγνωστεί θετική στον ιό HIV. Η θεραπεία συνεχίστηκε μέχρι το νοσοκομείο να χάσει την επαφή με τη μητέρα, 18 μήνες αργότερα. Όταν η μητέρα και το παιδί επανεμφανίστηκαν μετά από πέντε μήνες, το μωρό δεν εμφάνισε ανιχνεύσιμο ιό στο αίμα του, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η έγκαιρη παρέμβαση είχε πετύχει τη θεραπεία του. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, ο ιός επανεμφανίστηκε.
Το μόνο πρόσωπο που πιστεύεται ότι έχει θεραπευτεί, ήταν ο Timothy Ray Brown, ένας Αμερικανός που δέχτηκε θεραπεία στη Γερμανία. Χρειάστηκε μια μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αντικαταστήσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα με βλαστικά κύτταρα που θα ανακατασκεύαζαν το ανοσοποιητικό σύστημα του. Ο γιατρός του βρήκε δότη ο οποίος ήταν ανθεκτικός στη μόλυνση από τον HIV εξαιτίας μιας γενετικής μετάλλαξης που εμπόδιζε τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα.
Ωστόσο, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι δύσκολη και δυνητικά επικίνδυνη για τον ασθενή και εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου διακυβεύεται η ζωή του.
Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο και περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει. Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτή τη νέα -ίσως επαναστατική- θεραπεία είναι το Imperial College London, το University College London, το King's College London, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
σχόλια