Σε τεχνολογίες αντιγήρανσης στρέφουν το ενδιαφέρον τους πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη προκειμένου να ζήσουν περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο στο παρελθόν.
Ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι δύο από τους δισεκατομμυριούχους που έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια επένδυση. Οι επιστήμονες έχουν αναφέρει πως η πρόοδος που έχει καταγραφεί στην έρευνα κατά της γήρανσης, σημαίνει πως οι άνθρωποι είναι σε θέση να ζήσουν περισσότερο από τους προγόνους τους. Όμως, οι θεραπείες θα έχουν ένα τίμημα που προς το παρόν είναι απλησίαστο για τους περισσότερους, αλλά όχι για όλους.
Το συμπέρασμα είναι πως οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν στα χέρια τους τις τελευταίες πρωτοποριακές θεραπείες και για αυτό το λόγο κάποιοι ξεκίνησαν να επενδύουν τις περιουσίες τους για την ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογιών αντιγήρανσης. Το 2021 ο Τζεφ Μπέζος φέρεται να επένδυσε στην Altos Labs, μια νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης για την αποκατάσταση της υγείας και της ανθεκτικότητας των κυττάρων, με στόχο την αντιστροφή των ασθενειών για τον μετασχηματισμό της ιατρικής».
Όπως και ο Πίτερ Τίελ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της PayPal, έχει επίσης επενδύσει και στην Unity Biotechnology, μια εταιρεία που ερευνά τα «γερασμένα κύτταρα», τα οποία σταματούν να διαιρούνται στους ανθρώπους καθώς γερνούν. Η ιδέα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, είναι να αναπτυχθούν «φάρμακα για την επιβράδυνση, την ανακοπή ή τη διατήρηση των ασθενειών της γήρανσης». Από την άλλη μεριά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν, είναι συνιδρυτές του Βραβείου Breakthrough, το οποίο απονέμει ετησίως τρία εκατομμύρια δολάρια σε επιστήμονες που κάνουν «πρόοδο για την παράταση της ανθρώπινης ζωής».
Σύμφωνα με το New Yorker, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον έχει δωρίσει τουλάχιστον 370 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα κατά της γήρανσης. Οι συνιδρυτές της Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, βοήθησαν στην ίδρυση της νεοφυούς εταιρείας βιοτεχνολογίας Calico, μιας θυγατρικής της Alphabet που ερευνά ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.
Ο Ίλον Μασκ δεν έχει επενδύσει σε τεχνολογίες αντιγήρανσης
Σε αντίθεση με τους παραπάνω, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Ίλον Μασκ δεν έχει επενδύσει σε τεχνολογίες αντιγήρανσης. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα προκαλούσε ασφυξία στην κοινωνία, γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αλλάζουν γνώμη. Απλά πεθαίνουν. Έτσι, αν δεν πεθάνουν, θα μείνουμε κολλημένοι με τις παλιές ιδέες και η κοινωνία δεν θα προχωρήσει», φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά στο Insider.
Ένας βιοηθικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, δήλωσε ότι αυτές οι επιστημονικές εξελίξεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν όλα τα είδη των υφιστάμενων ανισοτήτων που ήδη έχουμε. «Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι είχαμε ένα είδος εμβολίου για την πανδημία της ηλικίας. Αυτό θα επιδεινώσει δυνητικά όλα τα είδη των υφιστάμενων ανισοτήτων που έχουμε», δήλωσε στους Times.
Παράλληλα επεσήμανε ότι αυτή η ανισότητα θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς οι δισεκατομμυριούχοι θα είχαν τότε ακόμη περισσότερο χρόνο για να αυξήσουν τον πλούτο τους. «Όσο περισσότερο ζεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο πλούτος σου. Όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο μεγαλύτερη πολιτική επιρροή έχεις», σημείωσε. Ενώ η πρόοδος στην αντιγήρανση ήταν αρχικά αργή, οι επιστήμονες είχαν μια σειρά από πρόσφατες ανακαλύψεις που τους επέτρεψαν να εντοπίσουν βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να προκαλούν γήρανση, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών στο DNA μας με την πάροδο του χρόνου και των πρωτεϊνών που δεν συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε στο σώμα μας.
Τον Απρίλιο του 2022, οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να αντιστρέψουν ορισμένα από τα φυσικά σημάδια της γήρανσης και «επαναπρογραμμάτισαν» το δέρμα σε μια ομάδα ανθρώπων ηλικίας 38 έως 53 χρονών, με ορισμένους από αυτούς να φαίνονται έως και τριάντα χρόνια νεότεροι. Η τεχνική δεν προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και οι ερευνητές δήλωσαν ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν ορισμένες από τις λειτουργίες που είχαν χαθεί σε παλαιότερα κύτταρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πρόσφατα ότι ορισμένα κύτταρα φαίνεται να καθοδηγούν τη διαδικασία γήρανσης και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος, που γίνονται πιο συχνές όσο μεγαλώνουμε.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι η αφαίρεση αυτών των κυττάρων θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να την αντιστρέψει. Περισσότερες από δύο δωδεκάδες εταιρείες ερευνούν επί του παρόντος τρόπους αφαίρεσης αυτών των κυττάρων στον άνθρωπο. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας της Γήρανσης στο Ιατρικό Κολέγιο Albert Einstein της Νέας Υόρκης, πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να υποβληθούν στη θεραπεία αυτή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Τελειώσαμε με την ελπίδα και την υπόσχεση. Βρισκόμαστε στο σημείο μεταξύ της ύπαρξης υποσχέσεων και της υλοποίησής τους», κατέληξε μιλώντας στους Financial Times.
Με πληροφορίες από Greek Reporter