Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικες μπορεί να κινδυνεύουν από απώλεια ακοής λόγω της χρήσης ακουστικών και της παρουσίας τους σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μοσική, σύμφωνα με μια μελέτη.
Διεθνής ομάδα ερευνητών εκτιμά ότι το 24% των ανθρώπων ηλικιών 12 έως 34 ετών, ακούει μουσική σε ατομικές συσκευές ακρόασης σε «μη ασφαλές επίπεδο». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Global Health.
Κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν «επειγόντως» πολιτικές ασφαλούς ακρόασης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περισσότερα από 430 εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από απώλεια ακοής σε βαθμό αναπηρίας.
Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της χρήσης προσωπικών συσκευών ακρόασης, όπως τα smartphones.
Επαναλαμβανόμενες ή ακόμη και μεμονωμένες περιπτώσεις μη ασφαλούς ακρόασης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ακουστικό σύστημα, που εκδηλώνεται με παροδικές ή μόνιμες εμβοές ή/και αλλαγές στην ακοή, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Η βλάβη από τη μη ασφαλή ακρόαση μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ζωής, και η έκθεση σε θόρυβο νωρίτερα στη ζωή μπορεί να κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα στην απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία».
Η μελέτη τους εξέτασε τα ποσοστά μη ασφαλούς ακρόασης σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, εξέτασαν προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις συσκευές ακρόασης και τους χώρους δυνατής μουσικής, μεταξύ του 2000 και του 2021.
Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν τριάντα τρεις μελέτες που αφορούσαν λίγο περισσότερα από 19.000 άτομα.
Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι το 23% των ενηλίκων που μελετήθηκαν και το 27% των ανηλίκων εκτέθηκαν σε υπερβολικό θόρυβο από προσωπικές συσκευές ακρόασης.
Εκτίμησαν επίσης ότι το 48% των ατόμων ηλικίας 12 έως 34 ετών σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε υπερβολικό θόρυβο σε χώρους με δυνατή μουσική, όπως κλαμπ ή μπαρ, αλλά προειδοποίησαν ότι η εκτίμηση αυτή είναι περιορισμένης ακρίβειας.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων που θα μπορούσαν δυνητικά να κινδυνεύσουν από απώλεια ακοής ως αποτέλεσμα κυμαίνεται από 0,67 δισεκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια.
Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι τα ευρήματα δεν συνεκτιμούν δημογραφικούς παράγοντες ή "αλλαγές στην πολιτική για την ασφαλή ακρόαση σε ορισμένες χώρες, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε δυνατή μουσική σε χώρους εκδηλώσεων και μέσω προσωπικών συσκευών ακρόασης μπορεί να σημαίνει ότι ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι ενήλικες θα κινδυνεύσουν από απώλεια ακοής στη μετέπειτα ζωή τους.
Με πληροφορίες από Guardian