Εφαρμογή για κινητά εξασφαλίζει γεύματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Εφαρμογή για κινητά εξασφαλίζει γεύματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς Facebook Twitter
0

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει σε ανθρώπους παντού στη Γη να κάνουν χρηματικές δωρεές για να βοηθήσουν στη σίτιση των 4 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Σύρων που ζουν σε γειτονικές χώρες.


Η εφαρμογή

ημιουργήθηκε από μια νεοσύστατη εταιρεία στο Βερολίνο και θεωρείται η πρώτη στο είδος της, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση δωρεάν σίτισης του WFP στην Ιορδανία, όπου πολλοί Σύροι καταφεύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση στη χώρα τους.


Η εφαρμογή, που λειτουργεί και σε συσκευές iPhone και σε Android, προσφέρει την επιλογή να πληρώσει κανείς από μισό δολάριο (0,46 ευρώ) την ημέρα έως 150 δολάρια (139 ευρώ) το χρόνο, και τα χρήματα κατευθύνονται άμεσα στα προγράμματα του ΟΗΕ για σχολικά γεύματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς.


Το πρόγραμμα, είπε ο Ρόμπερτ Οπ, διευθυντής καινοτομίας και διαχείρισης αλλαγής στο WFP, "είναι σίγουρα για μας ένας τρόπος να διευρύνουμε τη βάση των ατόμων που συνεισφέρουν, και ψάχνουμε όλο και περισσότερο για συνεταίρους στον ιδιωτικό τομέα και ιδιώτες γενικά στον ευρύτερο πληθυσμό να μας βοηθήσουν."


Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ παραμένουν οι παραδοσιακοί χρηματοδότες του Επισιτιστικού Προγράμματαος, αλλά ο οργανισμός διερευνεί και εναλλακτικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσει τις αυξανόμενες ανάγκες στήριξης για τους Σύρους πρόσφυγες. Πριν από δύο μήνες, το πρόγραμμα του ΟΗΕ εγκαινίασε μια νέα καμπάνια χρηματοδότησης και ενημέρωσης του κοινού με παγκόσμιες εταιρείες όπως η McDonald's και η Google.


Η εξάλειψη της πείνας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς καθώς και στις συριακές κοινότητες στο Λίβανο και την Ιορδανία θεωρούνται ως εξαιρετικής σημασίας για να ενθαρρύνουν τους Σύρους να μη φύγουν από την περιοχή για ένα επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.


Το WFP, το οποίο χρειάζεται 26 εκατομμύρια δολάρια (24,1 εκατ. ευρώ) την εβδομάδα για να ταίσει τα 4 εκατομμύρια προσφύγων στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, αναγκάστηκε να ελαττώσει τις μερίδες φαγητού που πρόσφερε ώστε να σιτίζει 1,3 εκατομμύρια άτομα, λόγω περιορισμένων πόρων το 2014. Σε μια επείγουσα σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες το Σεπτέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να δώσουν τουλάχιστον 1 δις ευρώ παραπάνω στην Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλους οργανισμούς, και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες στη Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και άλλες χώρες.


Ο ιδρυτής της εφαρμογής "Μοιραστείτε το Γεύμα" Σεμπάστιαν Στρίκερ είπε στο Ρόιτερς, "Τώρα δουλεύουμε με 20.000 παιδιά στον προσφυγικό καταυλισμό Ζάταρι στη βόρεια Ιορδανία και μοιράζουμε σχολικό φαγητό για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της πείνας και της έλλειψης σχολικής εκπαίδευσης."


Ο Σάντα Μογκράμπι, υπεύθυνος επικοινωνίας για το WFP στην Ιορδανία που εργάζεται στον καταυλισμό του Ζάταρι, είπε ότι πολλοί από τους 85.000 Σύρους που βρίσκονταν εκεί "έχουν επηρεαστεί πολύ έντονα" από τις μειώσεις στο πρόγραμμα και γι' αυτό έχουν ρισκάρει τις ζωές τους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων λόγων.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM