Το πόσο γρήγορα περπατούν οι άνθρωποι στα 40 τους χρόνια είναι ένα σημάδι του πόσο γηρασμένος είναι ο εγκέφαλός τους και το σώμα τους, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Χρησιμοποιώντας μια απλή δοκιμασία ταχύτητας βηματισμού, οι ερευνητές υποστηρίζουν πωςε μπόρεσαν να μετρήσουν τη διαδικασία γήρανσης. Όχι μόνο τα όργανα των πιο αργών περιπατητών είχαν γεράσει πιο γρήγορα, αλλά και τα πρόσωπά τους φαίνονταν μεγαλύτερα και είχαν μικρότερο εγκέφαλο. Η διεθνής επιστημονική ομάδα είπε ότι τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο BBC, ήταν μια έκπληξη
Οι γιατροί συχνά μετρούν την ταχύτητα βηματισμού για να μετρήσουν τη συνολική υγεία, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, επειδή είναι ένας καλός δείκτης μυϊκής δύναμης, πνευμονικής λειτουργίας, ισορροπίας, δύναμης σπονδυλικής στήλης και όρασης. Οι βραδύτερες ταχύτητες έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Σε αυτή τη μελέτη, σε 1000 άτομα στη Νέα Ζηλανδία, που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1970 και ήταν ηλικίας έως 45 ετών, η δοκιμή ταχύτητας βηματισμού χρησιμοποιήθηκε πολύ νωρίτερα, σε ενήλικες στα μέσα της ζωής τους.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν επίσης κάνει εξετάσεις, τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους είχαν κάνει γνωστικές εξετάσεις κάθε δύο χρόνια. «Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι ο αργός βηματισμός δείχνει ένα πρόβλημα αρκετές δεκαετίες πριν το γήρας», δήλωσε ο καθηγητής Terrie E Moffitt, επικεφαλής συγγραφέας από το King's College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ.
Ακόμα και στην ηλικία των 45 ετών, παρατηρήθηκε μια μεγάλη διακύμανση στις ταχύτητες βάδισης, με την ταχύτερη να είναι δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Σε γενικές γραμμές, οι βραδύτεροι περιπατητές τείνουν να δείχνουν σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης με τους πνεύμονες, τα δόντια και τα ανοσοποιητικά συστήματα να είναι σε χειρότερη κατάσταση, σε σχέση με εκείνων που περπατούσαν γρηγορότερα.
Το πιο απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι οι πιο αργές περιπατητές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πιο γερασμένους εγκεφάλους. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προβλέψουν την ταχύτητα περπατήματος των 45αρηδων, χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των γνωστικών εξετάσεων τους από τότε που ήταν τριών.
Τα παιδιά που μεγάλωσαν και έγιναν πιο αργοί περιπατητές (με μέσο βάδισμα 1,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) είχαν, κατά μέσο όρο 12 μονάδες χαμηλότερο IQ από εκείνους που ήταν ταχύτεροι περιπατητές, 40 χρόνια αργότερα.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών, γράφοντας στο JAMA Network Open, δήλωσε ότι οι διαφορές στην υγεία και το IQ μπορεί να οφείλονται σε επιλογές τρόπου ζωής ή εξαιτίας του ότι ορισμένοι είχαν καλύτερη υγεία στην αρχή της ζωής τους. Οι ερευνητές δηλώνουν επίσης ότι η μέτρηση της ταχύτητας περπατήματος σε νεότερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος δοκιμής θεραπειών για την επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου.
Θα μπορούσε να είναι επίσης ένας πρώτος δείκτης της υγείας του εγκεφάλου και του σώματος, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ενώ είναι ακόμα νέοι και υγιείς, ανέφεραν οι ερευνητές.
Με πληροφορίες από ΒΒC
σχόλια